sstamellos

sstamellos

ΟΤΑΝ Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ «ΕΞΑΓΕΙ» ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ…..

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ
www.ecogreens.gr email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

23.6.2004
ΟΤΑΝ Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ «ΕΞΑΓΕΙ» ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ…
Οι Οικολόγοι Πράσινοι απορρίπτουν το νομοσχέδιο
για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης
και τις επικίνδυνες ρυθμίσεις που το συνοδεύουνΕπηρεασμένη από τις κοινωνικές κατακτήσεις και από μια ανεπτυγμένη Κοινωνία των Πολιτών, η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος ήταν μέχρι τώρα κατά κανόνα αρκετά βήματα πιο μπροστά από την ελληνική πραγματικότητα.

Τα τελευταία χρόνια, η τάση αυτή δυστυχώς δεν είναι πια δεδομένη. Ήδη από τις παραμονές της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως φάνηκε στη Γένοβα και το Γκαίτεμποργκ, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αρχίσει να επιζητούν ισχυρότερη «θωράκιση» απέναντι στους πολίτες τους. Με τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και την τάση για ευθυγράμμιση με την πολιτική των Η.Π.Α., η συρρίκνωση ατομικών ελευθεριών έγινε περισσότερη αποδεκτή και, σε αρκετές περιπτώσεις, θεσμοθετήθηκε και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στο πλαίσιο αυτό ανήκει και το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, που συμφωνήθηκε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τον Ιούνιο του 2002 και παρακάμπτει τις περισσότερες από τις θεσμικές εγγυήσεις που προβλέπονται για την έκδοση πολιτών από χώρα σε χώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μπορεί να εκδίδεται και πριν ακόμη την άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ μπορεί να αφορά και πράξεις που σε κάποιες χώρες δεν αποτελούν καν αδίκημα. Πρακτικά όποιος διώκεται σε μια χώρα, είναι σαν να διώκεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τους λόγους αυτούς, η θεσμοθέτησή του είχε συναντήσει αντιδράσεις από πολλές πλευρές, ανάμεσά τους και από τους Πράσινους.

Το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης έρχεται τώρα και στη χώρα μας, με νομοσχέδιο που κατατέθηκε την επομένη των ευρωεκλογών και προωθείται ήδη για ψήφιση με επείγουσες διαδικασίες. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης επικίνδυνη διεύρυνση του ορισμού της τρομοκρατίας (στο εξής τρομοκράτης μπορεί να θεωρείται και κάποιος που ενεργεί μόνος του), αύξηση του χρόνου παραγραφής, ποινικοποίηση ακόμη και των «προπαρασκευαστικών πράξεων» που σήμερα δεν αποτελούν αδίκημα. Ανεπαρκές είναι επίσης οι διατάξεις που υποτίθεται ότι προστατεύουν την άσκηση πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών από καταχρηστικές διώξεις με πρόσχημα την αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι το νομοσχέδιο για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης παραβιάζει θεμελιώδεις διατάξεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οφείλει να αποσυρθεί άμεσα. Η επίκληση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας δεν μπορεί να είναι πειστική, όταν η Ελλάδα παραβιάζει συστηματικά πλήθος κοινωνικές και περιβαλλοντικές διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσία, χωρίς καμιά κυβέρνηση να συγκινείται. Εκτός πια αν η σπουδή για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης αποτελεί μια ακόμη παράπλευρη απώλεια των Ολυμπιακών Αγώνων…..

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

ΥΓ. Ορισμένες περιπτώσεις δεν περιμένουν και το Ευρωπαϊκό Ένταλμα. Ο Σινάν Μποζκούρτ (ή Ταϊλάν) έχει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας από το 1983 και συνελήφθη τον περασμένο Μάρτιο, στην προσπάθειά του να βοηθήσει συμπατριώτες του από την Τουρκία να ζητήσουν και αυτοί άσυλο στην Ελλάδα. Για πολλά χρόνια πηγαινοερχόταν στη Γερμανία χωρία κανένα πρόβλημα με τις αρχές, ξαφνικά όμως ζητήθηκε η έκδοσή του από τη συγκεκριμένη χώρα. Η κρίσιμη «λεπτομέρεια» είναι ότι οι κουρδικές οργανώσεις στης Γερμανία, στις οποίες συμμετείχε ενεργά, κηρύχθηκαν στο μεταξύ παράνομες στο πλαίσιο της γερμανοτουρκικής προσέγγισης.

Το σχετικό αίτημα της γερμανικής κυβέρνησης εγκρίθηκε σε πρώτο βαθμό από το Εφετείο Θράκης (εξαιρετικά επικίνδυνο είναι το σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης ότι «ένας αθώος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί στη Γερμανία») και τώρα εκκρεμεί στον ¶ρειο Πάγο. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συμμετέχουν στην εκδήλωση συμπαράστασής που οργανώνεται την Πέμπτη 24 Ιουνίου (Προπύλαια, 7μ.μ.), ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του, και την απόρριψη του αιτήματος για την έκδοσή του.

Scroll to Top