Αθήνα:Κολοκοτρώνη 31, 10562 τηλ. 210-3241001.
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631 Τηλ. 2310-222503
ΟΧΙ ΞΑΝΑ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ.
Ο πόλεμος άρχισε. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται
Όταν τελείωνε ο Ψυχρός Πόλεμος, μας είχαν υποσχεθεί έναν κόσμο διαρκούς ειρήνης. Μας έδωσαν τελικά μια ολόκληρη αλυσίδα πολέμων, στον Περσικό, τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν. Όλες οι νίκες τους είχαν ανατριχιαστικές «παράπλευρες απώλειες», σε ζωές αμάχων και στο περι-βάλλον, όλες δημιούργησαν νέα προβλήματα στη θέση των παλιών.
ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
Ο νέος πόλεμος στο Ιράκ, πηγάζει από γυμνή αλαζονεία και από συμφέροντα εξοπλισμών και πετρελαίων. Πέρα από τις ανθρώπινες ζωές και τα πλήγματα στο περιβάλλον και την οικονομία, απει-λεί να ανοίξει την πόρτα για μια μακροχρόνια «σύγκρουση πολιτισμών» της Δύσης με το Ισλάμ. Οι γέφυρες της Ευρώπης με τον άμεσο περίγυρό της στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, θα κοπούν για δεκαετίες. Χώρες σαν την Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες που θα πληρώσουν τις συνέπειες. Γι’ αυτό και είμαστε αντίθετοι στον πόλεμο, ακόμη κι αν δοθεί κάλυψη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Και δεν είναι μόνο το Ιράκ. Ο πιο στενοκέφαλος εθνικισμός είναι τελικά αυτός της μόνης υ-περδύναμης. Απορρίπτει το Πρωτόκολλο του Κιότο για το κλίμα του πλανήτη, προωθεί εκβιαστικά τα μεταλλαγμένα σε όλο τον κόσμο, υπονομεύει τις διασκέψεις για το περιβάλλον, πιέζει για εξαίρεση των αξιωματούχων της από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, κρατά χιλιάδες αιχ-μαλώτους στο Γκουαντανάμο παραβιάζοντας Διεθνές Δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι πολεμικές τους επιχειρήσεις μετατρέπουν εκατομμύρια ανθρώπους σε πειραματόζωα, για τη δοκιμή (και προώθηση) νέων προϊόντων της πολεμικής βιομηχανίας 100.000 στρατιώτες της Δύσης υποφέρουν ακόμη από το Σύνδρομο του Κόλπου, ενώ οι χειρότεροι φόβοι για το απεμπλουτισμένο ουράνιο επιβεβαιώνονται και στα Βαλκάνια.
Στην πολιτική που προώθησε την επίθεση, είναι ανώφελο να αντιτάξουμε την ξύλινη γλώσσα του Ψυχρού Πολέμου και τις καταγγελίες περί ιμπεριαλισμού. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, μόνο ενταγμένοι σε ένα παγκόσμιο κίνημα που οικοδομεί ένα καλύτερο κόσμο.
– Πιστεύουμε στη δύναμη των απλών πολιτών, την αποτελεσματικότητα της μη βίας, την πίεση για ειρηνική επίλυση των διαφορών και σεβασμό των διεθνών κανόνων.
– Στεκόμαστε δίπλα στην ΄΄άλλη Αμερική΄΄ αυτή που σταμάτησε τον πόλεμο στο Βιετνάμ, που δημιούργησε το κίνημα του Σιάτλ, που ανέδειξε προσωπικότητες, σαν τον Ραλφ Νέηντερ και τον Νό-αμ Τσόμσκυ. Εκατομμύρια Αμερικανοί αγωνίζονται ήδη μαζί μας, προσπαθώντας να κερδίσουν και τους συμπολίτες τους κατά του πολέμου.
– Είμαστε αλληλέγγυοι με τους πολίτες του Ιράκ, που υποφέρουν ήδη τα πάνδεινα από το πολύ-χρονο εμπάργκο και τους προηγούμενους πολέμους. Όσο κι αν καταδικάζουμε το καθεστώς του Σα-ντάμ Χουσεϊν, η αντιπαράθεση μαζί του είναι κυρίως υπόθεση των ίδιων των Ιρακινών, που χρειάζο-νται την αλληλεγγύη μας και όχι τις βόμβες της Δύσης.
– Στηρίζουμε το κίνημα ανυπακοής των Παλαιστινίων και το ισραηλινό Κίνημα Ειρήνης στον αγώνα για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και δίκαιη ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Σ’ αυτό τον πόλεμο η Δύση μπορεί να εγκαταλείψει εύκολα τα σχέδιά της, χωρίς να χάσει τίποτα σημαντικό. Μπορούμε όμως να στηρίζουμε όλη την οικονομία και τον τρόπο ζωής μας στο πετρέλαιο, χωρίς να αναζητούμε διαρκώς κάθε είδους «εγγυήσεις» σε μακρινές χώρες για τη διασφά-λιση της άντλησης και της μεταφοράς του;
Συγκρούσεις και στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι ήδη συχνές σε πλήθος χώρες και περιοχές με πετρέλαιο ή πετρελαιαγωγούς. Ο ίδιος ο κύκλος παραγωγής και κατανάλωσης αποτελεί από μόνος του ένα πόλεμο χαμηλής έντασης : ναυάγια σαν του PRESTIGE , πολύνεκρα ατυχήματα στην πετροχημι-κή βιομηχανία, χιλιάδες θύματα «ρουτίνας» από τροχαία και ρυπασμένη ατμόσφαιρα. Τελευταίο θύ-μα του πετρελαίου είναι το ίδιο το κλίμα του πλανήτη, όπου το Πρωτόκολλο του Κιότο υπονομεύεται ανοιχτά από τις ίδιες πετρελαϊκές εταιρείες που προωθούν και τον πόλεμο κατά του Ιράκ.
Η ήπια ενέργεια μπορεί σήμερα να αντικαταστήσει το πετρέλαιο στη ζωή μας. Ήλιος, άνεμος και άλλες ήπιες πηγές υπάρχουν άφθονα σε κάθε χώρα, οι τεχνολογίες είναι διαθέσιμες και χρειάζο-νται μόνο επενδύσεις, χρόνος , πολιτική βούληση, και διάθεση να αλλάξουμε λίγο τη ζωή μας. Η υπό-θεση της ειρήνης αξίζει να μας κινητοποιήσει και σ’ αυτή την κατεύθυνση.
– Για να εμποδίσουμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (ανάμεσά τους και τη δική μας) να διευκολύνουν την επίθεση. Η διάλυση του ΝΑΤΟ γίνεται και πάλι επίκαιρο αίτημα.
– Για να πιέσουμε και την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τις διευκολύνσεις που ήδη παρέχει στον πόλεμο, με χρήση στρατιωτικών βάσεων, άνοιγμα του εναέριου χώρου μας και ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο.
– Για να απαιτήσουμε την κατάργηση ΟΛΩΝ των όπλων μαζικής καταστροφής, χωρίς εξαιρέσεις ούτε για τη Δύση και τους συμμάχους της.
– Για να αποτρέψουμε την κλιμάκωση σε «σύγκρουση πολιτισμών» δείχνοντας, και στον ισλαμικό κόσμο, ότι οι κοινωνίες μας θέλουν διάλογο των πολιτισμών και συμπαρατάσσονται μαζί τους για την αποτροπή της επίθεσης.
– Για να δημιουργήσουμε απαγορευτικό πολιτικό κόστος, τέτοιο που να βάζει φραγμό και σε κάθε σκέψη για επόμενο πόλεμο.
– Για να αναβιώσουμε την παράδοση των κινητοποιήσεων που σταμάτησαν τον πόλεμο στο Βιετνάμ και να συνεχίσουμε το παγκόσμιο κίνημα των τελευταίων μηνών.
– Για να συνδέσουμε το μέτωπο της ειρήνης με τον αγώνα για την αλλαγή του κόσμου και της ζωής μας.
Έχουμε ήδη τον αέρα από την παγκόσμια κινητοποίηση της 15ης Φεβρουαρίου. Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, μαζί με τα πράσινα και οικολογικά κινήματα όλης της Ευρώπης- και του πλανήτη.
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ .
ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.
Ο Ι Κ Ο Λ Ο Γ Ο Ι Π Ρ Α Σ Ι Ν Ο Ι