sstamellos

sstamellos

ΑΠΟ 30.4 ΘΑ ΖΟΥΜΕ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΟΤΕΡΩΝ…..

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31,10562,τηλ.210.3241001,fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη:Φιλίππου 51,54631,τηλ.2310.222503,fax 2310.421196

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 30.4 ΘΑ ΖΟΥΜΕ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΟΤΕΡΩΝ
(ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ)
Τρεις φορές πάνω από τα όρια της βιωσιμότητας η κατανάλωση
φυσικών πόρων στη χώρα μας


Η Ελλάδα εμφανίζεται να καταναλώνει τριπλάσιους φυσικούς πόρους από το μερίδιο που της αναλογεί, καταγράφοντας μια από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ όλων των χωρών. Αν όλοι οι κάτοικοι της γης είχαν το επίπεδο κατανάλωσης του μέσου Έλληνα, θα χρειάζονταν 3,1 πλανήτες όπως η Γη για να ικανοποιήσουν την ζήτηση.

Τα στοιχεία προέρχονται από πρόσφατη έκθεση του βρεττανικού ινστιτούτου New Economics Foundation (NEF), που βασίζεται στην έννοια του “οικολογικού αποτυπώματος”, ένα δείκτη για το πόση έκταση γης και πόσοι φυσικοί πόροι και τι μέρος από τη φέρουσα ικανότητα των οικοσυστημάτων δεσμεύονται για να παραχθεί ό,τι καταναλώνει κάθε χώρα και για να απορροφηθεί η αντίστοιχη επιβάρυνση στο περιβάλλον. Η έκθεση του βρετανικού οργανισμού μεταφέρει τους δείκτες αυτούς στο ημερολόγιο, σημειώνοντας από ποια ημερομηνία αρχίζει κάθε χώρα να ζει πέρα από τις δυνατότητές της, δημιουργώντας ένα ιδιότυπο «οικολογικό χρέος» προς τις υπόλοιπες χώρες και συνολικά προς τον πλανήτη.

Οι δείκτες αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν μόνο το πόσο καταναλωτικά ζει μια κοινωνία, αλλά και το πόσο αποδοτικά αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους που καταναλώνει. Το στοιχείο αυτό εξηγεί γιατί άλλες, πολύ πλουσιότερες χώρες, παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα.

Για την Ελλάδα, η κρίσιμη ημερομηνία του «οικολογικού χρέους» είναι η 30η Απριλίου: Από την Κυριακή θα ζούμε με φυσικούς πόρους που αντλούμε από άλλες περιοχές του πλανήτη. Χειρότερες επιδόσεις από τη χώρα μας έχουν μόνο 4 χώρες (Ολλανδία, Ιαπωνία, Ιταλία, και Αγγλία).

Για το σύνολο της Γης, “ημέρα οικολογικού χρέους” είναι η 23η Οκτωβρίου, στοιχείο γεγονός που δείχνει πως οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες κατανάλωσης βρίσκονται πια πολύ πέρα από τα όρια της βιωσιμότητας.

Πρακτικά η δυνατότητά μας να συνεχίζουμε τα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης στηρίζεται στην αδυναμία κάποιων άλλων να ζήσουν όπως εμείς. Αν όλοι οι άθρωποι κατανάλωναν όπως το 1,1 δις των Ινδών, θα αρκούσε λιγότερο από το 50% των πόρων του πλανήτη για να καλυφθεί η παγκόσμια κατανάλωση.

Μόλις ένας στους 100 Ινδούς και Κινέζους κατέχει ιδιωτικό αυτοκίνητο, ενώ σε κάθε βρέφος 22 εβδομάδων στην Ελλάδα αντιστοιχούν όσα αέρια του θερμοκηπίου θα εκπέμψει ένας κάτοικος της Τανζανίας σε όλη του τη ζωή.

Για τους Οικολόγους Πράσινους τα στοιχεία αυτά αποτελούν υπενθύμιση ότι – αντίθετα με ότι συνήθως πιστεύουμε – η παγκόσμια οικολογική κρίση, τα ζητήματα Βορρά-Νότου και οι ανισότητες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας αφορούν άμεσα και τη δική μας χώρα. Επιτακτική είναι η ανάγκη να μπουν επιτέλους ψηλά στην πολιτική ατζέντα τα ζητήματα της βιωσιμότητας και να προχωρήσουμε πέρα από τα σημερινά ρυπογόνα και σπάταλα μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης της ελληνικής κοινωνίας.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες: Τάσος Κρομμύδας 6945 940916

Πληροφορίες για την έκθεση του NEF και το ημερολόγιο “οικολογικού χρέους” υπάρχουν στις συνδέσεις:

http://www.neweconomics.org/gen/Britainstartseatingtheplanet160406.aspx
http://www.neweconomics.org/gen/uploads/f2abwpumbr1wp055y2l10s5514042006174642.pdf

Scroll to Top