sstamellos

sstamellos

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις βομβιστικές επιθέσει

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

26-7-2005
ΟΙ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
ΝΑ ΜΗΝ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούν ότι η βία και η τρομοκρατία, από όπου και αν προέρχονται, δεν έχουν καμιά σχέση με την ανοιχτή και δημοκρατική Ευρώπη που οραματίζονται. Αυτό που επιτυγχάνουν οι αιματηρές πολιτικές ενέργειες, που στηρίζονται μάλιστα στη ναζιστική αρχή της συλλογικής ευθύνης, είναι να τροφοδοτούν αντιδραστικές πολιτικές, να υποσκάπτουν τις αξίες του αντιπολεμικού κινήματος, να ενισχύουν τα συναισθήματα μνησικακίας ή καχυποψίας απέναντι στους μουσουλμάνους (πιθανόν και συμπολίτες μας), να εδραιώνουν στην κοινή γνώμη πεποιθήσεις για έναν υποτιθέμενο «πόλεμο πολιτισμών», να συσπειρώνουν τους πολίτες πίσω από φιλοπόλεμους ηγέτες και να αποδέχονται την αστυνομοκρατία ως καθημερινότητα.

Πρέπει όμως να κατανοήσουν όλοι ότι αυτό που πυροδοτεί και πολλαπλασιάζει τα φαινόμενα τυφλής βίας, όπως αυτά των βομβιστικών επιθέσεων στο Λονδίνο, είναι η πολιτική των ένοπλων επεμβάσεων και της ληστρικής εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων των φτωχότερων χωρών από τις μεγάλες εταιρείες και τις κυβερνήσεις της Δύσης.

Προφανώς αρνούμαστε την αυτολογοκρισία αλλά και τη συκοφαντία ότι όποιος δε στηρίζει τον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", ταυτίζεται με τον Μπιν Λάντεν, ακριβώς γιατί θα πρέπει να προστατέψουμε την κληρονομιά του μεγάλου αντιπολεμικού κινήματος.

Πιστεύουμε βαθύτατα ότι η συρρίκνωση της Δημοκρατίας, με την αύξηση των μέτρων καταστολής και τη συρρίκνωση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών, βεβαίως και δεν αποτελεί λύση. Οι αντιδημοκρατικές πολιτικές, από την παρακολούθηση όλων των επικοινωνιών των πολιτών μέχρι την εκτέλεση οποιουδήποτε θεωρείται απλώς ύποπτος, δεν μπορούν να αποκαταστήσουν την απώλεια ενός αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Η μονομερής επιβολή τέτοιων μέτρων από τις κυβερνήσεις θα πρέπει να βρει τους πολίτες απέναντί τους.

Η λύση είναι η οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου κόσμου, η απεξάρτηση από το πετρέλαιο, η στροφή στις αποκεντρωμένες ήπιες μορφές ενέργειας, το σταμάτημα των επεμβάσεων σε άλλες χώρες, η απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, η στροφή και δέσμευση στην ειρήνη και την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ παλεύουν για έναν κόσμο ειρήνης και μη βίας και θεωρούν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ψύχραιμα ένα κύμα Ισλαμοφοβίας με μη βίαιες δράσεις, που ενισχύουν την πολυμορφία και τη διάθεση επικοινωνίας των ανθρώπων, χριστιανών, μουσουλμάνων ή άθεων, Ευρωπαίων ή μη και όχι με συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών μας. Η Ελλάδα, μάλιστα, θα μπορούσε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση της ειρηνικής συνάντησης του αραβικού κόσμου με τη Δύση.

Για να πάψει το φαινόμενο των καμικάζι και για να μπορέσει το «παιδί της διπλανής πόρτας» να ζήσει σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, οφείλει η Ευρώπη να συμβάλει στην ισότιμη κοινωνική ένταξή του αλλά και στην εξάλειψη της φτώχειας των αναπτυσσόμενων χωρών. Να αντιμετωπίσει τις μεγάλες οικονομικές ανισότητες, το Μεσανατολικό, με μια συνολική στρατηγική, αυξάνοντας τα προγράμματα βοήθειας και επιτρέποντας τα προϊόντα τους να πωληθούν στις αγορές της.

Αν αδυνατούμε να κατανοήσουμε τα αίτια της ένοπλης οργής (είτε στην Αίγυπτο είτε στην Τουρκία, είτε στην Παλαιστίνη κτλ) ή δεν τολμάμε ακόμη και μετά από μια δεκαετία να καταδικάσουμε εγκλήματα όπως αυτό της Σρεμπρένιτσα ως το σημείο της απόλυτης φρίκης για αυτούς που το διέπραξαν, σύντομα κάθε μουσουλμάνος θα θεωρείται ύποπτος βίας και οι πολίτες θα έχουν απολέσει για πάντα την καθημερινότητά τους.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top