sstamellos

sstamellos

Όχι ιδιωτικοποίηση ζητούν οι ΟΠ για τα ιαματικά


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Διαχείριση με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και
όχι ιδιωτικοποίηση ζητούν οι ΟΠ για τις ιαματικές πηγές


Παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και την πλήρη έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για το μέλλον της Φθιώτιδας, η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ προχωρούν στο ξεπούλημα των ιαματικών πηγών των Λουτρών Υπάτης, των Θερμοπυλών και των Καμένων Βούρλων, που όπως αναφέρεται σε χθεσινά δημοσιεύματα, πρόκειται να βγουν μέχρι τέλους Οκτωβρίου σε διεθνή διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι το νερό, σε όλες του τις εκφάνσεις, αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό και η χρήση του είναι ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα για οικονομική εκμετάλλευση. Κανένα πρόσχημα για δήθεν ανάκαμψη της οικονομίας και αντιμετώπιση του χρέους, ερήμην των τοπικών κοινωνιών, δεν δικαιολογεί την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα των Ιαματικών Πηγών. Πρόκειται για παράδοσή τους στις πολυεθνικές και στους ξένους επενδυτές ανάγοντάς τες σε «φιλέτα», που περιμένουν τους μνηστήρες. Πρόκειται για την πλήρη εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην οικονομία με την ιδιωτικοποίηση των πάντων, ακόμα και των κοινωνικών αγαθών και φυσικών πόρων, με τον πολίτη στο περιθώριο να «απολαμβάνει» την τρομοκρατία της ανεργίας και της εξαθλίωσης.

Θεωρούμε, επίσης, ότι η πώληση των Ιαματικών Πηγών είναι παράνομη, δεδομένου ότι ο νόμος 3498/2006 (ΦΕΚ 230 Α), εκτελεστικός του άρθρου 18 παρ1 του Συντάγματος, προβλέπει πως η κυριότητα των Ιαματικών Πηγών ανήκει στον ΕΟΤ, ο οποίος μπορεί μόνο να τις ενοικιάζει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και όχι να τις πουλήσει.

Είναι γεγονός ότι Ιαματικές Πηγές της Φθιώτιδας, με ευθύνες όλων, έχουν αφεθεί εδώ και χρόνια στο έλεος του χρόνου, ασυντήρητες και με τις εγκαταστάσεις τους να χρειάζονται πολλές επεμβάσεις. Ακολουθήθηκε μια τακτική με σκοπό να ωριμάσουν οι συνθήκες για να δοθούν στους ιδιώτες, ακόμα και ως «αναγκαίο κακό», «αντί πινακίου φακής». Η ιδιωτικοποίησή τους, όμως, μπορεί να έχει ως μόνα αποτελέσματα τη σταδιακή συρρίκνωση του συγκεκριμένου αγαθού, την απομάκρυνση της τοπικής κοινωνίας από την αξία του και, τέλος, την ανάδειξή του σε αγαθό για όσους διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να τα απολαμβάνουν.

Επομένως, λύση στη σημερινή κατάσταση εγκατάλειψης των πηγών δεν είναι η πώληση και η μεταβίβαση της κυριότητας στους ξένους. Λύση είναι η άμεση σύνταξη Διαχειριστικών Σχεδίων για κάθε ιαματική πηγή, τα οποία να απαντούν στην αξιοποίηση, εκμετάλλευση και ανάδειξή τους με όρους κοινωνικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς μέσα από κοινωνικές, συνεταιριστικές, δημοτικές επιχειρήσεις και δημόσιες επενδύσεις, με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και σε όφελος της τοπικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούμε την ανάκληση της όποιας απόφασης για ξεπούλημα των πηγών και καλούμε τους συμπολίτες μας να συμβάλλουν στον αγώνα για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, καθώς αυτή αποτελεί υπόθεση όλων μας.

Συλλογή υπογραφών με το παραπάνω αίτημα έχει ξεκινήσει εδώ: http://www.gopetition.com/petitions/όχι-στην-ιδιωτικοποίηση-των-ιαματικών-πηγών.html

Πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος – 6977261256, Βάσω Νάκου – 6974263564

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top