ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ MΟΥΣΕΙΟΥ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ
Γιατί δεν αξιοποιείται το γεωθερμικό δυναμικό της περιοχής;
Πρόσφατα δημοπρατήθηκε το έργο της κατασκευής του κτιρίου του Μουσείου Θερμοπυλών, πολύ κοντά στις θερμές πηγές. Πληροφορηθήκαμε δυστυχώς ότι η μελέτη αντιμετωπίζει τη θέρμανση και την ψύξη του κτιρίου με τον συμβατικό τρόπο, δηλαδή του πετρελαίου και των κλιματιστικών.
Οι δυσμενείς επιπτώσεις, που έχουν στο περιβάλλον τα ορυκτά καύσιμα, και η συνεχής άνοδος των τιμών τους πρέπει να καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την συμπεριφορά μας σήμερα και στο μέλλον. Η πολιτεία, οι υπεύθυνοι φορείς, ο καθένας από μας οφείλει να ενεργεί κάτω από το πρίσμα της εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και της εξασφάλισης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η οδηγία 2002/91/ΕΚ, για την οποία η χώρα μας έχει πάρει απλά τριετή αναστολή της εφαρμογής της, θεσπίζει απαιτήσεις που αφορούν την εφαρμογή ελαχίστων απαιτήσεων για την ενεργειακή απόδοση των νέων κτιρίων, καθώς και μεγάλων υφισταμένων κτιρίων στα οποία γίνεται μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση, για την ενεργειακή πιστοποίηση των κτιρίων και την τακτική επιθεώρηση των λεβήτων και των εγκαταστάσεων κλιματισμού. Τα βιοκλιματικά κτίρια πρέπει να είναι στο επίκεντρο της προσοχής όλων.
Η αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού, που υπάρχει άφθονο στην περιοχή μας, είναι πλέον απαραίτητη. Οι πηγές των Θερμοπυλών είναι πολύ κοντά στη Λαμία και ανήκει στη γεωγραφική της έκταση. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή καμιά μελέτη αξιοποίησης των πηγών είτε στον τομέα της θέρμανσης κτιρίων, είτε στον βιομηχανικό τομέα, είτε στην γεωργία.
Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόταν κανείς σήμερα είναι τα δημόσια κτίρια, τα σχολεία, οι δημοτικές εγκαταστάσεις γενικά να λειτουργούν με γεωθερμικό κλιματισμό. Για τη Λαμία οι μελέτες για τις μελλοντικές κατασκευές, όπως για παράδειγμα το νέο Διοικητήριο, είναι αδιανόητο να μην προβλέπουν τέτοια συστήματα ή από κοινού με ηλιοθερμικά και φωτοβολταϊκά
Για το κτίριο του Μουσείου Θερμοπυλών, όπως λένε οι ειδικοί, το νερό των πηγών λόγω θερμοκρασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ’ ευθείας για θέρμανση του χώρου (με μια εναλλαγή θερμική) είτε με ενδοδαπέδιο ή απ’ ευθείας fan coils ή με υποδαπέδια θέρμανση. Επίσης άνετα μπορεί να γίνει και ψύξη για το καλοκαίρι. Το κόστος των ως άνω συστημάτων, επειδή το νερό προέρχεται από τις πηγές και δεν χρειάζονται επιπλέον γεωτρήσεις, είναι 10-20% χαμηλότερο του αντίστοιχου με συμβατική θέρμανση. Η δε εξοικονόμηση στο χρόνο είναι τουλάχιστον 50%. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εφαρμογή με αντλία θερμότητας παρέχει και ζεστό νερό χρήσης χωρίς καμιά επιπλέον επιβάρυνση.
Πιστεύουμε ότι είναι ακόμα καιρός να αλλάξει η μελέτη σε ό,τι αφορά στην θέρμανση και ψύξη του κτιρίου. Το ερώτημα όμως παραμένει: γιατί δεν συμπεριλήφθηκε από την αρχή αυτή η λύση και γιατί ο Δήμος Λαμίας, στην ευθύνη του οποίου ανήκει το έργο, δεν απαίτησε την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της περιοχής; Περιμένουμε την απάντηση.
Λαμία 26/4/2006
Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος του ΠΣ των Οικολόγων Πράσινων