sstamellos

sstamellos

ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ;

www.ecogreens.gr
e-mail: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
14.5.2004

Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου:
ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ;
Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαμαρτύρονται για την οικονομική ασφυξία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και εκφράζουν τη συμπαράσταση στους εργαζομένους του

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν τέσσερα χρόνια και ήταν ο πρώτος φορέας για διαχείριση προστατευόμενης περιοχής που λειτούργησε στη χώρα μας. Ευθύνη του είναι η προστασία της περιοχής του Κόλπου του Λαγανά στη Ζάκυνθο, γνωστής κυρίως ως ευαίσθητου βιότοπου, κρίσιμου για την αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta, που απειλείται με εξαφάνιση.
Η λειτουργία του Θαλάσσιου Πάρκου επιχορηγείται από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ενώ χρηματοδοτείται και από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Από την περασμένη όμως χρονιά η κρατική επιχορήγηση έχει παγώσει. Το ελληνικό κράτος πάγωσε ακόμη και την εθνική συμμετοχή για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εισπραχθούν ούτε τα κονδύλια της Ε.Ε. Έτσι, το Θαλάσσιο Πάρκο δεν έχει πια χρήματα για να λειτουργήσει και οι εργαζόμενοί του μένουν απλήρωτοι από το περασμένο φθινόπωρο. Η κατάσταση αυτή δεν έχει συγκινήσει καμιά κυβέρνηση, ούτε την προηγούμενη αλλά ούτε και την τωρινή.
Πρόσφατα το προσωπικό του Θαλάσσιου Πάρκου αναγκάστηκε να ξεκινήσει επίσχεση εργασίας για την πολύμηνη καθυστέρηση των αποδοχών του, με αποτέλεσμα να παραλύσει κάθε λειτουργία των μηχανισμών προστασίας. Η κατάσταση αυτή φαίνεται να εξυπηρετεί τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που επιδιώκουν για την περιοχή μια άγρια κοντόφθαλμη ανάπτυξη και ενοχλούνταν από τη λειτουργία του Πάρκου. Τα συμφέροντα αυτά ήδη αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις ως πράσινο φως για παράκαμψη του καθεστώτος προστασίας, με ενοικιαζόμενες ομπρέλες και ξαπλώστρες στις ευαίσθητες παραλίες ωοτοκίας, διάνοιξη παραλιακού δρόμου στην προστατευόμενη περιοχή, παράνομες αμμοληψίες από τις αμμοθίνες. Όλα αυτά δεν θα φέρουν μόνο τη θαλάσσια χελώνα ένα βήμα πιο κοντά στην εξαφάνιση αλλά και τη χώρα μας αρκετά πλησιέστερα σε μια ακόμη παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που τα προηγούμενα χρόνια είχε αποτραπεί μόνο χάρη στις προσπάθειες του Θαλάσσιου Πάρκου.
Οι εξελίξεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αυτή την εποχή δεν αρχίζει μόνο η θερινή τουριστική σαιζόν αλλά και η περίοδος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας. Για να συνυπάρξουν άνθρωποι και χελώνες στις «επίμαχες» παραλίες είναι επείγουσα ανάγκη να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του Θαλάσσιου Πάρκου και η τήρηση του καθεστώτος προστασίας της περιοχής. Στην κατεύθυνση αυτή κινητοποιούνται ήδη οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, η διοίκηση του Θαλάσσιου Πάρκου αλλά και η ζακυνθινή κοινωνία των πλιτών.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων και απαιτούν την άμεση εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους προς το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου αλλά και την πλήρη εφαρμογή του καθεστώτος προστασίας.
Σε μια εποχή που οι δαπάνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν αφεθεί να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο, είναι αδιανόητο να μπαίνει «λουκέτο» στην προστασία του περιβάλλοντος από έλλειψη πολιτικής βούλησης και οικονομική αφερεγγυότητα του κράτους. Σε τελική ανάλυση, η ισορροπία με τη φύση και η διατήρηση των απειλούμενων ειδών αποτελούν δικαίωμα όλων των πολιτών και κανείς «αρμόδιος» δεν έχει δικαίωμα να τις υποτάσσει σε πρόσκαιρες σκοπιμότητες.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Scroll to Top