1.4.03
Όχι χρήματα για τον πόλεμο
Συμμετέχουμε στην παγκόσμια καμπάνια μποϋκοτάζ
της οικονομίας του πολέμου
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νιώθουν την ανάγκη να κάνουν κάτι σε προσωπικό επίπεδο για να σταματήσει η απάνθρωπη επίθεση ενάντια στον ιρακινό λαό. Κάτι που να ξεπερνάει τις -έτσι κι αλλιώς πολύτιμες- διαδηλώσεις στους δρόμους και να δίνει ένα μάθημα στα αμερικανοβρετανικά συμφέροντα εκεί που τους πονάει: στα έσοδα. Έτσι, πολλοί έχουν οδηγηθεί στο μποϊκοτάρισμα των αμερικανικών και βρετανικών προϊόντων και μάλιστα -όπως λένε αμερικάνικες οργανώσεις- «έως ότου μάθει να ακούει η αυτοκρατορία».
Ολοένα και περισσότερες οργανώσεις και ομάδες πολιτών καλούν τους καταναλωτές παγκόσμια σε μποϋκοτάζ της αμερικάνικης και της βρετανικής οικονομίας με το σύνθημα «Όχι χρήματα για τον πόλεμο». Ήδη το μποϋκοτάζ έχει χτυπήσει αμερικάνικους γίγαντες όπως τα McDonald’s, τα Burger King, τα KFC (Kentucky Fried Chicken), τα Starbucks, η Coke και η Pepsi, των οποίων οι πωλήσεις έπεσαν κατακόρυφα και πολλά μαγαζιά έκλεισαν από έλλειψη δουλειάς.
Είναι σαφές ότι η αμερικανική οικονομία συνδέεται άμεσα με τον πόλεμο στο Ιράκ. Οι επιχειρήσεις πετρελαίου και όπλων, ειδικότερα, περιμένουν να πραγματοποιήσουν τεράστια κέρδη από τον πόλεμο. Πολλές άλλες επιχειρήσεις στηρίζουν τη μηχανή του πολέμου ενώ άλλες συνέβαλαν άμεσα ή έμμεσα στη χρηματοδότηση του Τζόρτζ Μπους. Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι στηρίζονται στα αμερικανικά προϊόντα ενώ πολλοί υποφέρουν ήδη οικονομικά από την πολιτική Μπους. Όμως, τα χρήματα που ξοδεύονται για τον πόλεμο θα μπορούσαν να παρέχουν ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο για τον καθένα στις ΗΠΑ και να λύσουν πολλά από τα πιεστικά παγκόσμια προβλήματα. Θα ήταν επομένως πιο αποτελεσματικό και δίκαιο να υποστούντην οικονομική ζημία συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Παράλληλα, έχει αξία να προβληματιστούμε μήπως κάποια από τα προϊόντα τους είναι προτιμότερο να βγουν οριστικά από τη ζωή μας.
Υποστηρίζουμε λοιπόν μια καμπάνια μποϋκοτάζ με πολιτικούς και συγκεκριμένους στόχους, ως μια πράξη που δεν θα είναι γενικά ενάντια στην Αμερική ή τη Βρετανία αλλά ενάντια στον πόλεμο και υπέρ της ειρήνης. Πρόκειται για μια αποκεντρωμένη μορφή μη βίαιης άμεσης δράσης, που θα μπορούσε εν δυνάμει να σταματήσει ή να μειώσει τις επιθέσεις στο Ιράκ. Η λογική είναι απλή: Αν όλοι όσοι εναντιώνονται στον πόλεμο εκφράζανε τη γνώμη τους με τα πορτοφόλια τους, το κόστος στις αμερικάνικες εταιρίες θα ήταν σημαντικό.
Ήδη 12 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου (κυρίως Πράσινοι από το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Σουηδία και την Ισπανία) έχουν ζητήσει επίσημα να γίνει μποϋκοτάζ. Στις 26 Μαρτίου τρεις Πράσινοι ευρωβουλευτές συμμετείχαν στις Βρυξέλλες σε μπλοκάρισμα πρατηρίων βενζίνης της Exxon/Mobil/Esso και της Texaco/Chevron επί 90 λεπτά, θέλοντας να χτυπήσουν συμβολικά την αμερικάνικη πετρελαϊκή βιομηχανία. Η πρώτη έχει στηρίξει την προεκλογική καμπάνια του Μπους με 1.200.000 δολάρια και η δεύτερη με 800.000. Το ίδιο έχουν πράξει η Philip Morris (Marlboro, L&M) με 2.900.000 δολάρια και η Coca Cola με 610.000.
Γενικά και με βάση τα κριτήρια που αναφέραμε, στο στόχαστρο των αντιπολεμικών οργανώσεων βρίσκονται κυρίως οι εξής εταιρείες:
Βιομηχανίες όπλων:
General Electric (Hotpoint and other appliances)
Εταιρείες πετρελαίου:
ExxonMobil/Esso
ChevronTexaco
Σύμβολα του ιμπεριαλισμού:
Altria (Philip Morris, Kraft)
Pepsico (Pepsi, Starbucks)
Coca-Cola
McDonalds
Εταιρείες αυτοκινήτων και αερομεταφορών:
Cadillac, Chevrolet, Dodge, Ford, General Motors, Daimler Chrysler and Lincoln, Alaska Airlines, Aloha Airlines, America West, American Airlines, Continental Airlines, Delta Airlines, Northwest Airlines, Southwest Airlines, TWA, United Airlines, USAir
Περισσότερες λεπτομέρειες και τους ακριβείς λόγους που αυτές οι εταιρείες εντάχθηκαν στη λίστα, μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική σελίδα:
http://www.motherearth.org/USboycott/donors_en.php
Στις 15 Απριλίου ετοιμάζεται μια διεθνής ημέρα δράσης για συμβολικές πράξεις μποϋκοτάζ της οικονομίας του πολέμου.
Στο μεταξύ, η συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις για την ειρήνη εξακολουθεί να είναι σημαντική. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι απεργίες της Πέμπτης 3 Απριλίου (24ωρη για την ΑΔΕΔΥ, στάση 11-3 για τη ΓΣΕΕ) και τα συλλαλητήρια που οργανώνονται την ημέρα αυτή.
Στην Αθήνα, το ραντεβού των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ για το συλλαλητήριο της Πέμπτης στο Σύνταγμα, θα είναι στις 11 το πρωί στην αρχή της Πανεπιστημίου (μπροστά στη "Μεγάλη Βρετάνια")