sstamellos

sstamellos

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΕΞΑΙΡΕΤΙ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31,10562,τηλ.210.3241001,fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη:Φιλίππου 51,54631,τηλ.2310.222503,fax 2310.421196

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ:
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ….


5 Ιουνίου: Οι Οικολόγοι Πράσινοι «αφιερώνουν» τη Μέρα Περιβάλλοντος
στον Πρωθυπουργό, για την πρόταση αναθεώρησης της συνταγματικής προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Στην εποχή της οικολογικής κρίσης, μια ετήσια ημέρα για το περιβάλλον έχει νόημα μόνο όταν συμβάλλει να ασχοληθούμε σοβαρά μαζί του και τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου.

Από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή μέχρι τους ελεύθερους χώρους της γειτονιάς μας, η προστασία του περιβάλλοντος δεν απαιτεί μόνο πολιτική βούληση και κατάλληλα σχεδιασμένες πολιτικές, αλλά και διάθεση να αλλάξουμε τη ζωή μας έστω και λίγο: Η οικονομία, η κοινωνία και ο τρόπος ζωής μας χρειάζεται να προσαρμοστούν στα περιθώρια που αφήνουν τα οικοσυστήματα, οι φυσικοί πόροι, οι αντοχές του πλανήτη και οι στοιχειώδεις απαιτήσεις για ποιότητα ζωής. Το περιβάλλον συνδέεται άλλωστε στενά με τα ζητήματα της κοινωνίας, της οικονομίας, της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ, από την άλλη πλευρά, η υποβάθμισή του μας κάνει όλους φτωχότερους.

Όλα αυτά αποκτούν όμως άλλη διάσταση, όταν η συζήτηση περνάει σε πιο απτά θέματα:
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2006 ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ
ΓΙΑ ΝΑ… ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ.
Οι επίσημες διακηρύξεις για τη Μέρα Περιβάλλοντος κυριολεκτικά γελοιοποιούνται από την πρόσφατη πρωθυπουργική πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος με δραστικές περικοπές στη συνταγματική προστασία της δασικής γης, αλλά και με ασφυκτικούς περιορισμούς στον «ενοχλητικό» δικαστικό έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων.

Η επαναφορά του θέματος, 5 μόλις χρόνια μετά την προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση και τη θύελλα αντιδράσεων που είχε ξεσηκώσει η αποδυνάμωση του ίδιου άρθρου, δε δείχνει μόνο ότι οι ίδιοι κύκλοι συμφερόντων καθορίζουν σήμερα βασικές επιλογές της ΝΔ όπως τότε του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ότι οι αγώνες του 2000-1 για το άρθρο 24 άξιζαν τον κόπο και είχαν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Μια ανάλογη κινητοποίηση της κοινής γνώμης και της Κοινωνίας των Πολιτών είναι και σήμερα απαραίτητη για να αποτρέψει τα νέα σχέδια για «συνταγματικό ξέπλυμα» των παράνομων οικοπεδοποιήσεων και να εμποδίσει την αντιπολίτευση να στηρίξει, άμεσα ή έμμεσα, τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Αντί για μαζικούς αποχαρακτηρισμούς δασικής γης, ας προωθηθεί επιτέλους το δασολόγιο και ένας βιώσιμος χωροταξικός σχεδιασμός.

Η δημιουργία πολιτικού κόστους ανάλογου με τη σημασία του ζητήματος, έχει κεντρική θέση στην κινητοποίηση αυτή. Ας δείξουμε ότι στη χώρα αυτή δεν ψηφίζουν μόνο καταπατητές και παράγοντες οικοδομικών συνεταιρισμών, αλλά και πολίτες που προασπίζουν τα συλλογικά αγαθά και τη συνταγματική τους προστασία. Μεγάλο μέρος άλλωστε της δασικής γης που μπαίνει στο στόχαστρο, αποτελεί πολύτιμους περιαστικούς πνεύμονες και η προστασία τους αξίζει να βρεθεί στο επίκεντρο των επερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Η γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Scroll to Top