sstamellos

sstamellos

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις πλημμύρες

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΑΘΗΝΑ: Κολοκορώνη 31, 10562 τηλ 210-32410001
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Φιλίππου 51, 54631 τηλ 2310-222503

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ εκφράζουν τη συμπαράστασή τους σε όσους υπέστησαν τις συνέπειες των πρόσφατων έντονων βροχοπτώσεων.
Είναι γνωστό ότι, με την αλλαγή του κλίματος που έχει επιφέρει ο συγκεκριμένος τρόπος ανάπτυξης, θα συνεχιστεί η όξυνση των φαινομένων αυτών στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο και η εναλλαγή έντονων βροχοπτώσεων με περιόδους παρατεταμένης ανομβρίας.

Ωστόσο, στη χώρα μας, τα φαινόμενα αυτά έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις. Η μεταπολεμική ανάπτυξη της κτηματομεσιτικής λογικής, άνοιξε νέα πελατειακά πολιτικά κυκλώματα για τα κόμματα εξουσίας και διατήρησε πολιτικές δυνάμεις στην εξουσία σε βάρος του ίδιου του περιβάλλοντος.
Ο κατακερματισμός των μεγαλοϊδιοκτησιών και ο κύκλος της εκτός σχεδίου παράνομης και νόμιμης δό-μησης από μικροϊδιοκτήτες, χωρίς υποδομές για δεκαετίες, σε περιοχές που κατόπιν μπαίνουν στο σχέδιο νομιμοποιώντας κάθε είδους παρανομία, οφείλεται σε συγκεκριμένες μεταπολεμικές επιλογές και πολιτικές που έχουν υπηρετήσει όλες οι κυβερνήσεις.. Σε αρκετές περιπτώσεις τα θύματα έχουν επιτείνει με τις πρά-ξεις τους την ένταση των φαινομένων αυτών.
Αυτό το σκηνικό πρέπει να αλλάξει.

Όλοι ξέρουν ότι θα πρέπει:
· Να ξεμπαζωθούν τα ρέματα και να δημιουργηθούν ζώνες προστασίας στις παρόχθιες περιοχές.
· Να αναδασωθούν οι περιαστικοί όγκοι
· Να προστατευτούν τα μητροπολιτικά πάρκα και οι μικροί ή μεγάλοι πνεύμονες πράσινου.
· Να υπάρχει ανυποχώρητη στάση απέναντι σε κάθε προσπάθεια οικοπεδοποίησης σε δασικές περιοχές, ιδιαίτερα σε περιοχές που ανήκουν στο δημόσιο.

Αντί αυτών η Κυβέρνηση:
· Ακολουθεί μια πολιτική συστηματικής ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας (ΕΟΤ-ΕΤΑ ΑΕ, Ολυ-μπιακά Ακίνητα ΑΕ). Οδηγεί τις Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας σε μια ξέφρενη πορεία οικοδό-μησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που διαχειρίζονται σε όλη την Ελλάδα..
· Κατασκευάζει έργα με λάθος τρόπο (Κηφισός, παράκαμψη Κορίνθου κλπ). Ανέχεται να παροχετεύονται τα νερά της Αττικής Οδού στον Κηφισό και όχι στο Θριάσιο για άρδευση, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, με αποτέλεσμα τις πρόσφατες 4 πλημμύρες. Αδυνατεί να ξεκαθαρίσει ακόμη και τον ίδιο τον Κηφισό από τα αυθαίρετα.. Διστάζει να προχωρήσει στο γκρέμισμα ακόμη και μιας παράνομης μάντρας στον Κηφισό σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας επειδή τυχαίνει αυτή να είναι της …Πρεσβείας των ΗΠΑ.
· Υποχωρεί στην παραμικρή πίεση ή επιθυμία ισχυρών συμφερόντων, των κατασκευαστικών εταιρειών, των κτηματομεσιτικών εταιρειών, της εκκλησίας, των εφοπλιστών, των ΜΜΕ, των τραπεζών για απόκτηση δημόσιων και κοινόχρηστων εκτάσεων και χαρίζει ή ξεπουλάει πάρκα, πλατείες, δάση, βουνά, ακτές.

Οι πρόσφατες καταστροφές πρέπει να οδηγήσουν την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να μην προωθήσει τις νέες ρυθμίσεις για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Σε αντίθετη περίπτωση τα αποτελέ-σματα θα είναι καταστροφικά με τεράστιες επιπτώσεις σε όλη τη χώρα. Θα ανοίξει ένας νέος κύκλος κατα-στροφής σημαντικών προστατευτικών φυσικών συστημάτων με το χτίσιμο ολόκληρων περιοχών απ’ ευθείας από τους ίδιους τους μεγαλοϊδιοκτήτες και για χάρη του real estate και των εισηγμένων κτηματομεσιτικών εταιρειών στο χρηματιστήριο. Θα προκληθούν νέες πλημμύρες και νέοι καύσωνες για όσους κατοικούν στις χαμηλότερες περιοχές, ακόμη και όταν τα καιρικά φαινόμενα δεν θα είναι ιδιαίτερης έντασης.

Τα προβλήματα των μικροϊδιοκτητών μπορούν να λυθούν και δεν πρέπει να αποτελέσουν άλλοθι για νέα, τεράστια οικολογική καταστροφή.

27-1-2003
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πληροφορίες:
Κώστας Διάκος 697223030,
Ηλίας Γιαννίρης 6974185330,
Μιχάλης Τρεμόπουλος 6976448442

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top