sstamellos

sstamellos

κ. ΣΟΥΦΛΙΑ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ (και…

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31,10562,τηλ.210.3241001,fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη:Φιλίππου 51,54631,τηλ.2310.222503,fax 2310.421196

κ. ΣΟΥΦΛΙΑ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ
(ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ)
Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την τροπολογία που επιχειρεί να θέσει
εκτός δικαστικού ελέγχου τα έργα της εκτροπής

14.7.2006

Τα τελευταία 20 χρόνια, η εκτροπή του Αχελώου έχει αναδειχθεί σε ακραίο σύμβολο της λογικής που οδηγεί σε μετωπική σύγκρουση με τη βιωσιμότητα: όταν η λεηλασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος εξαντλεί τις δυνατότητές της, τότε απλώς… αναζητούμε νέους φυσικούς πόρους για να λεηλατήσουμε.

Μέχρι πρόσφατα η σύγκρουση για το έργο φαινόταν να έχει οριστικά κριθεί, ύστερα και από τις 4 διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωναν τις αποφάσεις για τη χωροθέτηση και τους περιβαλλοντικούς όρους των έργων εκτροπής. Όμως ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ φαίνεται να θεωρεί ότι το κράτος είναι ο ίδιος (το πολύ και οι ψηφοφόροι της εκλογικής του περιφέρειας): κατέθεσε λοιπόν τροπολογία στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, ώστε οι ρυθμίσεις που κρίθηκαν παράνομες από το ΣτΕ να κυρωθούν με νόμο της Βουλής και να μην επιτρέπεται στα δικαστήρια να ελέγξουν τη νομιμότητά τους.

Σπάνια μια απλή υπουργική τροπολογία καταφέρνει να καταπατήσει ταυτόχρονα τόσο πολλές συνταγματικές διατάξεις: Ενδεικτικά απαριθμούμε ως θύματα το δικαίωμα δικαστικής προστασίας, τη διάκριση των εξουσιών, την υποχρέωση σεβασμού των δικαστικών αποφάσεων, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, το σεβασμό των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.

Πέρα από το πολλαπλό αυτό συνταγματικό πραξικόπημα, η τροπολογία παραβιάζει και την ευρωπαϊκή Οδηγία-Πλαίσιο για το νερό, όπως τεκμηριώνεται αναλυτικά στην ανοικτή επιστολή των περιβαλλοντικών οργανώσεων προς τους βουλευτές. Αυτοί που δυσφορούν δημοσίως για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, φάινεται ότι αντιμετωπίζουν τελείως ελαφρά την προοπτική να φορτώσουν τη χώρα μας με μια ακόμη καταδίκη στο Ευρωπαίκό Δικαστήριο…

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι, όποιος δε σέβεται το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, δύσκολα θα σεβαστεί και τους κανόνες της δημοκρατίας. Παράλληλα όμως είναι ανάγκη να μιλήσουμε και για την ουσία του θέματος: η εκτροπή του Αχελώου προωθείται για να αντικαταστήσει τους υδάτινους πόρους που συνεχίζουν να καταστρέφονται σε ολόκληρη σχεδόν τη Θεσσαλία από την υπεράντληση και τον παράλογο τρόπο διαχείρισης του νερού.

Το σύνολο σχεδόν του υδατικού δυναμικού της Θεσσαλίας σπαταλιέται, χωρίς καν την παραμικρή προσπάθεια εξοικονόμησης, για μια μονοκαλλιέργεια που διατηρείται μόνο χάρη στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις: η Ελλάδα (ουσιαστικά η Θεσσαλία) παράγει το 80% του βαμβακιού της Ευρώπης των 15 και οι ετήσιες επιδοτήσεις της ΕΕ ξεπερνούν τα 640 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα η θεσσαλική γη υποβαθμίζεται, ο Αχελώος εκτρέπεται, το ελληνικό Σύνταγμα κουρελιάζεται και ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με τις ιλιγγιώδεις κατασκευαστικές δαπάνες των έργων της εκτροπής, αποκλειστικά και μόνο για να αρδευτούν… οι κοινοτικές επιδοτήσεις προς τους βαμβακοπαραγωγούς.

Η απλή λοιπόν λογική επιβάλλει να αφήσουμε τον Αχελώο στη θέση του, να σεβαστούμε τους στοιχειώδεις κανόνες της δημοκρατίας και να εκτρέψουμε αποκλειστικά τις αγροτικές επιδοτήσεις σε κατευθύνσεις που αξιοποιούν ορθολογικότερα φυσικούς πόρους όπως το νερό και επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον. Ας επιδοτηθούν λοιπόν οι ψηφοφόροι του κ. Σουφλιά για να επενδύσουν στην εξοικονόμηση νερού στην άρδευση και στη στροφή σε καλλιέργειες με λιγότερες απαιτήσεις σε νερό. Κάποιες από αυτές, όπως τα ενεργειακά φυτά (για την παραγωγή βιοκαυσίμων, που δεν επηρεάζουν το κλίμα) έχουν σίγουρα να προσφέρουν πολύ περισσότερα στη χώρα αλλά και στους ίδιους.

Αποτελεί θέμα στοιχειώδους λογικής να συνειδητοποιήσουμε ότι η οικονομία οφείλει να προσαρμόζεται στα όρια που θέτει το περιβάλλον και όχι αντίστροφα. Ας ακολουθήσει λοιπόν και η χώρα μας το προηγούμενο της Ισπανίας, που το 2004 ματαίωσε οριστικά το αντίστοιχο δικό της plan hidrologico, που θα μετέφερε το νερό του (ιβηρικού) Έβρου στον ισπανικό Νότο

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπογραμμίζουν την ανάγκη να πάψουν επιτέλους τα θέματα αυτά να αποτελούν ταμπού και να τεθούν ανοικτά και νηφάλια στο δημόσιο διάλογο, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στην ίδια τη Θεσσαλία. Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας οφείλουν επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, εγκαταλείποντας τη σημερινή τους τακτική:
• του λαϊκισμού της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, που καλλιέργησαν επί χρόνια ένα κοντόφθαλμο τοπικιστικό αίτημα και σήμερα υποκλίνονται σε αυτό, χωρίς να τολμούν να πουν στους πολίτες της Θεσσαλίας στοιχειώδεις αλήθειες για τα σημερινά διέξοδα.
• της διγλωσσίας του ΣΥΝ, που στην Αθήνα απορρίπτει την εκτροπή αλλά τη στηρίζει στη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Η υπόθεση του Αχελώου δεν είναι μόνο θεσμικό και περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά και τεστ αξιοπιστίας των σημερινών κοινοβουλευτικών κομμάτων για το κατά πόσο μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία για την εκτροπή του Αχελώου και τους βουλευτές όλων των κομμάτων να την καταψηφίσουν.

Η γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 952070

Scroll to Top