sstamellos

sstamellos

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31,10562,τηλ.210.3241001,fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη:Φιλίππου 51,54631,τηλ.2310.222503,fax 2310.421196

ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα 20 χρόνια από το Τσερνομπίλ


20-4-2006

Στις 26 Απριλίου συμπληρώνονται 20 χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ. Σε μια συγκυρία όπου το πυρηνικό λόμπι οργανώνει την αντεπίθεσή του με πρόσχημα μέχρι και την κλιματική αλλαγή, η επέτειος αυτή έχει μεγάλη συμβολική και πολιτική βαρύτητα. Η πυρηνική ενέργεια συνεχίζει να μας απειλεί. Μαζί με όλο το πράσινο κίνημα και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, παραμένουμε ενεργοί και αντιπυρηνικοί, αποφασισμένοι να μην ξεχάσουμε:
• Τις δεκάδες χιλιάδες θύματα της πυρηνικής καταστροφής, . Σύμφωνα με τη βρετανική μελέτη TORCH που παρουσιάστηκε πρόσφατα από ευρωβουλευτή των Πρασίνων, 30-60 χιλιάδες θα είναι μόνο οι νεκροί από καρκίνο, ενώ ο ακριβής αριθμός τους δε θα γίνει ποτέ γνωστός.
• Το πάνω από 1 εκατ. ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν για πάντα τη γη και τα σπίτια τους, λόγω της ραδιενεργής επιβάρυνσης.
• Το ραδιενεργό νέφος, που έκανε 6 φορές το γύρο του πλανήτη, μη αναγνωρίζοντας σύνορα. Πολλές περιοχές, ανάμεσα στις οποίες και ελληνικές, συνεχίζουν να παρουσιάζουν και σήμερα υψηλές συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων.
• Τον κίνδυνο μιας ακόμα μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα, όπου παραμένει το 97-99% του ραδιενεργού υλικού χωρίς καμμιά εγγύηση ασφάλειας. Η απειλή από ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία θα συνεχίσει για χιλιάδες χρόνια ακόμη.
• Τον αυταρχισμό και τις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που συνοδεύουν πάντα την πυρηνική ενέργεια. Η καταστροφή του Τσερνομπίλ κρατήθηκε μυστική, τις πρώτες κρίσιμες μέρες, ακόμη και από τους πληθυσμούς που κινδύνευαν άμεσα, 600.000 άτομα εκτέθηκαν ως «καθαριστές» σε υψηλές τιμές ραδιενέργειας χωρίς ενημέρωση και χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας, ενώ οι αντίστοιχες επιδόσεις και των δυτικών χωρών δεν είναι ιδιαίτερα δημοκρατικές.
• Τα χιλιάδες μικρά και μεγάλα ατυχήματα σε Ανατολή και Δύση που έχουν συνοδέψει την πυρηνική ενέργεια στα 50 χρόνια της παρουσίας της, δείχνοντας ότι απλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ.

20 χρόνια μετά το Τσέρνομπιλ δεν υπάρχει λόγος να εφησυχάζουμε, έστω και αν μας διαβεβαιώνουν ότι στην Ελλάδα δεν προβλέπεται πυρηνικό εργοστάσιο.
• Η χώρα μας συνεχίζει να χρηματοδοτεί το διαβόητο Κοζλοντούι της γειτονικής Βουλγαρίας (μόλις 300 χλμ από τη Θεσσαλονίκη σε ευθεία γραμμή), αγοράζοντας κάθε χρόνο πάνω από 1700 πυρηνικές γιγαβατώρες (Gwh) αξίας 40 εκατ. ευρώ.
• Η πληροφορία ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρόσφερε πρόσφατα στη Βουλγαρία στήριξη (τι είδους άραγε;) για το νέο της πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπέλενε, δεν έχει ακόμη διαψευστεί.
• Η τουρκική κυβέρνηση αδιαφορεί για την αντίθεση των πολιτών της και επαναφέρει σχέδια για πυρηνικές εγκαταστάσεις 5000 ΜW στη Σινώπη και σε δύο ακόμη περιοχές που δεν ανακοινώνονται (πληροφορίες αναφέρουν ότι η μια από αυτές αφορά την Ανατολική Θράκη).
• Στα μισά της απόστασής μας από το Τσερνομπίλ, η Ρουμανία προχωρά ήδη στην κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
• Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί σε ισχύ την απαρχαιωμένη συνθήκη EURATOM και τους πακτωλούς χρηματοδοτήσεων προς τα πυρηνικά.
• Σε παγκόσμιο επίπεδο τα πυρηνικά εργοστάσια γίνονται προθάλαμος για τη διασπορά των πυρηνικών, το Ιράν μπαίνει στο στόχαστρο μιας πιθανής νέας εισβολής, την ίδια ώρα που οι Η.Π.Α παρέχουν με επίσημη συμφωνία στην Ινδία τις διευκολύνσεις – κλειδιά που απαγορεύει η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (την οποία η Ινδία δεν αναγνωρίζει).

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούν την κοινωνία και τους φορείς της σε επαγρύπνηση και ενεργή συνεργασία με τα αντιπυρηνικά κινήματα των γειτονικών (και όχι μόνο) χωρών. Η λύση βρίσκεται βρίσκεται στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες: Νίκος Χρυσόγελος 6936 672882
Τάσος Κρομμύδας 6945 940916

Σημειώσεις για επιπλέον στοιχεία
1. Τα αρχικά TORCH σημαίνουν «η άλλη έκθεση για το Τσερνομπίλ». Η έκθεση συντάχθηκε σε αντιπαράθεση με την περσινή έκθεση του ΟΗΕ, (που υποεκτιμούσε σοβαρά τις συνέπειες του ατυχήματος), και παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες από τη Ρεμπέκα Χαλμς, ευρωβουλευτή των Γερμανών Πράσινων. Ολόκληρο το κείμενο της έκθεσης στα αγγλικά, μαζί με εκτεταμένη περίληψη εργασίας, υπάρχει στην ιστοσελίδα των Οικολόγων Πράσινων www.ecogreens.gr

2. Για σφαιρική επισκόπηση των θεμάτων της πυρηνικής ενέργειας δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από τους Ευρωπαίους Πράσινους το ηλεκτρονικό φυλλάδιο THE NUCLEAR ENDGAME. Υπάρχει (στα αγγλικά) και στην ιστοσελίδα www.ecogreens.gr Αναλυτικότερα στοιχεία παρουσίαζονται στην κοινή ιστοσελίδα της εκστρατείας για το κλίμα www.stopclimatechange.net

3. Η συμφωνία Η.Π.Α – Ινδίας για «Προώθηση της πυρηνικής συνεργασίας» υπογράφτηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη Μπους στο Νέο Δελχί και αποδέχεται εξαίρεση από τους ελέγχους για το 1/3 των ινδικών πυρηνικών εργοστασίων, εκείνων ακριβώς που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν γομώσεις για πυρηνικά όπλα. Η Ινδία παραδέχεται επισήμως ότι κατέχει πυρηνικά όπλα, δεν συμμετέχει στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών και αρνείται οποιοδήποτε έλεγχο των πυρηνικών εγκαταστάσεών της.

Ενώ ξεκίνησε ένα καταστροφικό πόλεμο στο Ιράκ με την "υπόνοια" ότι ο Σαντάμ διέθετε τεχνολογία για πυρηνικά όπλα και άλλα μέσα μαζικής καταστροφής, και ενώ προτείνει τη λήψη μέτρων (ακόμα και στρατιωτικών) εναντίον του Ιράν, λόγω του πυρηνικού προγράμματός του, η διοίκηση Μπους υπογράφει "Συμφωνία για προώθηση της πυρηνικής συνεργασίας" με την Ινδία, σπάζοντας τη "Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών". Γνωρίζει, βέβαια, ότι η Ινδία, αν και διαθέτει δεκάδες πυρηνικές εγκαταστάσεις, δεν συμμετέχει στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών και αρνείται οποιοδήποτε έλεγχο των πυρηνικών εγκαταστάσεών της. Με τις ευλογίες τώρα του Μπους και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του πυρηνικού λόμπι, γίνεται αποδεκτό να εξαιρείται από τους ελέγχους το 1/3 των πυρηνικών εργοστασίων της, ακριβώς αυτά δηλαδή που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν πυρηνικό υλικό για τα πυρηνικά της όπλα.

Scroll to Top