sstamellos

sstamellos

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΠΑΝΤΟΥ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562 τηλ. 210-3241001
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631 Τηλ. 2310-222503

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΖΗΤΟΥΝ
ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΠΑΝΤΟΥ
Χωρίς όριο εισόδου σε Βουλή και Ευρωκοινοβούλιο

Ο οικολογικός χώρος στην Ελλάδα έχει ταχθεί με σαφήνεια υπέρ της απλής αναλογικής, ήδη από το 1989-90. Ήταν η εποχή που η Αριστερά «συγκυβερνούσε» αλλά ταυτόχρονα «αγνοούσε» την πρόταση των Οικολόγων Εναλλακτικών στη Βουλή για θέσπιση της απλής αναλογικής.

Ο νέος φορέας των Οικολόγων Πράσινων επιβεβαίωσε τη θέση αυτή και στο προγραμματικό του συνέδριο τον περασμένο Μάιο, όπου υιοθετήθηκε ομόφωνα το αίτημα για απλή αναλογική σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, ως βήμα ενίσχυσης και διεύρυνσης της δημοκρατίας. Ανάλογη άποψη υποστηρίζει και το διεθνές πράσινο κίνημα, στην «Παγκόσμια Χάρτα» των Πράσινων που υιοθετήθηκε από όλα τα πράσινα κόμματα του πλανήτη τον Απρίλιο του 2001.

Δεκαετίες μονοκομματικών κυβερνήσεων με άνετες (και τεχνητές) κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες έχουν συσσωρεύσει τόσα αδιέξοδα για τη χώρα, που η επίκληση για την «ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας» ακούγεται ελάχιστα πειστική. Ζωτική είναι, αντίθετα, η ανάγκη για δικαιοσύνη στο εκλογικό σύστημα και για έκφραση της ψήφου των πολιτών χωρίς παραμορφώσεις.

Εξίσου ζωτική είναι όμως η ανάγκη για ανανέωση του πολιτικού σκηνικού, ώστε να τεθούν και πάλι υπό συζήτηση οι βασικές αδιέξοδες επιλογές, που δυστυχώς είχαν και έχουν διακομματική συναίνεση. Το σημερινό όριο του 3% για εκλογή βουλευτή δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην απαραίτητη ανα-νέωση της πολιτικής ζωής και αποτελεί ξεπερασμένο κατάλοιπο από άλλες εποχές, όταν το εκλογικό σύστημα της χώρας μπορούσε να χρησιμοποιείται ως όπλο στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ζήτημα αρχής να καθορίζεται η εκπροσώπηση στη Βουλή αποκλειστικά από την ψήφο των πολιτών, χωρίς όρια εισόδου ή άλλους τεχνητούς φραγ-μούς από το εκλογικό σύστημα.

Ακόμη πιο παράλογη είναι πάντως η διατήρηση του ορίου 3% για την εκλογή ευρωβουλευτή. Εδώ δεν υπάρχει ούτε καν το πρόσχημα της κυβερνητικής σταθερότητας, η απλή αναλογική ισχύει ήδη σε όλες τις άλλες πλευρές της, ενώ και το εκλογικό μέτρο είναι ήδη υψηλό και θα γίνει ακόμη υψηλότερο από το 2004 με τη μείωση του αριθμού των ευρωβουλευτών που αντιστοιχούν στη χώρα μας. Η κατάργηση του τεχνητού εμποδίου για την εκλογή ευρωβουλευτή αποτελεί επείγον και ουσιαστικό ζήτημα δημοκρατίας, που πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.

Με τις σκέψεις αυτές εκτιμούμε ως θετικό βήμα την πρόσφατη απόφαση συντονισμού των κομμάτων της Αριστεράς για την προώθηση της απλής αναλογικής και ελπίζουμε ότι ο συντονισμός αυτός δεν θα αποδειχθεί ευκαιριακός και πρόσκαιρος: η πρωτοβουλία αυτή άλλωστε αποτελούσε και δική μας πρόταση, που είχε κατατεθεί τόσο προς τον ΣΥΝ όσο και προς το ΚΚΕ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συμμετέχουν λοιπόν στην κοινή αυτή προσπάθεια, που πρέπει να διευρυνθεί, καθώς αφορά συνολικότερα τους δημοκρατικούς θεσμούς.

7 Αυγούστου 2003

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top