sstamellos

sstamellos

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ,ΨΗΦΙΣΤΕ ΠΡΑΣΙΝ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ


ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

ΨΗΦΙΣΤΕ ΠΡΑΣΙΝΟ
ΨΗΦΙΣΤΕ ΖΩΗ!

Ζούμε εδώ και χρόνια μια πρωτοφανή οικολογική κρίση
Πυρκαγιές και οικοπεδοποίηση, καύσωνες και λειψυδρία, νέφος και μολυσμένα νερά, τσιμεντουπόλεις και εξόντωση του πράσινου, μποτιλιάρισμα και χιλιάδες χαμένες ώρες στις μετακινήσεις, σκουπίδια και απόβλητα κάθε είδους, ακτινοβολίες και αμίαντος, ορυχεία χρυσού και βιομηχανικοί κίνδυνοι, υποκουλτούρα και τηλε-αποβλάκωση, καταναλωτισμός και προσχεδιασμένη φθορά των προϊόντων, διατροφικές βόμβες και εκφυλιστικές αρρώστιες, μεταλλαγμένα και χημικά στη γεωργία και το τραπέζι μας στιγματίζουν την εποχή μας.

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση μας σκοτώνει

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπιστώνει ότι κάθε χρόνο 20.000 άτομα πεθαίνουν πρόωρα στην Ελλάδα εξαιτίας περιβαλλοντικών παραγόντων. Μόνο η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα μικροσωματίδια στις ελληνικές πόλεις, σκοτώνουν κάθε χρόνο 2.500 άτομα. Ραγδαία είναι η αύξηση των καρκίνων του δέρματος και του καταρράκτη στα μάτια εξαιτίας της καταστροφής του στρατοσφαιρικού όζοντος. Τα χημικά καταστρέφουν το γενετικό υλικό των αγροτών ενώ ένα στα τρία φρούτα και λαχανικά έχει υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Χάνουμε βασικά δημόσια αγαθά
Το μεταπολεμικό μοντέλο ανάπτυξης, που έκανε κάποιους πλουσιότερους και συγκέντρωσε τον πληθυσμό στις πόλεις (και κυρίως στην υδροκέφαλη Αθήνα), μας στέρησε και πολύτιμα δημόσια αγαθά. Καθαρός αέρας, καθαρό νερό, καθαρές θάλασσες, καθαρή γη, καθαρά προϊόντα είναι σήμερα αυτά που αναζητούμε. Και κάποιοι προσφέρονται να μας τα πουλήσουν.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την επιβίωση
Η ανατροπή του παγκόσμιου κλίματος είναι πια αναμφισβήτητη και συμβαίνει ταχύτερα από όσο προβλέπονταν. Ήδη ζούμε “σκηνές από ταινία προσεχώς”. Οι επιπτώσεις ήδη από τις επόμενες δεκαετίες θα είναι άνευ προηγουμένου στη φύση, τον τρόπο ζωής μας, τις κοινωνίες και την οικονομία. Εκθέσεις διεθνών οργανισμών, παρουσιάζουν ένα ζοφερό μέλλον, με συχνότερα κι εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, ξηρασίες κι αλλού πλημμύρες, ελλείψεις νερού, εξάπλωση ασθενειών, 200 εκατομμύρια “κλιματικούς πρόσφυγες”, τεράστιες ζημιές στην οικονομία και τις υποδομές, εξαφάνιση ζωικών και φυτικών ειδών, μείωση της γεωργικής παραγωγής.
Για να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων που αλλάζουν το κλίμα πρέπει να μειωθούν κατά 80% μέχρι το 2050. Κι όμως, παρά τις δεσμεύσεις της, η Ελλάδα ήδη έχει αυξήσει κατά 25,5% τις εκπομπές της. Η ελληνική οικονομία είναι -με διαφορά- η πιο σπάταλη και “βρώμικη” ενεργειακά στην ΕΕ.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος βλάπτει σοβαρά και την τσέπη μας
Κάθε καθυστέρηση στη λήψη των αναγκαίων μέτρων θα πληρωθεί πολλαπλάσια από τις επόμενες γενιές. Σύμφωνα με την περίφημη έκθεση Στερν, το κόστος από τη μη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα κυμανθεί από 5% μέχρι 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2050. Αντίθετα, το κόστος των απαραίτητων δράσεων για να αποφευχθούν οι καταστροφικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή μπορεί να περιοριστεί σε μόλις 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Σε αυτό δεν συνεκτιμώνται άλλα παράπλευρα οφέλη, όπως η βελτίωση της υγείας από τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η πολιτική της υποβάθμισης δεν είναι …θεομηνία
Οι προτεραιότητες της κυρίαρχης πολιτικής και η προώθηση της κοντόφθαλμης κερδοφορίας, δημιούργησαν ένα σπάταλο και βρώμικο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, που αδιαφορεί για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα και σκοπό έχει μόνο τη μεγέθυνση του πλούτου των ολίγων και των οικονομικών δεικτών.
Τα δείγματα γραφής των κυβερνήσεων αλλά και οι προγραμματικές θέσεις όλων των κομμάτων φανερώνουν την επί της ουσίας αδιαφορία τους ή την άγνοια για τα ζητήματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής. Αυτοί που έχουν την ευθύνη για την καταστροφή, εξακολουθούν να πανηγυρίζουν για το …περιβαλλοντικό τους έργο και προφίλ ή πρασινίζουν …στα λόγια. Η εκτροπή του Αχελώου βαφτίστηκε «οικολογικό έργο», η καταστροφή της Πάρνηθας «μερική επιτυχία», ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη «οικολογικός αγωγός».

Να πληρώσουν ΤΩΡΑ το πολιτικό κόστος
Στην Ευρώπη, έξι από τις δέκα πιο ρυπασμένες πόλεις και μερικές από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες είναι …ελληνικές. Σε αντίθεση με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η προστασία του περιβάλλοντος πρακτικά απουσιάζει από την πολιτική ατζέντα.
Η εξουσία και τα κόμματα μπορούν ακόμα να αδιαφορούν μπροστά στην εντεινόμενη οικολογική κρίση, παρά την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών, γιατί οι επιπτώσεις στη ζωή μας δεν μετατρέπονται σε πολιτικό κόστος και πίεση για αλλαγή πολιτικών.

Λύσεις υπάρχουν, πολιτική βούληση δεν υπάρχει
Αυτό που χρειάζεται είναι να βγουν από το περιθώριο της πολιτικής συζήτησης και από το επίπεδο των επικοινωνιακών κομματικών παιχνιδιών η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η μείωση και ανακύκλωση των απορριμμάτων, ο περιορισμός των ατμοσφαιρικών ρύπων και των τοξικών ουσιών, η αποθάρρυνση των οδικών μεταφορών, η κατάργηση της αλόγιστης και ενεργοβόρας δόμησης, οι οικολογικές πόλεις, η προστασία και βιώσιμη διαχείριση των νερών, των ακτών, της θάλασσας, των αλιευμάτων και των φυσικών περιοχών, η πολιτική πρόληψης, η πλήρης άρνηση της εισβολής των μεταλλαγμένων, η βιολογική γεωργία.

Αναγκαία μια νέα πολιτική για τη ζωή
Μια σύγχρονη και σοβαρή οικολογική πολιτική είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ για τη μακροχρόνια προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και του βιοτικού επιπέδου, για την εργασία με νόημα, την προώθηση εναλλακτικών αειφορικών οικονομικών δραστηριοτήτων.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θέλουν να προωθήσουν πραγματικές και άμεσα εφαρμόσιμες πολιτικές επιλογές, που να τα συνδυάζουν όλα αυτά με την κοινωνική αλληλεγγύη, τη συμμετοχική δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Προστασία του κλίματος ΤΩΡΑ!
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της μεγαλύτερης απειλής για την ανθρωπότητα σήμερα, απαιτεί ριζικό επαναπροσδιορισμό του ποια ενέργεια, πόση και με ποιον τρόπο καταναλώνουμε καθώς και των αναγκών που «πρέπει» να εξυπηρετήσουμε.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ αγωνίζονται για απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, ζητώντας άμεσα:
• Αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ήπιο και αποκεντρωμένο τρόπο και με έμφαση στις συνεταιριστικές και δημοτικές επιχειρήσεις.
• Οικονομικά και τεχνικά κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς (κτίρια, βιομηχανία, μεταφορές), κατάργηση όλων των έμμεσων επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα.
• Αλλαγή των οικοδομικών κανονισμών ώστε όλα τα νεόδμητα κτήρια να παράγουν όση ενέργεια καταναλώνουν.
• Ενίσχυση της εγχώριας έρευνας και παραγωγής σύγχρονων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
• Επέκταση και εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) με χρηματοδότηση από το φόρο στα καύσιμα.
• Στις πόλεις επέκταση των ΜΜΜ, διευκόλυνση των πεζών και των ποδηλατών.
• Προστασία των δασών αλλά κι επέκταση του πρασίνου μέσα στις πόλεις και πάνω στις στέγες των κτιρίων.

Μια πράσινη οικονομία είναι εφικτή
Τα σημερινά προβλήματα είναι μια αποτυχία του κυρίαρχου οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου, που μεταφέρει στις επόμενες γενιές και στις πιο ευπαθείς ομάδες τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά κόστη.
Την ίδια στιγμή που ο πλούτος συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια, οι πολίτες γίνονται αιχμάλωτοι των πιστωτικών καρτών και κάθε είδους δανεισμού ενώ οι φτωχότεροι περιμένουν μήνες για μια εξέταση σε νοσοκομείο και πληρώνουν το μισό μισθό τους στα φροντιστήρια. Πολλοί νέοι είναι στην ανεργία, την υποαπασχόληση και τον παρασιτισμό ή τα εξαντλητικά ωράρια.
Η κοινωνική δικαιοσύνη, οι οικονομίες τοπικής κλίμακας, η αποκέντρωση, η βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων είναι μια ρεαλιστική κατεύθυνση για την ανασυγκρότηση της χώρας.
Η στροφή προς μια οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμη οικονομία, μακριά από το μοντέλο του κρατικού συγκεντρωτισμού, αντιμετωπίζει τα περιβαλλοντικά προβλήματα και δημιουργεί ευκαιρίες για οικονομικές δραστηριότητες και θέσεις εργασίας που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών και συμβάλλουν στη μείωση του χάσματος φτωχών και πλουσίων.

Μαζί αλλάζουμε την πολιτική
Απευθύναμε πρόσκληση συσπείρωσης όλων των ζωντανών κοινωνικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και τη διαμόρφωση ενός σχεδίου εναλλακτικής διακυβέρνησης, που στηρίζεται στην εμβάθυνση της δημοκρατικής συμμετοχής και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών. Δεν έχουμε όμως όλοι τις ίδιες προτεραιότητες.
Τα δύο μεγάλα κόμματα διεκδικούν την κατάληψη του κράτους για λογαριασμό τους. Διψασμένα για εξουσία και εύκολο πλουτισμό, επαγγελματικά κομματικά στελέχη καταλαμβάνουν τον κρατικό μηχανισμό, αποδιοργανώνουν τη διοίκηση, ευθύνονται για φαινόμενα διαφθοράς, αδιαφάνειας και αναποτελεσματικότητας. Από την άλλη, τα αριστερά κόμματα επιμένουν σε έναν αμυντικό -καταγγελτικό λόγο υπεράσπισης της υφιστάμενης κατάστασης και αρνούνται να συμμετάσχουν ουσιαστικά στην επίλυση των σημαντικών προβλημάτων.
Εμείς επιδιώκουμε μια Ελλάδα όπου η δημοκρατία των πολιτών θα αποκτά το πραγματικό της νόημα, με συμμετοχή, διαβούλευση, λογοδοσία, ανακλητότητα, μακροχρόνιο σχεδιασμό και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, πέρα από την αλαζονεία και τις πελατειακές σχέσεις του κομματικού κράτους.

Παλεύουμε για πλούτο στη φύση και την κοινωνία.
Υποστηρίζουμε μια Ελλάδα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δίνει ίσες ευκαιρίες να συμμετέχουν καθημερινά στη διαμόρφωση της σύγχρονης ταυτότητας της χώρας σε όλους τους πολίτες της, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, καταγωγή, χρώμα, εισόδημα, γλώσσα, σωματικές ικανότητες, ερωτικό προσανατολισμό, πολιτισμική ταυτότητα.

Αγωνιζόμαστε για βαθιές τομές
Η οικολογική κρίση απαιτεί πλέον μέσα σε ελάχιστα χρόνια ριζικές αλλαγές στους προσανατολισμούς της πολιτικής, της παραγωγής και της κατανάλωσης προς οικολογική κατεύθυνση.
Πιστεύουμε πως για κάτι τέτοιο θα είναι καταλύτης μόνο μια ισχυρή παρουσία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ στην πολιτική, το Κοινοβούλιο και την κοινωνία. Με τη συμμετοχή μας στις εθνικές εκλογές επιδιώκουμε:
– να αλλάξουμε τα ήθη και την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου,
– να προωθήσουμε μια άλλη πολιτική για τα σημαντικά, για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας,
– να διαμορφώσουμε νέες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες.

Οι πολιτικές μας προτάσεις βασίζονται σε αξίες και προτεραιότητες της εποχής μας, διαπερνούν τα κομματικά τείχη, αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό, συμβάλλουν στην εξυγίανση του πολιτικού συστήματος.

Φέρνουμε τα ουσιαστικά ζητήματα στο κέντρο της πολιτικής
Η παρουσία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ στη Βουλή, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις των κινήσεων πολιτών, των περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων κ.α., θα αναγκάσει την όποια κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να υιοθετούν λύσεις για τα θέματα που επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή μας, την υγεία, το περιβάλλον, την οικονομία, την κοινωνία. Ήδη, με το φόβο της απώλειας ψήφων, έχουν αλλάξει τη ρητορεία τους.
Δε μένουμε όμως μόνο στη διαμαρτυρία και την κριτική αλλά διατυπώνουμε ρεαλιστικές και ριζοσπαστικές προτάσεις.

Αλλάζουμε τη ζωή μας, αλλάζουμε την πολιτική
Οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο όχι μόνο όταν ψηφίζουν τους αντιπροσώπους τους αλλά και για τα καθημερινά θέματα, μέσα από δημοψηφίσματα, διαδικασίες διαβούλευσης, θεσμούς άμεσης δημοκρατίας, θεσμικό ρόλο της κοινωνίας των πολιτών, προωθώντας πραγματικές αλλαγές σε όλο το πολιτικό σύστημα και όλες τις εκφάνσεις της ζωής.
Η γνώση και η τεχνολογία για να αντιμετωπίσουμε τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα υπάρχουν. Οι πόροι μπορούν να εξευρεθούν αν αλλάξουμε προτεραιότητες και κυριαρχήσει η οικολογική αντίληψη. Εκείνο που λείπει είναι η θέληση των πολιτικών και οι υπεύθυνες πολιτικές.
Ας δείξουμε πως οι πολιτικοί μπορεί να είναι ανανεώσιμοι. Ας δείξουμε ότι τους έχουμε βαρεθεί, δεν ανεχόμαστε άλλο τη διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις, την αλαζονεία, την καταστροφή της βάσης της ζωής.

►Μην τα βλέπεις όλα μαύρα, ψήφισε Πράσινο.
►Μην εμπιστεύεσαι το μέλλον των παιδιών μας στους ενόχους της υποβάθμισης.
►Δώσε μια ευκαιρία στον πλανήτη και στις μελλοντικές γενιές, μέσα από την άμεση δράση, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη.
►Πάρε μέρος στην αυτοοργάνωση που αναπτύσσεται πανελλαδικά, για μια ευρύτατη συμμαχία των οικολογικά και κοινωνικά ευαίσθητων πολιτών.
►Ενίσχυσε τη χαμηλού κόστους καμπάνια μας.
►Στείλε το μήνυμα παντού, σε φίλους, συνεργάτες, οργανώσεις, ανθρώπους κάθε ηλικίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ
ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

για να εξασφαλίσουμε μαζί:

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ,
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ζήτα τις αναλυτικές προγραμματικές προτάσεις μας.
Μπες στην ιστοσελίδα μας: www.ecogreens.gr


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr – email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

Για οικονομική στήριξη: Οικολόγοι Πράσινοι, Τράπεζα Πειραιώς,
Αριθμ. λογαρ: 5083-032161-775, ΙΒΑΝ: GR 64 0172 0830 0050 8303 2161 775

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top