sstamellos

sstamellos

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562 τηλ:210-3241001 φαξ:210-3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631 Τηλ:2310-222503 φαξ:2310-421196

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Δεν συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές
Δημοψήφισμα για τη λίστα και τη σειρά των υποψηφίων

Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία το τριήμερο συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 12,13,14 Δεκεμβρίου 2003.

Στο έκτακτο συνέδριό τους, υιοθέτησαν τις προγραμματικές θέσεις τους για την Ευ-ρώπη, την κοινή διακήρυξη των Ευρωπαίων Πράσινων για τις Ευρωεκλογές του 2004, τις θέσεις των 8 διεθνών ΜΚΟ για τα ζητήματα περιβάλλοντος που απηύθυναν στα πολιτικά κόμματα, τη στρατηγική και τις καμπάνιες της προεκλογικής εκστρατείας καθώς και τη μη συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές, επιλογές που συναρτούν με τις ευρωπαϊκές και εσωτερικές εξελίξεις.

Με την ευκαιρία της συζήτησης της πρώτης ημέρας για την αγροτική πολιτική, την ασφάλεια των τροφίμων και τα βιολογικά τρόφιμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν εξασφαλίσει τη συμμετοχή βιοκαλλιεργητών και μικρών αγροτών και συζήτησαν τις θέσεις τους για τη γεωργία αλλά και την κοινή εκστρατεία των Πρασίνων για την ευρωπαϊκή διατροφική ασφάλεια. Στόχος τους ήταν να διαμορφώσουν από κοινού με όλους/ες όσους/ες αναζητούν μια άλλη πολιτική και βλέπουν θετικά τη συγκρότηση ενός αυτόνομου εναλλακτικού πολιτικού πόλου. Αυτό θεωρούν ότι το πέτυχαν και με την ευρύτατη συμμετοχή στις συνεδριακές διαδικασίες αλλά και την πρωτοβουλία τους να υποστηρίξουν τη διοργάνωση Λαϊκής αγοράς με βιολογικά προϊόντα, που πραγματοποιήθηκε Παρασκευή και Σάββατο έξω από το χώρο του συνεδρίου στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ως πρώτη γεύση ενός θεσμού που πρέπει να καθιερωθεί και στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αποφάσισαν ομόφωνα τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, επικυρώνοντας το δημοψήφισμα μεταξύ όλων των μελών, που αποφάσισε το ίδιο, με πλειοψηφία σχεδόν 90%. Μέσα μάλιστα στον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα μεταξύ των μελών για την επιλογή με απόλυτη διαφάνεια και δημοκρατικότητα της λίστας και της σειράς των υποψηφίων για τις ευρωεκλογές. Οι επικεφαλής του ευ-ρωψηφοδελτίου θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στη Ρώμη το Φεβρουάριο, όπου θα ιδρυθεί το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και θα ξεκινήσει η πανευρωπαϊκή καμπάνια και στις 25 χώρες μέλη της Ε.Ε.

Όσον αφορά τις εθνικές εκλογές, οι Οικολόγοι Πράσινοι αποφάσισαν με μεγάλη πλειοψηφία τη μη συμμετοχή τους. Στο σκεπτικό τους, διαπιστώνουν καθημερινά την κρίση που υπάρχει στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και ότι στις επερχόμενες εθνικές εκλογές θα εκ-φραστεί για άλλη μια φορά η κυριαρχία θεμάτων και πολιτικών που εμποδίζουν τη στροφή της χώρας μας προς την κοινωνική και οικολογική βιωσιμότητα, προϋπόθεση για την ευημερία και τη διασφάλιση του μέλλοντος της ελληνικής κοινωνίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δημιουργήθηκαν για να παρεμβαίνουν σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, κοινωνικά και πολιτικά, θεσμικά αλλά και για την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων και δομών. Κατά συνέπεια, οι επερχόμενες εθνικές εκλογές δεν τους αφήνουν αδιάφορους. Δηλώνουν λοιπόν ότι θα είναι ενεργοί, θέτοντας κρίσιμα θέματα που παραμένουν στο περιθώριο της αντιπαράθεσης, επιδιώκοντας και πιέζοντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν. Από την άλλη πλευρά, κατανοούν ότι η συμμετοχή τους στην εκλογική αναμέτρηση θα πρόσφερε πολύ περιορισμένα οφέλη στην κατεύθυνση της ανάδειξης διαφορετικών προτεραιοτήτων στην ελληνική κοινωνία ενώ θα στερούσε πολύτιμες δυνάμεις από την προσπάθεια για τη συγκρότησή τους.

Η συμμετοχή των Οικολόγων Πράσινων στις εκλογικές διαδικασίες θα ξεκινήσει από τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου του 2004, με στόχο την ενδυνάμωση της πολιτικής τους παρουσίας σε όλη τη χώρα και την εκπροσώπησή τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εκτιμούν ότι μια επιτυχής παρέμβασή τους στις ευρωεκλογές θα αλλάξει τους όρους συμμετοχής τους στο εθνικό πολιτικό σκηνικό. Μέχρι τότε, τα σημερινά δεδομένα αποκλείουν όχι μόνο την κεντρική συνεργασία αλλά και κάθε δημόσια υποστήριξη άλλων πολιτικών χώρων στις εθνικές εκλογές από μέλη τους.

Υποστηρίζουν ότι η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων σε αυτές τις εθνικές εκλογές δεν προτάσσει την ανατροπή κατεστημένων κοινωνικών συμμαχιών με στόχο το ξεπέρασμα της πολιτικής κρίσης. Αντίθετα, προσπαθούν να διαχειριστούν αυτήν την κρίση, κάτι που βρίσκεται στον αντίποδα του αξιακού κόσμου των Οικολόγων Πράσινων.

Αναλυτική αναφορά στα συμπεράσματα του συνεδρίου αντιπροσώπων των Οικολόγων Πράσινων θα γίνει σύντομα.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι ιδρύθηκαν πριν ένα χρόνο από στελέχη ενεργά σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτικά κινήματα. Συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πρασίνων Κομμάτων και είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, που θα κηρύξει επίσημα τη λειτουργία του στις 20 Φεβρουαρίου του 2004 στη Ρώμη, στη διάρκεια του Συνεδρίου των Ευρωπαίων Πρασίνων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top