Picture of sstamellos

sstamellos

Για ένα πράσινο φορολογικό σύστημα

Για ένα πράσινο φορολογικό σύστημα
(με αφορμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο)
ΠΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΠΑΤΑΛΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ;
——————————————

Η χώρα μας έχει το προνόμιο να διαθέτει τον πιο ρυπασμένο αέρα ανάμεσα στις μεγάλες πόλεις την Ευρώπης, και από ό,τι φαίνεται είναι διατεθειμένη να συνεχίσει αυτήν την πρωτιά πεισματικά. Τα τελευταία τρία χρόνια είδαμε έκπληκτοι να μειώνονται οι φόροι καυσίμων και αυτοκινήτων προκαλώντας έκρηξη στην αγορά αυτοκινήτων και πρωτόγνωρα μποτιλιαρίσματα στους ελληνικούς δρόμους.
Αμέσως μετά η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει και το Φ.Π.Α. του ηλεκτρικού ρεύματος έτσι ώστε να καταναλώνουμε περισσότερο ρεύμα. Είχε φροντίσει δε να καλύψει την αυξημένη ζήτηση με την εγκατάσταση νέων παραγωγικών μονάδων που καίνε το πιο ρυπογόνο σήμερα καύσιμο, το λιγνίτη, για τον οποίο ο ελάχιστος φόρος που επιβάλλεται δεν χρησιμοποιείται για να καλύψει το τεράστιο κόστος(το οποίο φορτώνουμε στις επόμενες γενεές).
Όμως η φορολογική, όπως και κάθε άλλη πολιτική, πρέπει να στοχεύει στην βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν είμαστε μόνοι, το σύνταγμα της χώρας μας το επιτάσσει, το ίδιο και οι συνθήκες τη Ε.Ε. Το Ελληνικό κράτος και οι φορείς δεν ενδιαφέρονται. Ευτυχώς οι πολίτες έχουν άλλη γνώμη: Σε δειγματοληπτική έρευνα που έγινε τον Ιανουάριο του 2001 από την εταιρία VPRC, το 62,7% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι υποστηρίζουν πρόσθετους περιβαλλοντικούς φόρους και είναι διατεθειμένοι να τους πληρώσουν.
Πράσινη φορολογία
Η πράσινη φορολογία αποσκοπεί στο να μεταφέρει τα φορολογικά βάρη από την εργασία, σε όσους καταναλώνουν υπερβολικά τους φυσικούς πόρους και ρυπαίνουν το περιβάλλον.
Οι Περιβαλλοντικοί φόροι είναι δίκαιοι φόροι. Εκτός από την προφανή περιβαλλοντική τους χρησιμότητα έχουν ισχυρή οικονομική θεμελίωση. Βασίζονται στο γεγονός ότι οι επιβλαβείς για το περιβάλλον δραστηριότητες έχουν κάποιο κόστος, το οποίο αναλαμβάνει η κοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά επιδοτείται η δραστηριότητα και τα προϊόντα της. Οι περιβαλλοντικοί φόροι, είτε πλήρως είτε μερικώς, ενσωματώνουν το κόστος αυτό στην συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Οι περιβαλλοντικοί φόροι είναι αποδοτικοί. Δημιουργούν κίνητρα για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές στο να χρησιμοποιούν πρακτικές και μεθόδους φιλικές προ το περιβάλλον.
Οι Περιβαλλοντικοί φόροι είναι φτηνοί. Επειδή όλοι οι παραγωγοί έχουν τα ίδια κίνητρα, η συνολική βελτίωση γίνεται με το μικρότερο κόστος.
Οι Περιβαλλοντικοί φόροι οδηγούν σε καινοτομίες, σε οικολογικό εκσυγχρονισμό και ισχυρότερη ανταγωνιστικότητα. Οι παραγωγοί ενθαρρύνονται στο να αλλάζουν παλιές ρυπογόνες πρακτικές με νέες περισσότερο αποδοτικές και φιλικές στο περιβάλλον.
Οι Περιβαλλοντικοί φόροι δημιουργούν έσοδα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για φοροελαφρύνσεις δραστηριοτήτων που θέλουμε να ενισχύσουμε (έρευνα και ανάπτυξη, προσλήψεις)είτε για την χρηματοδότηση συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (φορολογική μετατόπιση).
Ακολουθούν μερικά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πράσινης φορολογίας:
Φόροι καυσίμων: Στη χώρα μας τα καύσιμα φορολογούνται με το μικρότερο συντελεστή στην Ευρώπη, αλλά όχι με βάση το περιβαλλοντικό κόστος τους. Το πιο ρυπογόνο καύσιμο, ο λιγνίτης, δεν φορολογείται παρά μόνο μ ένα ελάχιστο ποσοστό 0.4% (Σ.Σ. που κάθε άλλο παρά χρησιμοποιείται για την ποιότητα ζωής στις περιοχές εξόρυξης). Έτσι οι χρήστες του λιγνίτη έχουν κάθε κίνητρο να καίνε όσο περισσότερο μπορούνε μια και διατίθεται δωρεάν. Η λύση βρίσκεται στη φορολόγηση των καυσίμων ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε άνθρακα.
Υγρά απόβλητα: Τα υγρά απόβλητα που διοχετεύονται σε λίμνες και θάλασσες πρέπει να φορολογούνται ανάλογα με τη ζημιά που προκαλούν στο περιβάλλον. Προτείνουμε να φορολογηθούν με βάση τη Χημική Απαίτηση Οξυγόνου COD όλες οι εκροές αποβλήτων.
Αυτοκίνητα: Προτείνουμε αντικατάσταση του τέλους ταξινόμησης που διαμορφώνεται με βάση τα κυβικά, με τέλος που προσδιορίζεται με βάση την κατανάλωση καυσίμου του αυτοκινήτου.
Συσκευασίες: Προτείνουμε φορολόγηση των μη ανακυκλώσιμων συσκευασιών ανάλογα με το μέγεθος και το υλικό τους. Για παράδειγμα οι σακούλες στα σούπερ μάρκετ πλημμυρίζουν τους σκουπιδότοπους και όχι μόνο. Μια μικρή φορολόγηση θα κάνει τους καταναλωτές πιο προσεκτικούς και τον τόπο πιο καθαρό.
Φυτοφάρμακα: Προτείνουμε φόρο στην παραγωγή και εισαγωγή φυτοφαρμάκων με βάση την τοξικότητα της ενεργής ουσίας. Ο φόρος αυτός πρέπει να είναι ουδέτερος και να επιστρέφει στους αγρότες με βάση το ύψος παραγωγής (Ενθαρρύνεται ο αγρότης να παράγει όσο το δυνατόν περισσότερο με όσα το δυνατόν λιγότερα φυτοφάρμακα)
Λιπάσματα: Ομοίως όπως στα φυτοφάρμακα. Ο φόρος θα είναι ανάλογος με την ποσότητα σε άζωτο και φώσφορο και θα επιστρέφει στους αγρότες ανάλογα με την παραγωγή τους.
Νερό: Προτείνουμε φορολόγηση του νερού άρδευσης με 18% στο σύνολο των αρδευομένων ποσοτήτων. Για να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες προτείνουμε το επιπλέον ποσό να επιστρέφεται με βάση την παραγωγή, ώστε να επιβραβεύεται η αποδοτικότερη χρήση νερού στη γεωργία.

Του Μ. Πετράκου,
από το περιοδικό ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ (να τ αγοράζετε!)
επιμέλεια: Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

Scroll to Top