sstamellos

sstamellos

Βάζουν τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα…

Βάζουν τους λύκους να φυλάξουν τα πρόβατα!

Βάζουν τις εταιρείες/μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια να καθορίσουν το ενεργειακό μείγμα της χώρας, να υλοποιήσουν τα σχέδια και τους στόχους για την κλιματική αλλαγή και να προστατέψουν το περιβάλλον, τα βουνά, την παραγωγική γη και τα νερά. Και πού; στην ενέργεια, που αντικειμενικά θεωρείται και πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό διαθέσιμο σε κάθε οικογένεια και επιχείρηση με τη φροντίδα της πολιτείας.

Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες… Οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, το πρώτο που τους ενδιαφέρει είναι η μεγέθυνση της κερδοφορίας και η συνεχής βελτίωση των στοιχείων που αφορούν στη μετοχή. Οι εταιρείες που κατασκευάζουν τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, είναι αυτές που κατασκευάζουν και τις ΑΠΕ. Και ποιος καθορίζει τις τιμές στο ρεύμα; Το χρηματιστήριο φυσικά καθορίζει τις τιμές και οι μετοχές των μονοπωλιακών εταιρειών της ενέργειας, ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

Έλεγε ο αρμόδιος υπουργός στις πρόσφατες εξαγγελίες του: "για το φυσικό αέριο δεν υπάρχει στόχος για το πότε θα απεξαρτηθούμε." Και λογικό δεν είναι; Τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος από το φυσικό αέριο, που θα αρχίσουν να παράγουν το 2025, οι υποδομές και τα δίκτυα αγωγών σε κάθε πόλη και χωριό, θέλουν τουλάχιστον 35 χρόνια να κάνουν απόσβεση.

Διαβάζουμε [https://www.capital.gr/oikonomia/3579558/fusiko-aerio-oi-ependuseis-upsous-2-4-dis-euro-pou-allazoun-to-topio-stin-agora-ilektrikis-energeias]: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εξέλιξη σημαντικά επενδυτικά σχέδια για την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου από όλους τους μεγάλους παίκτες της εγχώριας ενεργειακής αγοράς. Συνολικά κατασκευάζονται ή δρομολογούνται 8 projects συνολικής ισχύος άνω των 6 GW, αρκετά πάνω από τις προβλεπόμενες νέες ανάγκες του συστήματος:

Μυτιληναίος: Μονάδα ισχύος 826 MW στον ¶γιο Νικόλαο Βοιωτίας. Η νέα μονάδα προβλέπεται να λειτουργεί ως μονάδα βάσης και θα αντικαταστήσει μεγάλο μέρος από τη λιγνιτική ισχύ που θα αποσυρθεί στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης Με ενεργειακό χαρτοφυλάκιο δυναμικότητας 1.200 MW θερμικών μονάδων και 222 MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καλύπτει άνω του 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Η πλήρης κατασκευή του εργοστασίου θα κοστίσει συνολικά 350 εκατ. Ευρώ.

ΓΕΚ Τέρνα – ΜΟΗ: Μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 877 MW στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, ύψους 375 εκατ. ευρώ. Με τη νέα αυτή μονάδα το θερμικό χαρτοφυλάκιο της ΓΕΚ Τέρνα αναμένεται να αυξηθεί στο 1,5 GW. Στο μεταξύ η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά με νέες επενδύσεις 2 δις ευρώ και στόχο τα 3.000 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ μέχρι το 2025.

Elpedison: Μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826MW της Elpedison για την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η ΕLPEDISON διαχειρίζεται τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Θίσβη, συνδυασμένου κύκλου, με φυσικό αέριο, 420 MW και τη μονάδα παραγωγής στη Θεσσαλονίκη με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 400 MW,

Damco Energy S.A.: Μονάδα της Damco Energy (όμιλος Κοπελούζου) στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης ισχύος από τα 662 στα 840 MW. Ο Όμιλος Κοπελούζου έχει 2100 MW ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΕΡΓΩΝ ΑΠΕ ΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

ElvalΗalcor: Μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου, ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ. στη Θίσβη Βοιωτίας. Σημειώνεται ότι η αρχική άδεια αφορούσε σε ισχύ της τάξης των 566 MW ωστόσο στη συνέχεια έγινε αίτηση για αύξηση στα 651 MW.

Καράτζη: Σταθμός συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου ισχύος 660 MW στη Λάρισα με προβλεπόμενο κόστος άνω των 300 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ με τη νέα στρατηγική επένδυση που εγκρίθηκε για την ανάπτυξη φωτοβολταικών σταθμών 362,75 MW, το μελλοντικό εκτόπισμα του ομίλου στο πεδίο της ηλιακής ενέργειας θα ξεπερνά το 1,1 GW, καθιστώντας τον όμιλο Καράτζη έναν από τους πλέον ισχυρούς παίκτες του κλάδου

ΔΕΗ: Προχωρά στη μετατροπή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 που κατασκευάστηκε με καύσιμο το λιγνίτη, σε μονάδα φυσικού αερίου και έτοιμη για την υποδοχή υδρογόνου. Η λιγνιτική μονάδα έχει αποπερατωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2022. Παράλληλα με τη μετατροπή, η ΔΕΗ θα προχωρήσει και σε αύξηση της ισχύος της μονάδας από τα 660 MW στα 1.000 MW. Παράλληλα η επιχείρηση έχει στη διάθεσή της ένα ακόμη project, για τη δημιουργία μονάδας ισχύος 665 ΜW στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής
Τι δεν καταλαβαίνετε;
Λαμία, 29.11.2021

Στέφανος Σταμέλλος
http://www.e-ecology.gr
https://www.facebook.com/stefanos.stamellos/

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top