sstamellos

sstamellos

4 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΑΤΛ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562 τηλ. 210-3241001
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631 Τηλ. 2310-222503


4 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΑΤΛ
Οι «5 μέρες που συγκλόνιζαν τον κόσμο»,
εξακολουθούν να συγκλονίζουν και σήμερα28.11.2003

Η 29η Νοεμβρίου 1999 ήταν η μέρα που είχε οριστεί για την πανηγυρι-κή έναρξη της 4ης Υπουργικής Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπο-ρείου (ΠΟΕ) στο Σηάτλ. Αντί γι΄ αυτό, η μέρα εκείνη στάθηκε αφετηρία του με-γαλύτερου διεθνούς κινήματος αμφισβήτησης από το 1968 και μετά. Τέσσερα χρόνια από τότε, το κίνημα του Σηάτλ κρατάει σήμερα αμείωτη την ορμή και τη δυναμική του.

Για τις μέρες αυτές λοιπόν θα θέλαμε να αναφερθούμε:
· Στην «άλλη Αμερική», που πέτυχε να μας εμπνεύσει όλους, δείχνο-ντας ότι καμία κοινωνία δεν μπορεί να είναι εχθρός μας

· Στους σχετικά λίγους που έδωσαν τη βασικότερη μάχη εκείνων των ημερών, αποκλείοντας από νωρίς το χώρο της διάσκεψης και αντέ-χοντας τις πολύωρες επιθέσεις της αστυνομίας: οργανώσεις όπως η Earth First!, Ruckus Society (Κέντρο για τη μη Βία), που στηρίζεται από τα προγράμματα του Ράλφ Νέιντερ, 2-3 κλαδικά συνδικάτα που βρήκαν το θάρρος να προχωρήσουν πέρα από την επίσημη ομο-σπονδία τους, καθώς και ακτιβιστικές πρωτοβουλίες και αντεξου-σιαστικές ομάδες.

· Στη δύναμη της μη βίαιης αντίστασης, που αποδεικνύεται ισχυρότε-ρη από τα χημικά αέρια και τις πλαστικές σφαίρες της αστυνομίας, απελευθερώνοντας μια δυναμική, που καμιά βίαιη σύγκρουση δεν θα μπορούσε ποτέ να πετύχει.

· Στην υποτιμημένη δυναμική των περιβαλλοντικών ζητημάτων: φα-νταζόταν ποτέ κανείς ότι η προστασία του σολομού, της θαλάσσιας χελώνας και των αρχέγονων δασών μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για τον Σηάτλ;

· Στα όσα άνοιξαν το δρόμο για την έκρηξη του 1999, με βασικότερο σταθμό την κατάρρευση της εφιαλτικής «πολυμερούς συμφωνίας για τις επενδύσεις», ένα χρόνο νωρίτερα. Η συμφωνία εκείνη ματαιώθη-κε τελευταία στιγμή με βέτο της Γαλλίας, όταν η Γάλλοι Πράσινοι έ-θεσαν θέμα αποχώρησής τους από την κυβέρνηση Ζοσπέν.

· Στο κίνημα κατά του πολέμου και της κατοχής στο Ιράκ, που θα είχε πιθανότατα αρκετά μικρότερη έκταση αν δεν πατούσε σε ένα ήδη «έτοιμο» παγκόσμιο κίνημα

· «Στα μέτωπα του Σηάτλ» για τα ανοιχτά ζητήματα της παγκοσμιο-ποίησης που προωθούνται από τα κινήματα σε όλες τις χώρες, ε-κτός ίσως από τη δική μας, όπου ακόμα και η τελευταία σύνοδος του ΠΟΕ στην Κανκούν πέρασε σχεδόν απαρατήρητη

· Στην πιο πρόσφατη από τις διεθνείς πρωτοβουλίες αμφισβήτησης στον Παγκόσμιου Οργανισμό Εμπορίου, η καμπάνια “BITE BACK” (ή απλά … δεν μασάμε) κατά της προσφυγής των ΗΠΑ για τα με-ταλλαγμένα στην Ευρώπη, βρίσκεται σε εξέλιξη στην ιστοσελίδα www.bite-back.org και περιμένει τη συμμετοχή όσων δεν έχουν α-κόμα υπογράψει.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top