sstamellos

sstamellos

Οικολόγοι Πράσινοι: Η πυρηνική ενέργεια δολοφονεί

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
12.11.2004

Η πυρηνική ενέργεια δολοφονεί


Το αντιπυρηνικό και οικολογικό κίνημα αντιστέκεται για πάνω από 4 δεκαετίες στην προσπάθεια της πυρηνικής βιομηχανίας να διατηρήσει στη ζωή μια εξαιρετικά επικίνδυνη μορφή ενέργειας και σε αυτόν τον αγώνα του έχει κατά καιρούς και θύματα. Πριν από λίγες μέρες το πυρηνικό λόμπι δολοφόνησε εν ψυχρώ έναν ακόμα αντιπυρηνικό διαδηλωτή, τον Γάλλο 23χρονο οικολόγο ακτιβιστή Sebastien Briart, πάνω στις ράγες του τραίνου, όπου είχε δεθεί για να εμποδίσει τη μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων από τη Γαλλία στη Γερμανία.

Στο αποκαλούμενο «ειρηνικό» πεδίο, η πυρηνική ενέργεια αποδείχτηκε εξίσου επικίνδυνη με τη πολεμική εφαρμογή της:

– Ατέλειωτη σειρά ατυχημάτων και «περιστατικών» ακόμα και στους πιο εξελιγμένους αντιδραστήρες (χαρακτηριστική η περίπτωση του γαλλικού Σούπερ Φένιξ, που αν και εθεωρείτο το καμάρι της πυρηνικής βιομηχανίας δεν μπόρεσε να λειτουργήσει λόγω συνεχών προβλημάτων). Η έκρηξη στο Τσερνομπίλ δεν ήταν μόνο ένα σοβαρό πλήγμα στην πυρηνική βιομηχανία αλλά και η αιτία θανάτου ή σοβαρών ασθενειών για χιλιάδες ανθρώπους (ιδιαίτερα σε παιδιά και σε όσους εργάστηκαν εν αγνοία τους και χωρίς μέσα προστασίας για να περιορίσουν τη διαρροή ραδιενέργειας από το αντιδραστήρα).

– Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες παραμένουν σοβαρή απειλή ακόμα και μετά το κλείσιμό τους, αφού ολόκληρη η εγκατάσταση μετατρέπεται σε πυρηνικό απόβλητο.

– Τεράστιες ποσότητες πυρηνικών αποβλήτων (μεταξύ των οποίων και πυρηνικοί αντιδραστήρες πυρηνοκίνητων σοβιετικών και ρωσικών υποβρυχίων) βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας (Ατλαντικός, Β. Θάλασσα, θάλασσα Ιαπωνίας κλπ).

– Τεράστιες, επίσης, ποσότητες πυρηνικών θάβονται σε «ειδικούς» χώρους και θα παραμείνουν εκεί για δεκάδες ή και δεκάδες χιλιάδες χρόνια, απαίσια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Δε είναι, όμως, λίγες οι περιπτώσεις που πυρηνικά έχουν απορριφθεί παράνομα σε εδάφη χωρών που είτε είχαν άγνοια (Αφρική) ή βρίσκονταν σε εμφύλια σύγκρουση (Λίβανος).

– Η «ειρηνική» χρήση της πυρηνικής ενέργειας ανοίγει την όρεξη για στρατιωτική εκμετάλλευση. Η αγωνιώδης και ατελέσφορη προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να ελέγξει τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Β. Κορέας περιγράφει τον εφιάλτη ενός ενδεχόμενου πυρηνικού μέλλοντος.

Η συμφωνία που πέτυχαν οι Γερμανοί Πράσινοι και το πράσινο κίνημα (θέτοντάς τον ως έναν από τους όρους για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση συνεργασίας) για τη έξοδο της Γερμανίας από τη πυρηνική εποχή με το οριστικό κλείσιμο όλων των πυρηνικών εργοστασίων αποδεικνύει ότι ο αντιπυρηνικός αγώνας παραμένει επίκαιρος και μπορεί να έχει αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να διατηρούμε πάντα στην επικαιρότητα το σύνθημα «καλύτερα ενεργοί παρά ραδιενεργοί», σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να επιδοτεί την πυρηνική ενέργεια (απόφαση για χρηματοδότηση με 23.000.000 Ευρώ της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στη Ρουμανία), ενώ η πυρηνική βιομηχανία αντεπιτίθεται για να κερδίσει πίσω το χαμένο έδαφος χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τους πραγματικούς κινδύνους από τη αποσταθεροποίηση του παγκόσμιου κλίματος.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα αγωνίζονται σταθερά για την πλήρη έξοδο από τη πυρηνική εποχή και το οριστικό πέρασμα στη εποχή της ανανεώσιμης ενέργειας (ηλιακή, αιολική, βιοκαύσιμα) που είναι η μόνη σύγχρονη απάντηση στον εφιάλτη της πυρηνικής ενέργειας και της ανατροπής του παγκόσμιου κλίματος

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top