sstamellos

sstamellos

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟI:ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31,10562,τηλ.210.3241001,fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη:Φιλίππου 51,54631,τηλ.2310.222503,fax 2310.421196

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Μαζική συμμετοχή στις διαμαρτυρίες για την ανατροπή του κλίματος και την καταστροφή των δασών. Στήριξη των κινητοποιήσεων για την Πάρνηθα
Δόθηκε σήμερα συνέντευξη τύπου των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ για την απόφασή τους να συμμετάσχουν αυτόνομοι στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, όπως αποφάσισαν ομόφωνα σε ένα ενθουσιώδες και ενωτικό εκλογικό συνέδριο, οι σύνεδροι από διάφορες περιοχές της χώρας, το Σάββατο 30 Ιουνίου. Εκλογικός στόχος των Οικολόγων Πράσινων είναι να πετύχουν με τη συμμετοχή τους στις εκλογές αλλά και την εκπροσώπησή τους στη νέα Βουλή, σημαντικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές αλλαγές.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, συντονιστής της εκλογικής καμπάνιας των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ τόνισε ότι «είναι πια η ώρα να συνειδητοποιήσουν όσοι καταστρέφουν το περιβάλλον ότι θα έχουν σημαντικό πολιτικό κόστος. Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις σε σχέση με την κλιματική αλλαγή αλλά και τις φωτιές, ιδιαίτερα στην Πάρνηθα, βάζουν τα θέματα του περιβάλλοντος στο κέντρο της πολιτικής. Τώρα, όμως, απαιτούνται οικολογικές λύσεις. Αυτοί που ευθύνονται για την οικολογική κρίση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα που απειλούν πια την ίδια την επιβίωσή μας». Παρουσίασε, μάλιστα, πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δείχνει ότι «οι πρόωροι θάνατοι στην Ελλάδα εξαιτίας περιβαλλοντικών παραγόντων ανέρχονται κάθε χρόνο σε 20.000 άτομα, ενώ 2.500 θάνατοι οφείλονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, στην υψηλή ρύπανση της ατμόσφαιρας σε πολλές ελληνικές πόλεις από μικροσωματίδια». Κάλεσε, στη συνέχεια, σε μια ευρύτερη συσπείρωση και κοινή πορεία όλους τους οικολογικά και κοινωνικά ενεργούς πολίτες και κινήσεις πολιτών. «Σημαντικός αριθμός πολιτών ευαισθητοποίειται ήδη και κινητοποιείται». «Είμαστε», τόνισε, «στο 12 και 5’. Πρέπει να αλλάξουν πολλά στη ζωή μας αλλά και στις πολιτικές. Ήρθε η ώρα οι πολίτες να δείξουν ότι δεν ανέχονται, δεν είναι συνένοχοι στην καταστροφή της ίδιας της ζωής τους. Οι καταστροφικές πολιτικές θα έχουν κόστος, μεταξύ άλλων και εκλογικό. Ίσως έτσι να πείσουμε ότι το δάσος, τα νερά, η ατμόσφαιρα, η γη, οι ακτές μας, αν και δεν ψηφίζουν, έχουν τους υπερασπιστές τους».

Ο Στέφανος Σταμμέλος, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, και ορειβάτης με σημαντική δράση στην προστασία των ορεινών περιοχών, τόνισε ότι «ίσως είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί άνθρωποι συγκινήθηκαν από την καταστροφή ενός δάσους. Το Σάββατο 30 Ιουνίου οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ δραστηριοποιήθηκαν και οργάνωσαν την πρώτη διαμαρτυρία, αμέσως μετά την καταστροφή της Πάρνηθας, ώρα 12 και 5’ στην πλατεία Συντάγματος, ζητώντας την αλλαγή πολιτικών που αφήνουν το περιβάλλον και τη ζωή μας εκτεθειμένα στην καταστροφή, προστασία των δασών, μέτρα για το παγκόσμιο κλίμα, βελτίωση της ζωής στις πόλεις. Αυθόρμητη και μαζική ήταν η συμμετοχή των πολιτών μαζί με τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ και στη πορεία της Τρίτης 3/7. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ υποστηρίζουν, επίσης, την αυθόρμητη διαδήλωση που αυτο-οργανώνεται μέσω του διαδικτύου και με τη στήριξη χιλιάδων πολιτών, για την Κυριακή 8 Ιουλίου, στις 7 μμ στο Σύνταγμα. Πρέπει να αφυπνιστούμε, να συζητήσουμε για τα λάθη που έγιναν, για τις εγκληματικές παραλήψεις και ευθύνες των κυβερνήσεων που προωθούν με πολλούς τρόπους την αντιδασική πολιτική αλλά και την ευθύνη εκείνου του τμήματος των πολιτών που ονειρεύεται μια κατοικία μέσα στο δάσος, που διεκδικεί το…πελατειακό δικαίωμα να καίει, να καταστρέφει, μετά να οικοδομεί το δάσος και να ζητάει νομιμοποίηση». Παρουσιάσε αναλυτικά τις συγκεκριμένες προτάσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ για το τι πρέπει να γίνει τόσο στην Πάρνηθα όσο και στην υπόλοιπη Αττική (συνημμένες αναλυτικά οι επιπτώσεις αλλά και οι προτάσεις).

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, μέλος της Γραμματείας των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, παρουσίασε την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του εκλογικού συνεδρίου και εξήγησε ότι «οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ αποφάσισαν την αυτόνομη συμμετοχή τους στις βουλευτικές εκλογές, με στόχο να εκπροσωπηθούν στη Βουλή ως άλλος πολιτικός πόλος, διακριτός από τη δεξιά, το ΠΑΣΟΚ και την αριστερά, για να αλλάξει το κέντρο βάρους στην πολιτική ατζέντα. Οι λόγοι που υπαγορεύουν την επιλογή αυτή είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή ένταση της οικολογικής κρίσης και χρεοκοπία του κυρίαρχου αναπτυξιακού, πολιτικού και οικονομικού μοντέλου αλλά και σε μια αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών, απέναντι στην ύπαρξη ελλείμματος εναλλακτικής πολιτικής και στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής αλλά και στα θέματα των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Αυτό εισπράττεται από τα κόμματα ως πίεση για επίδειξη φιλοπεριβαλλοντικού προφίλ. Το κλίμα αυτό κατέγραψαν και οι τελευταίες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, με την ενίσχυση των ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων αλλά και τη χαλάρωση των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, που διεκδικούν την εξουσία για λογαριασμό τους ενώ η αριστερά επιμένει κυρίως σε ένα γενικό πολιτικό λόγο, χωρίς κατάθεση άμεσων και ουσιαστικών εναλλακτικών λύσεων στα σημαντικά προβλήματα, θεωρώντας την οικολογία ως επί μέρους αίτημα. Η σκληρή πραγματικότητα μας δείχνει ότι πρέπει πλέον να στραφούμε σε οικολογικές -πράσινες λύσεις για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, χρειάζεται με γρήγορους ρυθμούς πρασίνισμα όλων των πολιτικών». Τόνισε, επίσης, ότι «οι ηθικοί αυτουργοί της καταστροφής της Πάρνηθας είναι στην σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι μέσα στα υπουργεία, όλοι αυτοί δηλαδή που προσπαθούν να μειώσουν την προστασία των δασών, νομιμοποιούν αυθαίρετα, προσπαθούν να αλλάξουν το άρθρο 24 για το Σύνταγμα, ανέχονται τη διαφθορά».

Ο Τάσος Κρομμύδας, μέλος της Γραμματείας των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ αναφέρθηκε στη συμμετοχή των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και το ρόλο που θα πάιξει η εκλογή πρασίνων Βουλευτών όχι μόνο για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρας μας αλλά και για την εξισορρόπηση της πολιτικής γεωγραφίας των πρασίνων. Η αυξανόμενη επιρροή των πρασίνων είναι φανερή σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ συμμετέχουν ενεργά στην κοινή ευρωπαϊκή καμπάνια των Πρασίνων για προστασία του παγκόσμιου κλίματος. Εξήγησε ότι στην καμπάνια των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ θα συμμετάσχουν και έλληνες/ ελληνίδες που έχουν αναδειχθεί ως στελέχη των Ευρωπαίων Πρασίνων, όπως η Μαρία Βασιλάκου, (επικεφαλής των πρασίνων της Βιέννης, Υποψήφια Δήμαρχος των Πρασίνων στη Βιέννη στις πρόσφατες εκλογές και βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο, δήλωση της οποίας διαβάστηκε στη συνέντευξη) και η Βούλα Τσέτση, γραμματέας της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο. Στο μήνυμα της η Μαρία Βασιλάκου αναφέρει: «Η πολιτική οικολογία, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ δεν είναι η μόνη λογική προοπτική του μέλλοντος: το μέλλον αυτό ξεκινάει το 2007 και στην Ελλάδα»

Φωτογραφίες από τις διαμαρτυρίες μπορείτε να βρείτε στο link:
http://www.box.net/shared/e7xovs1tg0


ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

1. Η απόφαση του συνεδρίου των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ να συμμετάσχουν αυτόνομοι στις βουλευτικές εκλογές και την εκλογή πράσινων βουλευτών
2. Οι Θέσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ για το τι πρέπει να γίνει μετά την καταστροφή της Πάρνηθας
3. Η δήλωση της Μαρίας Βασιλάκου για την ενεργή συμμετοχή της στην προεκλογική καμπάνια των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

1. Η απόφαση του συνεδρίου των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ να συμμετάσχουν αυτόνομοι στις βουλευτικές εκλογές και την εκλογή πράσινων βουλευτών

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συμμετέχουν αυτόνομα στις βουλευτικές εκλογές, όπως αποφάσισαν ομόφωνα σε ένα ενθουσιώδες και ενωτικό εκλογικό συνέδριο, οι σύνεδροι από διάφορες περιοχές της χώρας, το Σάββατο 30 Ιουνίου. Εκλογικός στόχος των Οικολόγων Πράσινων είναι να πετύχουν με τη συμμετοχή τους στις εκλογές αλλά και την εκπροσώπησή τους στη νέα Βουλή, σημαντικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές αλλαγές. Είναι πια η ώρα να συνειδητοποιήσουν όσοι καταστρέφουν το περιβάλλον ότι θα έχουν σημαντικό πολιτικό κόστος. Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις άλλωστε, βάζουν τα θέματα του περιβάλλοντος στο κέντρο της πολιτικής.
Το συνέδριο αποδέχτηκε ομόφωνα την εισήγηση του Πανελλήνιου Συμβουλίου για αυτόνομη συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές, με στόχο να εκπροσωπηθούν στη Βουλή ως άλλος πολιτικός πόλος, διακριτός από τη δεξιά, το ΠΑΣΟΚ και την αριστερά, για να αλλάξει το κέντρο βάρους στην πολιτική ατζέντα.
Οι λόγοι που υπαγορεύουν την επιλογή αυτή είναι:
-Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή ένταση της οικολογικής κρίσης και χρεοκοπία του κυρίαρχου αναπτυξιακού, πολιτικού και οικονομικού μοντέλου αλλά και σε μια αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών, απέναντι στην ύπαρξη ελλείμματος εναλλακτικής πολιτικής και στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής αλλά και στα θέματα των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Αυτό εισπράττεται από τα κόμματα ως πίεση για επίδειξη φιλοπεριβαλλοντικού προφίλ.
-Το κλίμα αυτό κατέγραψαν και οι τελευταίες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, με την ενίσχυση των ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων αλλά και τη χαλάρωση των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, που διεκδικούν την εξουσία για λογαριασμό τους ενώ η αριστερά επιμένει κυρίως σε ένα γενικό πολιτικό λόγο, χωρίς κατάθεση άμεσων και ουσιαστικών εναλλακτικών λύσεων στα σημαντικά προβλήματα, θεωρώντας την οικολογία ως επί μέρους αίτημα.
Με το σκεπτικό αυτό το εκλογικό συνέδριο αποφασίζει την αυτόνομη κάθοδο των Οικολόγων Πράσινων στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Και καλεί σε μια ευρύτερη συσπείρωση και κοινή πορεία όλους τους οικολογικά και κοινωνικά ενεργούς πολίτες και κινήσεις πολιτών.

2. Οι ηθικοί αυτουργοί βρίσκονται στις κυβερνήσεις.
Η ώρα του πολιτικού κόστους για την καταστροφή της Πάρνηθας έφτασε

Στην Πάρνηθα χάσαμε σε μια μέρα έναν Εθνικό Δρυμό αλλά σώθηκε το Καζίνο!!! Η καταγραφή της έκτασης της οικολογικής καταστροφής θα πάρει καιρό. Οι συνέπειες, όμως, άρχισαν. Στάχτες σκέπασαν την πόλη, αποκαΐδια και ρύποι δυσκόλεψαν την ανάσα, ιδιαίτερα όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Δεν πρέπει να μείνουμε στη θλίψη και την οργή, πρέπει να οργανώσουμε την άμυνα μας και να δείξουμε σε όσους ευθύνονται για την καταστροφή της Πάρνηθας ότι θα έχουν πολιτικό κόστος. Οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της καταστροφής βρίσκονται στη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που προσπάθησαν να μειώσουν την προστασία του δάσους.
Η πυρκαγιά στην Πάρνηθα θα έχει σοβαρές μακροχρόνιες συνέπειες:
– Χάσαμε έναν σπάνιο πλούτο, με χιλιάδες είδη φυτών και ζώων. Δεν ξέρουμε πότε και αν θα αποκασταθεί αυτός ο πλούτος, αλλά σίγουρα θα χρειαστούν δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια και μεγάλη προσπάθεια για να ξαναγίνει το δάσος.
– Οι ρύποι που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγια στο δάσος (μικροσωματίδια και πιθανώς διοξίνη) παρέμειναν σε υψηλές συγκεντρώσεις όλο το Σαββατοκύριακο μετά την πυρκαγιά και είναι πιθανό ότι τα μικροσωματίδια θα επανέρχονται συνέχεια στην ατμόσφαιρα της Αττικής από τις καμένες περιοχές, επιβαρύνοντάς την ακόμα περισσότερο. Ας μην ξεχνάμε ότι η Αττική είναι ήδη μια από τις πιο ρυπασμένες περιοχές, με υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων που ευθύνονται για σοβαρά προβλήματα υγείας και χιλιάδες πρόωρους θανάτους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμάει σε πρόσφατη έκθεσή του (Ιούνιος 2006) ότι εξαιτίας των μικροσωματιδίων καταγράφονται τουλάχιστον 2.500 πρόωροι θάνατοι στην Ελλάδα κάθε χρόνο, πολλοί από αυτούς στην Αττική.
– Χάσαμε, εδώ και καιρό, την ευεργετική επίδραση της θαλάσσιας αύρας που δρόσιζε την πόλη το βράδυ – τώρα παγιδεύεται από το τείχος των πολυκατοικιών στην παραλιακή ζώνη και την υψηλή θερμοκρασία των αυτοκινητόδρομων. Οι δίοδοί της προς την πόλη έκλεισαν, τα ρέματα καλύφθηκαν, έγιναν αυτοκινητόδρομοι. Τώρα χάνουμε σε σημαντικό βαθμό και την ευεργητική επίδραση του πνεύμονα της Αττικής, του δάσους που ρύθμιζε το μικροκλίμα και συνέβαλε στη διαμόρφωση του άλλοτε μοναδικού, εύκρατου μικροκλίματος της Αττικής αλλά και απορροφούσε ποσοστό των ρύπων. Η αλλαγή του κλίματος στην Αττική είναι γεγονός. Είναι πιθανόν ότι η μέση θερμοκρασία της Αττικής εξαιτίας αυτού του γεγονότος θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1-2 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η επιβάρυνση από την καταστροφή της Πάρνηθας έρχεται να προστεθεί στην αναμενόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην Αττική ίσως και κατά 7 βαθμούς (πανελλαδικά 4-5 βαθμούς Κελσίου) εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μέχρι το τέλος του αιώνα.
– Έχοντας καταστρέψει την Πεντέλη (μετά τις φωτιές ξεφύτρωσαν παντού οικοδομές) και τον Υμηττό (οι αυτοκινητόδρομοι θα επεκταθούν τώρα μέχρι τη Βούλα), η απώλεια της Πάρνηθας είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την ίδια την επιβίωση των κατοίκων της Αττικής. Τι θα αντικαταστήσει την αναψυχή και την επαφή με τη μοναδική φύση που πρόσφερε σε πολλούς;
Ίσως είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί άνθρωποι συγκινήθηκαν από την καταστροφή ενός δάσους. Εκτός από την πρόσφατη διαδήλωση (Τρίτη 3/7/2007) για την Πάρνηθα, υποστηρίζουμε την αυθόρμητη διαδήλωση που αυτο-οργανώνεται μέσω του διαδικτύου και με τη στήριξη χιλιάδων πολιτών, για την Κυριακή 8 Ιουλίου, στις 7 μμ στο Σύνταγμα. Πρέπει να αφυπνιστούμε, να συζητήσουμε για τα λάθη που έγιναν, για τις εγκληματικές παραλήψεις των κυβερνήσεων αλλά και την ευθύνη εκείνου του τμήματος των πολιτών που ονειρεύεται μια κατοικία μέσα στο δάσος, που διεκδικεί το…πελατειακό δικαίωμα να καίει, να καταστρέφει, μετά να οικοδομεί το δάσος και να ζητάει νομιμοποίηση.
Δεν είναι τυχαίο που η πυρκαγιά στην Πάρνηθα έρχεται μετά:
– την απόπειρα για δεύτερη φορά αλλαγής του άρθρου 24 στο Σύνταγμα, ώστε να περιοριστεί η προστασία του δάσους,
– τη ψήφιση το 2003 του αντισυνταγματικού δασονόμου,
– την απόπειρα του ΥΠΕΧΩΔΕ να καλύψει με νομοθετική ρύθμιση τα σχέδια για την επέκταση της δόμησης στην Πάρνηθα που προωθούσαν η Εκκλησία, το καζίνο και οικοδομικά συμφέροντα, τα οποία όμως κατάφερε να σταματήσει προς το παρόν το Συμβούλιο της Επικρατείας,
– την τροποποίηση που προωθούσε η κυβέρνηση για την αναστολή προστίμων και κατεδάφισης αυθαιρέτων μέσα σε δασικές περιοχές, που υπάρχουν σήμερα ή θα …κατασκευάζονταν στο μέλλον και τελικά αναγκάστηκε να αποσύρει μετά τη γενικευμένη κατακραυγή που ξεσηκώθηκε.

Φτάσαμε στα όρια επιβίωσης με ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά και κυνικών συμφερόντων που δεν διστάζουν για λόγους κερδοσκοπίας να καταστρέψουν την ίδια τη βάση της ζωής μας. Αν δεν αντιδράσουμε δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και τα παιδιά μας κάτω από αυτές τις συνθήκες. Η αφύπνιση σημαντικής μερίδας των πολιτών είναι πραγματικότητα. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε πολλοί κι αποφασισμένοι να μην ανεχθούμε άλλο πια την υποβάθμιση της ίδιας της ζωής μας. Θέλουμε να αφήσουμε και στα παιδιά μας δάση, παραλίες, καθαρό νερό και αέρα, ποτάμια, λίμνες, φυτά και ζώα. Τώρα όσοι καταστρέφουν το περιβάλλον θα συνειδητοποιήσουν ότι η οργή μας μεγαλώνει και η ώρα του πολιτικού κόστους για την οικολογική καταστροφή έφτασε.
Διαδηλώνουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τις πολιτικές που καταστρέφουν τη ζωή μας και είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε και εμείς οι ίδιοι. Τους βαρεθήκαμε και θα καταλάβουν τώρα ότι νέες πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικά υπεύθυνοι πολίτες έρχονται στο προσκήνιο.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ υποστηρίζουν τις αυθόρμητες και οργανωμένες κινητοποιήσεις των πολιτών και των περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων, με στόχο:
– Να βοηθήσουμε τη φύση να επανέλθει στην Πάρνηθα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να οικοδομήσει τις καμένες περιοχές (Εκκλησία, Καζίνο, οικοδομικοί συνεταιρισμοί). Κάθε αυθαίρετο που θα ξεφυτρώνει θα γκρεμίζεται – αν δεν μπορεί να το κάνει η πολιτεία θα πρέπει να το κάνουν οι πολίτες. Προτείνουμε να δημιουργηθεί μια Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας των Δασών και των Φυσικών Περιοχών, που θα έχει την εντολή, τη δύναμη και τα απαραίτητα μέσα να κατεδαφίζει αμέσως κάθε είδους αυθαίρετο που ξεφυτρώνει μέσα στα δάση.
– Να ξεκινήσει καμπάνια και να φυτευθούν άμεσα, μέσα στην πόλη, όσα δέντρα κάηκαν στην Πάρνηθα. Μέχρι να ξαναδημιουργηθεί ένα κάποιο δάσος θα περάσουν πολλά χρόνια. Μέχρι τότε δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Καλούμε όλες τις κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών, συλλόγους, ευαισθητοποιημένους πολίτες και δήμους να συμμετάσχουν σε μια γιγαντιαία καμπάνια για να φυτευτούν μέσα στην πόλη, σε υπάρχοντες ή νέους ελεύθερους χώρους που πρέπει να δημιουργηθούν, ακόμα και στις σκεπές και στα μπαλκόνια, όσα ακριβώς δέντρα κάηκαν στην Πάρνηθα. Είναι η ελάχιστη άμυνά τους απέναντι στην επιδείνωση του μικροκλίματος και του παγκόσμιου κλίματος. Ευεργέτης αυτής της πόλης θα είναι αυτός που γκρεμίζει μπετά και δημιουργεί ελεύθερους, πράσινους χώρους μέσα στην πόλη. Να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις, τις τράπεζες αλλά και οικονομικά ευκατάστατους πολίτες που έχουν στην ιδιοκτησία τους κάποιες σημαντικές εκτάσεις μέσα στην πόλη, να τις μετατρέψουν σε "πράσινους χώρους" για την ανάσα των κατοίκων της Αττικής.
– Να προλάβουμε τις πλημμύρες που ακολουθούν σχεδόν πάντα την καταστροφή του δάσους με ήπια έργα μέσα στο καμένο δάσος. Να μην απομακρυνθούν τα καμένα δέντρα και να δημιουργηθούν κορμοφράγματα και κλαδοπλέγματα, ώστε να συγκρατηθεί το χώμα και να περιοριστεί η διάβρωση σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης.
– Να δημιουργηθεί ευρεία μελετητική ομάδα με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων και ειδικών επιστημόνων που θα επεξεργαστούν ένα μακροχρόνιο σχέδιο αναγέννησης και επαναδημιουργίας του εθνικού δρυμού.
– Να θεωρηθεί η αναγέννηση της Πάρνηθας μεγάλο έργο, εθνικής σημασίας και να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέσα και οι πόροι που απαιτούνται.
– Στην κατάσβεση των πυρκαγιών στα δάση, ιδιαίτερα σε περιοχές Εθνικών Δρυμών και NATURA, πρέπει να δίνεται αν όχι προτεραιότητα τουλάχιστον ίση σημασία στην προστασία του ίδιου του οικοσυστήματος και των ειδών του.
– Είναι αυτονόητο ότι όλη η καμένη περιοχή πρέπει να κηρυχθεί αναδασοτέα χωρίς καμία εξαίρεση και να απαγορευτεί το κυνήγι σε όλη την ευρύτερη περιοχή, όπου έχουν πιθανώς καταφύγει τα ζώα που γλύτωσαν.
Η καταστροφή του περιβάλλοντος απειλεί πια την ίδια την επιβίωσή μας. Είμαστε στο 12 και 5’. Πρέπει να αλλάξουν πολλά στη ζωή μας αλλά και στις πολιτικές. Ήρθε η ώρα οι πολίτες να δείξουν ότι δεν ανέχονται, δεν είναι συνένοχοι στην καταστροφή της ίδιας της ζωής τους. Οι καταστροφικές πολιτικές θα έχουν κόστος, μεταξύ άλλων και εκλογικό. Ίσως έτσι να πείσουμε ότι το δάσος, τα νερά, η ατμόσφαιρα, η γη, οι ακτές μας, αν και δεν ψηφίζουν, έχουν τους υπερασπιστές τους.

3. Ενεργή συμμετοχή της Μαρίας Βασιλάκου στην καμπάνια των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ να εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή

Φίλοι και φίλες ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Χαίρομαι ιδιαίτερα και σας συγχαίρω εκ μέρους των Αυστριακών Πρασίνων όπως και των Πρασίνων της Βιέννης για την απόφαση να συμμετάσχουν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ αυτόνομα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.

Καιρός είναι να πρασινίσει επιτέλους και η ελληνική βουλή, όπως τόσες και τόσες άλλες σε ευρωπαϊκές χώρες. Όταν σκέφτομαι τα φλέγοντα και επί σειρά δεκαετιών γνωστά μεν πλέον, αλλά άλυτα, οικολογικά προβλήματα της χώρας, όταν αναλογίζομαι πόσα έχουν να προσφέρουν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ στο μέλλον της Ελλάδας και όταν διαπιστώνω, με μεγάλη ικανοποίηση και περηφάνια πόσες γνώσεις, πόση ικανότητα και πόση δύναμη έχει το οικολογικό κίνημα, εύχομαι ολόψυχα αλλά και το πιστεύω ότι αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί, με ενωμένες τις δυνάμεις αυτή τη φορά θα καταφέρουμε να εδραιώσουμε την οικολογική παρουσία και στη Βουλή των Ελλήνων.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εκλογές και φυσικά τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοι μου Αυστριακοί Πράσινοι θα συμβάλλουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στον προεκλογικό αγώνα. Η πολιτική οικολογία, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ δεν είναι η μόνη λογική προοπτική του μέλλοντος: το μέλλον αυτό ξεκινάει το 2007 και στην Ελλάδα.

Μαρία Βασιλάκου

Η Μαρία Βασιλάκου είναι επικεφαλής των πρασίνων της Βιέννης, ήταν Υποψήφια Δήμαρχος των Πρασίνων στη Βιέννη στις πρόσφατες εκλογές και εκλέχτηκε βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο

Mag. Maria Vassilakou
Klubobfrau, Grüner Klub im Rathaus
Landtagsabgeordnete & Gemeinderätin
web: http://wien.gruene.at

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top