sstamellos

sstamellos

ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΑΠΟ ΠΥΡΗΝΙΚΑ: Κοινή αντιπυρηνική

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31,10562,τηλ.210.3241001,fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη:Φιλίππου 51,54631,τηλ.2310.222503,fax 2310.421196

5.6.2006
ΓΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΑΠΟ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
Κοινή αντιπυρηνική διακήρυξη συνυπογράφουν τα πράσινα κόμματα της Βαλκανικής

Κοινή διακήρυξη για απαλλαγή της Βαλκανικής και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από την απειλή των πυρηνικών εργοστασίων συνυπέγραψαν τα πράσινα κόμματα της Βαλκανικής στην πρόσφατη συνάντηση του Βαλκανικού Πράσινου Δικτύου στην Αθήνα. Η διακήρυξη δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Με τίτλο «ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΑΠΟ ΠΥΡΗΝΙΚΑ. Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ», τονίζεται η απειλή τόσο από τα σχέδια των κυβερνήσεων της Βουλγαρίας και της Τουρκίας για νέα πυρηνικά εργοστάσια όσο και από την άρνηση της Βουλγαρίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για άμεσο κλείσιμο των μονάδων 3 και 4 του γνωστού μας Κοζλοντούι.
20 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ, οι Πράσινοι των Βαλκανίων δεσμεύονται για βαθύτερη συνεργασία και κοινή δράση απέναντι σε ένα πρόβλημα που δε γνωρίζει εθνικά σύνορα. Στην κοινή διακήρυξη παρουσιάζονται διεξοδικά οι κίνδυνοι από την «ειρηνική» χρήση της πυρηνικής ενέργειας, κίνδυνοι που δεν αφορούν μόνο την περίπτωση ατυχήματος αλλά και την καθημερινή της λειτουργία.
Μαζί με τους Οικολόγους Πράσινους που οργάνωσαν και τη συνάντηση, τη διακήρυξη συνυπογράφουν τα πράσινα κόμματα από Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, (πρώην Γιουγκοσλαυική) Μακεδονία, Τουρκία, Αλβανία και Σερβία-Μαυροβούνιο. Οι αντιπρόσωποι των δύο τελευταίων κομμάτων αναγκάστηκαν να συνυπογράψουν από απόσταση, λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στη χορήγηση της βίζας τους από τις αντίστοιχες ελληνικές πρεσβείες.
Σε μια εποχή που η πυρηνική ενέργεια οργανώνει την αντεπίθεσή της σε διεθνές επίπεδο, η κοινή αντιπυρηνική διακήρυξη έρχεται να προστεθεί στις αντίστοιχες διεθνείς πρωτοβουλίες των Πράσινων για τα 20 χρόνια από το Τσερνομπίλ, αλλά και στη συνεχιζόμενη κοινή πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.

Η γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες: Τάσος Κρομμύδας 6945 940916
και στις ιστοσελίδες www.ecogreens.gr και www.stopclimatechange.net

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της διακήρυξης στα ελληνικά.

Ψήφισμα του Βαλκανικού Δικτύου Πράσινων κομμάτων
Βαλκάνια ελεύθερα από πυρηνικά

20 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ, η πυρηνική ενέργεια επανεμφανίζεται απειλητικά στο προσκήνιο. Αποφάσεις για κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών ανακοινώνονται κάθε τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια:
• Η Βουλγαρία διακηρύσσει πως δεν θα κλείσει φέτος τις μονάδες 3 και 4 του Κοζλοντούι (όπως προβλέπει η συμφωνία ένταξης στην ΕΕ) ενώ ανακοινώνει την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών μονάδων, 1 GW η καθεμία, στο Μπέλενε.
• Η Τουρκία ανακοίνωσε την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη στη Μαύρη Θάλασσα και χαρακτήρισε την κατασκευή άλλων 2-4 σταθμών συνολικής ισχύος 5 GW «απόλυτης προτεραιότητας για τη χώρα».
Η πυρηνική ενέργεια πλασάρεται ως φτηνή λύση απέναντι στα εισαγόμενα καύσιμα και την κλιματική αλλαγή.
Όμως η πυρηνική ενέργεια δεν είναι λύση για κανένα πρόβλημα!
• Οι θάνατοι που αποδίδονται στο Τσέρνομπιλ μπορεί να ανέρχονται και σε 60 χιλιάδες σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα ενώ για αιώνες ακόμα ολόκληρες περιοχές στην Ευρώπη θα έχουν επίπεδα ραδιενέργειας υψηλότερα από τα επιτρεπτά. Κανένας πυρηνικός σταθμός δεν είναι εξασφαλισμένος ότι δεν θα υποστεί τέτοιο ή και χειρότερο ατύχημα.
• Δεν ξεχνάμε ότι η πυρηνική ενέργεια ήταν και θα είναι στενά συνδεδεμένη με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Ήδη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανάπτυξη νέας γενιάς «μικρών» πυρηνικών όπλων ενώ η Βρετανία θα ανανεώσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.
• Σε μια εποχή που η επίκληση της ασφάλειας χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για περιορισμό ελευθεριών, οι πυρηνικοί σταθμοί αυξάνουν την αίσθηση ανασφάλειας καθώς αποτελούν πρώτης τάξης στόχο για τρομοκρατικές επιθέσεις.
• Το πρόβλημα διαχείρισης των επικίνδυνων ραδιενεργών αποβλήτων παραμένει άλυτο.
• Το πραγματικό κόστος της ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς παραμένει στο σκοτάδι, με το κράτος να παρέχει ιλιγγιώδεις επιδοτήσεις στην πυρηνική βιομηχανία και να αναλαμβάνει την διαχείριση των αποβλήτων καθώς και τα κόστη ασφάλισης και φύλαξης των σταθμών.

Η λύση βρίσκεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση ενέργειας και στην ριζική αλλαγή του σπάταλου και ρυπογόνου κοινωνικού μοντέλου ανάπτυξης.

ΖΗΤΑΜΕ
• Να κλείσουν οι μονάδες 3 και 4 του Κοζλοντούι όπως προβλέπει η συμφωνία ένταξης στην ΕΕ αλλά αυτό να συνοδευτεί από αντισταθμιστικά οφέλη και στοχευόμενους πόρους για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.. Να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για σύντομο κλείσιμο των μονάδων 5 και 6.
• Να ματαιωθεί η κατασκευή των νέων σταθμών στο Μπέλενε, τη Σινώπη και οπουδήποτε αλλού στα Βαλκάνια.
• Να σταματήσουν οι άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις στην πυρηνική ενέργεια και να ενσωματωθεί το εξωτερικό κόστος στην τιμή της ενέργειας που παράγεται από πυρηνικούς σταθμούς.

ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ
Για μια βαθύτερη συνεργασία και κοινή δράση των Πράσινων κομμάτων σε Βαλκανικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο:
• Την ακύρωση των σχεδίων του πυρηνικού λόμπυ και των κυβερνήσεων
• Μια δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία χωρίς πυρηνική ενέργεια, πολέμους και εκμετάλλευση.

Scroll to Top