Αθήνα:Κολοκοτρώνη 31, 10562 τηλ. 210-3241001.
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631 Τηλ. 2310-222503
Σχέδιο Καταστατικού
Προοίμιο
Εμείς τα μέλη των Οικολόγων Πρασίνων αποφασίζουμε να ενωθούμε και να οργανώσουμε ένα αυτόνομο πολιτικό φορέα που θα εκφράζει στη χώρα μας τις αξίες και τις αρχές του πράσινου κινήματος.
Αξίες
Οι πολιτικές μας αρχές, όπως περιλαμβάνονται στην διακήρυξη πολιτικών αρχών, είναι
· Οικολογική Σοφία
· Αειφορία
· Κοινωνική Δικαιοσύνη
· Μη βία
· Συμμετοχική Δημοκρατία
· Σεβασμός στην Πολυμορφία
· Αποκέντρωση – Επικουρικότητα
· Προστασία και αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων
· Ποιότητα Ζωής
· Ατομική και Παγκόσμια υπευθυνότητα
Στόχοι-Επιδιώξεις
· Να διαμορφώνει πολιτική με βάση τις αρχές του στη βάση της ενότητας και της κοινής δράσης.
· Να δημιουργήσει οργανώσεις και να παρεμβαίνει σε όλα τα επίπεδα συγκρότησης του κράτους (τοπικό, περιφερειακό, εθνικό)
· Να συμμετέχει στις πολιτικές διαδικασίες για την προώθηση των αρχών και της πολιτικής του
Οργανωτικές αρχές
· Συναίνεση. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι πιστεύουμε ότι όταν εκφράζονται διαφορετικές απόψεις δεν είναι απαραίτητο ότι μία είναι σωστή και οι υπόλοιπες λανθασμένες. Αντίθετα οι διαφορετικές απόψεις διαθέτουν κομμάτια από την αλήθεια. Η δημιουργική σύνθεση τους και όχι η υπερίσχυση μιας άποψης είναι η επιλογή μας στον τρόπο λήψης αποφάσεων του φορέα μας. Οι συναινετικές διαδικασίες δεν αναιρούν την αποτελεσματικότητα στην λήψη αποφάσεων αντίθετα ενδυναμώνουν την ενότητα στην υλοποίηση τους.
· Αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Ο τρόπος λήψης αποφάσεων και η γενική λειτουργία του φορέα θα ανταποκρίνεται στις αντιλήψεις της άμεσης δημοκρατίας. Οι εκπρόσωποι ανακαλούνται από τους εκπροσωπούμενους με συγκεκριμένες διαδικασίες και επίσης εναλλάσσονται στις θέσεις αυτές. Δημοψηφίσματα όπου συμμετέχουν όλα τα μέλη διενεργούνται τακτικά για την έκφραση άποψης σε συγκεκριμένα ζητήματα και επιλογές του φορέα.
· Σεβασμός της ποικιλομορφίας. Η ποικιλομορφία είναι η κινητήρια δύναμη της ζωής στον πλανήτη και είναι επιδίωξη μας να αποτελεί την βάση της ισχύος του φορέα μας. Αυτό αντανακλάται στην ποικιλομορφία των εκπροσωπήσεων ώστε να ανταποκρίνονται στην κοινωνία στην οποία απευθύνονται και στο σεβασμό της ιδιαίτερης θέσης και άποψης.
· Αποκέντρωση-Περιφερειακή συγκρότηση. Όλες οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων θα γίνονται στο ειδικό ή τοπικό περιβάλλον όπου έχουν πραγματική σημασία. Μόνο όταν υπάρχει ουσιώδης συνολική σημασία θα αποφασίζουν η θα εγκρίνουν τα πανελλαδικά όργανα του φορέα.
Μέλη
Μέλος του φορέα μπορεί να γίνει όποιος επιθυμεί να προωθήσει τις αρχές του με βάση το καταστατικό του, με την προϋπόθεση ότι
· κατοικεί στην Ελλάδα, ή είναι Έλληνας που κατοικεί σε χώρα του εξωτερικού,
· είναι τουλάχιστον 16 χρονών και
· δεν είναι μέλος άλλου πολιτικού φορέα στην Ελλάδα.
Για να γίνει μέλος, η αίτηση του πρέπει να γίνει δεκτή από την τοπική οικολογική κίνηση της περιοχής του και να εγκριθεί από το Πανελλαδικό Συμβούλιο. Το Πανελλαδικό Συμβούλιο μπορεί να απορρίψει μια αίτηση με πλειοψηφία 2/3. Στην περίπτωση αυτή την τελική απόφαση θα πάρει το συνέδριο.
Κατά κανόνα τα νέα μέλη εντάσσονται στη πλησιέστερη τοπική κίνηση εκτός κι αν επιθυμούν να ενταχθούν σε κάποια άλλη. Μπορούν επίσης να δρουν και σε συλλογικότητες μελών του φορέα ανεξάρτητα από τις τοπικές κινήσεις.
Τα νέα μέλη θα αποκτούν αυτόματα το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι τρεις μήνες μετά την ενημέρωση του Πανελλαδικού Συμβουλίου για την αίτηση τους.
Τα μέλη του φορέα συνδιαμορφώνουν και ενημερώνονται για τις θέσεις του φορέα, συμμετέχουν στις διαδικασίες των οργάνων του και πληρώνουν την συνδρομή τους. Τα μέλη μπορούν να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις των οργάνων του φορέα.
Δικαίωμα ψήφου στα όργανα έχουν μόνο τα ταμειακά εντάξει μέλη του φορέα.
Το πανελλαδικό συμβούλιο είναι αρμόδιο για την έκδοση κάρτας μέλους και οφείλει να διατηρεί μητρώο μελών που να αντανακλά πρόσφατα δεδομένα.
Ένα μέλος χάνει την ιδιότητα του, με την ρητά εκφρασμένη παραίτηση του (γραπτά ή προφορικά) , την είσοδο του σε άλλο πολιτικό φορέα ή τον θάνατο του. Επίσης αν δεν πληρώνει τη συνδρομή για περισσότερο από ένα χρόνο
Δημοψήφισμα
Ένα δημοψήφισμα μπορεί να γίνει όταν χρειάζεται να αποφασίσουν τα μέλη για ζήτημα που μπορεί να λυθεί με βάση την απάντηση σε ένα ερώτημα και δεν υπάρχουν οι πρακτικές προϋποθέσεις να συγκληθεί συνέδριο για την αυθεντική έκφραση της συλλογικής άποψης των μελών του φορέα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να το ζητήσει το 25% των μελών του φορέα ή η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του πανελλαδικού συμβουλίου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την διενέργεια του δημοψηφίσματος είναι η ενημέρωση των μελών επί των κρινόμενων θέσεων και ο δημόσιος διάλογος σε περιφερειακό επίπεδο. Το συμβούλιο διορίζει εφορευτική επιτροπή που έχει την ευθύνη της διενέργεια του δημοψηφίσματος και οφείλει να συμπεριλάβει τις εκφρασμένες απόψεις μαζί με τα ψηφοδέλτια που στέλνει στα μέλη. Οι περιφερειακές οργανώσεις οφείλουν να κάνουν συζητήσεις για το ζήτημα. Για να είναι μία ψήφος έγκυρη πρέπει να επιστραφεί στην εφορευτική επιτροπή μέσα στις προσδιορισμένες γι’ αυτό το λόγο προθεσμίες και πάντως όχι αργότερα από δύο μήνες από την αρχική αποστολή των ψηφοδελτίων.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι έγκυρο αν σε αυτό συμμετείχαν τουλάχιστον τα μισά από τα ταμειακά εντάξει μέλη του φορέα. Σε αυτήν την περίπτωση οι απόφαση, (η επιλογή δηλ. που έλαβε τις περισσότερες ψήφους) είναι δεσμευτική για όλα τα όργανα του φορέα.
Όργανα
Οποιοδήποτε σώμα εκλέγει έναν η περισσότερους εκπροσώπους μπορεί να τον ανακαλέσει οποιαδήποτε στιγμή φτάνει να συμφωνούν σε αυτό τουλάχιστον τα 2/3 των μελών του σώματος αυτού.
Σε όλα τα όργανα του φορέα επιδιώκεται οι αποφάσεις να λαμβάνονται με συναίνεση. Εάν αυτό δεν γίνεται δυνατόν και κάποια απόφαση ληφθεί με πλειοψηφία τότε οι μειοψηφούντες έχουν το δικαίωμα να δημοσιοποιήσουν την άποψη τους με την διευκρίνιση ότι δεν αποτελεί απόφαση του φορέα.
Ετήσιο Συνέδριο
Το συνέδριο είναι το ανώτατο πολιτικό όργανο του φορέα. Εκφράζει γνήσια τις διαθέσεις και προτιμήσεις των μελών του φορέα και οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές για όλα τα άλλα όργανα του φορέα.
Το συνέδριο συγκαλείται από το συμβούλιο σε διάστημα όχι λιγότερο από 10 ή περισσότερο από 14 μήνες από την λήξη του προηγούμενου ετήσιου συνεδρίου. Η δημοσίευση της απόφασης για την σύγκλιση του συνεδρίου πρέπει να γίνει τουλάχιστον δύο μήνες πριν από την έναρξη της.
Η αναλογία των συμμετεχόντων προς τα μέλη του φορέα θα καθορίζεται κάθε φορά με απόφαση του συμβουλίου ώστε να αντανακλά τον συνολικό αριθμό μελών του φορέα και την ανάγκη για συνολικό αριθμό συνέδρων που δεν θα ξεπερνά τους πεντακόσιους.
Οι βασικές αρμοδιότητές του είναι
· η διαμόρφωση των βασικών πολιτικών και ιδεολογικών επιλογών του φορέα.
· η διάδοση των πράσινων αξιών και ιδεών
· η ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων μεταξύ των μελών του φορέα πανελλαδικά
· η εκλογή οργάνων του φορέα
(Οι προτάσεις αλλαγής του καταστατικού και της διακήρυξης αρχών του φορέα που τίθενται προς ψήφιση στο συνέδριο πρέπει να έχουν κατατεθεί τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες πριν το συνέδριο και να συνυπογράφονται από τουλάχιστον τρία μέλη του φορέα.)
Έκτακτο Συνέδριο
Για σημαντικά και επείγοντα θέματα ή για όποια άλλα για τα οποία κρίνεται από το Π.Σ. με απόλυτη πλειοψηφία ή ζητείται από το 25% των μελών του φορέα συγκαλείται το έκτακτο συνέδριο με συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν αυτοί που είχαν εξουσιοδοτηθεί να συμμετέχουν στο αμέσως προηγούμενο ετήσιο συνέδριο. Αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την σύγκλιση εκτάκτου συνεδρίου και δημοψηφίσματος για το ίδιο θέμα τότε συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.
Οικοτοποκινήσεις
Οι τοπικές κινήσεις (οικοτοποκινήσεις) είναι η βασική οργανωτική μονάδα του φορέα και αποτελείται από μια ομάδα μελών που συνδέονται μεταξύ τους είτε γιατί δραστηριοποιούνται στον ίδιο γεωγραφικό χώρο είτε γιατί μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και δράσεις. Κάθε τοπική κίνηση πρέπει να έχει τουλάχιστον πέντε (5) μέλη.
Οι τοπικές κινήσεις θα πρέπει να ενημερώνουν το Π.Σ. για την ύπαρξή τους και να δίνουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους όπως επίσης τον αριθμό και τα ονόματα των μελών τους.
Οι τοπικές κινήσεις μπορούν να έχουν την εσωτερική οργάνωση που επιθυμούν με την προϋπόθεση ότι το ανώτερο όργανο είναι η συνέλευση των μελών η οποία πρέπει να συνέρχεται τακτικά μία φορά το μήνα. Η συνέλευση των μελών μιας οικοτοποκίνησης μπορεί να συνέρχεται εκτάκτως άμα το ζητήσει το ¼ των ταμειακώς εντάξει μελών της οικοτοποκίνησης.
Οι τοπικές κινήσεις μπορούν να δημιουργούν δια-τοπικές οργανώσεις με μόνιμους ή παροδικούς δεσμούς όπως αυτές επιθυμούν χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό.
Περιφερειακή οργάνωση
Παράλληλα για τη συμμετοχή στους θεσμούς του κράτους οι οικοτοποκινησεις θα πρέπει να δημιουργούν νομαρχιακές και περιφερειακές οργανώσεις (με βάση τις 13 διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας).
Αυτές οι νομαρχιακές και περιφερειακές οργανώσεις συστήνονται με συνελεύσεις των μελών των οικοτοποκινήσεων του νομού ή της περιφέρειας, εκλέγουν τα όργανά τους και λειτουργούν με αυτοτέλεια στα πλαίσια των θέσεων, της διακήρυξης και του καταστατικού του φορέα.
Πανελλαδικό Συμβούλιο
Το Π.Σ. ασκεί εκτελεστικό ρόλο, οι βασικές του λειτουργίες είναι
· Να παίρνει αποφάσεις για ζητήματα που απαιτούν άμεση δράση με βάση την πολιτική του φορέα όπως έχει διαμορφωθεί από το συνέδριο.
· Να εξειδικεύει και να προωθεί τις πολιτικές που αποφασίζονται στο συνέδριο του φορέα.
· Να οργανώνει τις καμπάνιες του φορέα με βάση τις προτεραιότητες που θέτει το συνέδριο και τις αντικειμενικές συνθήκες. Να συντονίζει τις δράσεις σε εθνικό επίπεδο.
· Να συγκαλεί το συνέδριο και να ετοιμάζει προτάσεις επί της διαδικασίας (ημερήσια διάταξη) καθώς και πολιτικές προτάσεις για συζήτηση από τους συνέδρους. Σε αυτή του τη λειτουργία πρέπει να ενσωματώνει και προτάσεις από τα άλλα όργανα του φορέα (περιφερειακές οργανώσεις, τοπικές κινήσεις, θεματικές επιτροπές)
· Να διαχειρίζεται τα οικονομικά του φορέα να συγκεντρώνει και να ξοδεύει χρήματα για τους σκοπούς του και προετοιμάζει τον προϋπολογισμό και τον οικονομικό απολογισμό του φορέα.
· Να διαχειρίζεται τις σχέσεις με ξένα κόμματα και διεθνείς οργανισμούς
· Να εκδίδει έντυπο και ηλεκτρονικό πληροφοριακό υλικό συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας «πράσινη πολιτική»
· Να διαχειρίζεται την λειτουργία των γραφείων του φορέα.
· Διοργανώνει ετήσια συνάντηση κάθε χρόνο ώστε να έρχονται σε επαφή τα μέλη σε πανελλαδικό επίπεδο μεταξύ τους όπως επίσης και με τις θεματικές ομάδες εργασίας.
Εκλογή
Το Π.Σ. αποτελείται από 20 μέλη που εκλέγονται ως εξής
12 μέλη εκλέγονται από το συνέδριο με απευθείας ψηφοφορία.
8 μέλη εκλέγονται από τις περιφέρεις που για την συγκεκριμένη εκλογή έχουν μοιραστεί ως εξής:
1)Ήπειρος-Ιόνια νησιά (1)
2)Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα (1)
3)Σ. Ελλάδα & Θεσσαλία (1)
4)Δ. και Κ. Μακεδονία (1)
5) Α. Μακεδονία και Θράκη (1)
6)Αττική (2)
7)Νησιά Αιγαίου – Κρήτη (1)
Συνολικά 9 μέλη του συμβουλίου πρέπει να είναι από την Αττική και 11 από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Η εκλογή από τις προαναφερθείσες εκλογικές περιφέρειες γίνεται στην προσυνεδριακή περίοδο και τα εκλεγμένα μέλη πρέπει να είναι γνωστά στο συνέδριο. Η θητεία του Π.Σ. αρχίζει αμέσως μετά το συνέδριο που το εκλέγει και λήγει με την έναρξη του επόμενου συνεδρίου.
Εσωτερική λειτουργία
Το Π.Σ. συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Οι συνεδριάσεις ορίζονται στην διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίας. Τουλάχιστον τρεις από τις συνεδριάσεις του συμβουλίου κάθε έτους πρέπει να γίνονται εκτός του διοικητικού κέντρου του φορέα. Εκτάκτως μπορεί να συγκληθεί άμα το ζητήσουν το 25% των μελών του. Βρίσκεται σε απαρτία άμα είναι παρόντα τουλάχιστον τα μισά του μέλη. Αν ένα μέλος του συμβουλίου απουσιάζει από τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις χωρίς να υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας, θεωρείται ότι έχει παραιτηθεί από το συμβούλιο και αντικαθίσταται.
Στις συνεδριάσεις του συμβουλίου πρέπει να κρατούνται πρακτικά τα οποία θα διατίθενται στα υπόλοιπα όργανα και τα μέλη του φορέα. Τα μέλη του φορέα θα μπορούν να παρίστανται στις συνεδριάσεις του Π.Σ. Κατά την κρίση του προεδρεύοντος μπορούν να παίρνουν και τον λόγο.
Το συμβούλιο αποφασίζει με συναίνεση. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα η απόφαση μπορεί είτε να αναβληθεί ώστε να υπάρξει συναίνεση είτε αν υπάρχει ανάγκη άμεσης λήψης απόφασης να τεθεί σε ψηφοφορία.
Εκτελεστική Γραμματεία
Η εκτελεστική γραμματεία είναι υπεύθυνη για την καθημερινή λειτουργία του φορέα με βάση τις αποφάσεις του Π.Σ. Αποτελείται από έξι μέλη που επιλέγονται από το συμβούλιο. Τα μέλη της γραμματείας είναι άμεσα ανακλητά από το συμβούλιο και δεν μπορούν να είναι μέλη της γραμματείας για πάνω από δυο συνεχόμενα έτη.
Τα μέλη της γραμματείας ανά δύο είναι υπεύθυνοι για την
1. Δημόσια εκπροσώπηση του φορέα συμπεριλαμβανομένων
· των σχέσεων με τον τύπο και τα ΜΜΕ,
· την διαχείριση της ιστοσελίδας του φορέα
· την έκδοση έντυπου υλικού
2. Την οργανωτική λειτουργία του φορέα
· Την προετοιμασία των συνεδριάσεων του συμβουλίου,
· Την διαχειριστική λειτουργία του φορέα (γραφεία, προσωπικό κλπ)
· Την επαφή με τις περιφερειακές και τοπικές οργανώσεις, την τήρηση του αρχείου μελών
· Τον έλεγχο των Οικονομικών
3. Την άσκηση της αποφασισμένης πολιτικής του φορέα
· Προετοιμασία και υλοποίηση καμπανιών
· Συντονισμός των επιτροπών διαμόρφωσης θέσεων.
· Προετοιμασία εισηγήσεων προς το Π.Σ. και τελική εξειδίκευση και αποκωδικοποίηση των αποφάσεων του αν αυτό απαιτείται.
· Την σχέση με άλλους πράσινους φορείς, κόμματα και οργανισμούς
Οι αποφάσεις τις γραμματείας είναι συλλογικές. Η γραμματεία συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και μπορεί να παίρνει αποφάσεις με την παρουσία τριών μελών της.
ΕΚΛΟΓΕΣ – ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Εκλογές στην περιφέρεια (Νομαρχιακές, δημοτικές)
Οι υποψήφιοι και τα ψηφοδέλτια στους περιφερειακούς θεσμούς (δήμοι, νομαρχίες κλπ), επιλέγονται από τις αντίστοιχες συλλογικότητες (σε επίπεδο δήμου, νομαρχιών κλπ) των μελών των Οικολόγων Πρασίνων (Ο.Π). Ο πανελλαδικός φορέας, στηρίζει ή όχι τις επιλογές αυτές με απόφαση του Πανελλαδικού συμβουλίου. Η σχέση μεταξύ των εκλεγμένων και των περιφερειακών συλλογικοτήτων των Ο.Π. ρυθμίζεται από τις συλλογικότητες αυτές.
Κεντρικές εκλογές ( Βουλευτικές, Ευρωεκλογές)
· Βουλευτικές
Οι υποψήφιοι επιλέγονται από τις αντίστοιχες περιφερειακές συλλογικότητες των Ο.Π.( π.χ. Α’ Αθηνών , κλπ). Ο φορέας είτε με το Συνέδριο του, είτε με το Πανελλαδικό Συμβούλιο (Π.Σ.) του, μπορεί να αρνηθεί επιλογές, με πλειοψηφία 2/3. Όπου δεν υπάρχει περιφερειακή συλλογικότητα των Ο.Π. την συγκρότηση των ψηφοδελτίων την αναλαμβάνει το Π.Σ.
Το Π.Σ. ορίζει γνωμοδοτική προς τους βουλευτές ομάδα, κοινοβουλευτικής στήριξης (Κ.Σ.). Η Κ.Σ. πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο της περιφέρειας από την οποία προέρχεται ο κάθε βουλευτής.
· Ευρωεκλογές
Οι υποψήφιοι και η σειρά τους στο ψηφοδέλτιο, καθορίζεται με δημοψήφισμα, από τα μέλη του φορέα των Ο.Π.
Το Π.Σ. ορίζει γνωμοδοτική προς τους ευρωβουλευτές ομάδα, ευρωκοινοβουλευτικής στήριξης
Εναλλαγή
Οι βουλευτές και ευρωβουλευτές , παραιτούνται και διαδέχονται από τον επόμενο στη λίστα, στο μέσον της συνολικής θητείας τους.
Οικονομικά
Γενικές αρχές
Ο φορέας έχει οικονομικά έσοδα:
(α) από τις συνδρομές των μελών του,
(β) από τις εκδηλώσεις του, την πώληση εντύπων του και τις οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητές του
(γ)Προσφορές/ Ενισχύσεις, εφ’ όσων δεν τίθεται ο οποιοσδήποτε όρος ή προϋπόθεση.
Τα έσοδα αυτά πρέπει να εισπράττονται υπό τις προϋποθέσεις και τους όρους των διατάξεων της Νομοθεσίας για τα οικονομικά των κομμάτων.
Συνδρομές
Τα μέλη του φορέα οφείλουν την καταβολή τέλους εγγραφής και μηνιαία συνδρομή, το ύψος των οποίων καθορίζεται από το Π.Σ., λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές συνθήκες(π.χ. για άνεργους, πρόσφυγες, φοιτητές)
Διαχείριση
Την διαχείριση των οικονομικών έχει ο Ταμίας του φορέα που εκλέγεται από το Π.Σ. Τον ταμία επικουρεί στο έργο του Βοηθός που εκλέγεται από το Π.Σ. ενώ μια επιτροπή ελέγχου των οικονομικών που επίσης εκλέγεται από το Π.Σ. ελέγχει το έργο τους. Η θητεία όλων των οργάνων αυτών διαρκεί όσο και αυτή του Π.Σ.
Ο Ταμίας πρέπει να διατηρεί βιβλίο εσόδων-εξόδων. Κάθε είσπραξη ή έξοδο πρέπει να αποδεικνύεται με αποδείξεις. Ο Ταμίας σε κάθε τακτική συνεδρίαση του Π.Σ. πρέπει να αποδίδει σύντομο οικονομικό απολογισμό της περιόδου μεταξύ των δύο συνεδριάσεων του και οφείλει να συντάσσει έγγραφο οικονομικό απολογισμό-προϋπολογισμό σε κάθε ετήσιο συνέδριο. Ο Ταμίας δεν μπορεί να διαχειρισθεί ποσό μεγαλύτερο των 150 ευρω χωρίς την έγκριση του Π.Σ. και, σε αδυναμία σύγκλησης του, της Ε.Γ. Ο Ταμίας απαγορεύεται να διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό του φορέα στο όνομά του. Οι όποιες προϋποθέσεις για τη διαχείριση τραπεζικού λογαριασμού στο όνομα του φορέα θα αποφασίζονται από το Π.Σ. και υπό την έγκριση της αμέσως επόμενης ολομέλειας.
Σε οποιαδήποτε θεσμική εκπροσώπηση τα μέλη του φορέα υποχρεούνται να καταβάλουν στο φορέα το 50% της αποζημίωσης τους.
Για την διασφάλιση της διαφάνειας τα οικονομικά στοιχεία του φορέα δημοσιεύονται στην εφημερίδα του κάθε εξάμηνο.
Η περιουσία του φορέα, σε περίπτωση διάλυσης ή προσχώρησης σε άλλο κόμμα (με απόφαση του 75% των συνέδρων ενός συνεδρίου ή σε περίπτωση μη σύγκλησης συνεδρίου για 3 χρόνια αν αυτό δεν οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας) αποδίδεται υποχρεωτικά για οικολογικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε φυσικά πρόσωπα ή σχηματισμούς που θα προέλθουν από τη διάλυση του φορέα, ανεξαρτήτως πολιτικού και οργανωτικού στίγματος.
Αλλαγή του Καταστατικού
Το καταστατικό του φορέα μπορεί να τροποποιηθεί ή να αλλάξει μόνο με απόφαση του συνεδρίου. Οι πρόθεση για αλλαγή και οι σχετικές προτάσεις πρέπει να έχουν δημοσιοποιηθεί τέσσερις εβδομάδες πριν την ημέρα έναρξης του συνεδρίου.