sstamellos

sstamellos

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο Ι Κ Ο Λ Ο Γ Ο Ι Π Ρ Α Σ Ι Ν Ο Ι
Κολοκοτρώνη 31 10562 Αθήνα Τηλ. 210 3241001
Φιλίππου 51 54631 Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310 222503

Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Η Α Π Ο Φ Α Σ Η
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ, ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

1. Το διεθνές κίνημα του Σηάτλ και της Γένοβας αποτελεί για τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ έναν από τους βασικούς άξονες αναφοράς. Συμμετέχουμε στο κίνημα αυτό αναπτύσσοντας, και στη χώρα μας, τις πράσινες αξίες που διαποτίζουν διεθνώς σε μεγάλο βαθμό τη θεματολογία του και την πολιτική του κουλτούρα.

Ως πλαίσιο θέσεων, διεκδικήσεων και διαλόγου για τα ζητήματα της παγκοσμιοποίησης, υιοθετούμε την «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΧΑΡΤΑ» (Global Charter) των Πράσινων, όπως εγκρίθηκε στην 1η Παγκόσμια Συνάντηση των Πράσινων Κομμάτων το 2001 στην Καμπέρα της Αυστραλίας.

2. Στην Ελλάδα, το κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης παρουσιάζει έναν ιδιόμορφο κατακερματισμό που αντιστοιχεί σε μεγάλο βαθμό στις σφαίρες επιρροής των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς.

Ως ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ πιστεύουμε ότι η προτεραιότητα του συντονισμού και της συγκρότησης του κινήματος ανήκει στις κοινωνικές οργανώσεις και όχι στους πολιτικούς φορείς. Γι’ αυτό και διαφωνούμε κατηγορηματικά με την πρακτική των κομμάτων της Αριστεράς να υποδεικνύουν τη «σωστή» πτέρυγα του κινήματος.

Αγωνιζόμαστε στην πράξη γιά τον συντονισμό του κινήματος, που πάνω απ’ όλα πρέπει να έχει κοινωνικό χαρακτήρα. Ενθαρρύνουμε τα μέλη και τους φίλους μας να συμμετέχουν στο κίνημα, σε προσωπική βάση ή μέσω περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων, με μόνη δέσμευση την προώθηση των ιδιαίτερων πράσινων αξιών και την από κοινού πίεση για συντονισμό των υφισταμένων σχημάτων. Ενθαρρύνουμε επίσης τη συμμετοχή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, την οποία θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική για το κίνημα.
3. Η Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία να αναπτυχθεί και εδώ η δυναμική του διεθνούς κινήματος, αλλά και ο διάλογος για την «άλλη Ευρώπη» που θέλουμε.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ εκτιμούν ότι βασική υποχρέωση της Ελληνικής Προεδρίας είναι να συμβαδίσει με την ευρωπαϊκή Κοινωνία των Πολιτών, που αγωνίζεται για την αποτροπή της σχεδιαζόμενης επίθεσης στο Ιράκ και την διακοπή κάθε ευρωπαϊκής στήριξης στην πολεμική προσπάθεια των Η.Π.Α.

Για την ατζέντα της Ελληνικής Προεδρίας στα θέματα περιβάλλοντος, υιοθετούμε τις κοινές προτάσεις του WWF και της GREENPEACE που προσυπογράφονται άλλωστε και από άλλες σημαντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της χώρας μας. Ιδιαίτερα στηρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που προτείνουν στους τομείς της γεωργίας, της ενέργειας και των επικίνδυνων χημικών.

4. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στο Ιράκ, με έμφαση στις διεθνείς Ημέρες Δράσης. Η αντίθεσή μας στον πόλεμο είναι απόλυτη, ακόμη και αν η επίθεση αποσπάσει έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στις μεγάλες κινητοποιήσεις της 18ης Ιανουαρίου, στις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες. Καλούμε για καθολική συμμετοχή στο εδώ συλλαλητήριο της 15ης Φεβρουαρίου, στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης που συμφωνήθηκε στη Φλωρεντία τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι κινητοποιήσεις και τα Φόρουμ Διαλόγου που οργανώνονται απέναντι στις συνόδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν και δική μας υπόθεση. Θεωρούμε εδώ αυτονόητο το αίτημα για στοιχειώδη τουλάχιστον συντονισμό των γεγονότων του κινήματος: η πολυμορφία των απόψεων και ο θεμιτός πολιτικός ανταγωνισμός δεν επιτρέπεται να οδηγήσουν σε αλληλοϋπονομευόμενες εκδηλώσεις που θα στερήσουν από το κίνημα μεγάλο μέρος της δυναμικής του.

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2003

Το Πανελλαδικό Συμβούλιο
των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top