sstamellos

sstamellos

παγκόσμια καμπάνια μποϋκοτάζ

Ο Ι Κ Ο Λ Ο Γ Ο Ι Π Ρ Α Σ Ι Ν Ο Ι
Αθήνα:
Κολοκοτρώνη 31, 10562 τηλ. 210-3241001.
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631 Τηλ. 2310-222503

Ημέρα μποϋκοτάζ την Τρίτη 15.4.03
Όχι χρήματα για τον πόλεμο
Συμμετέχουμε στην παγκόσμια καμπάνια μποϋκοτάζ
της οικονομίας του πολέμου

Με την κατάληψη του Ιράκ δεν τέλειωσε και ο πόλεμος.
Εκατομμύρια οργισμένοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, που βγήκαν στους δρόμους, ένιωσαν την ανάγκη να κάνουν κάτι σε προσωπικό επίπεδο για να τιμωρήσουν αυτούς που αδιαφόρησαν για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης και προχώρησαν στην απάνθρωπη επίθεση ενάντια στον ιρακινό λαό.
Επειδή όμως τώρα η αυτοκράτειρα δύναμη φαίνεται πως θα αποθρασυνθεί χρειάζεται να αναβαθμίσουμε τους αγώνες μας. Να κάνουμε κάτι που να ξεπερνάει τις -έτσι κι αλλιώς πολύτιμες- διαδηλώσεις και να δίνει ένα μάθημα στα αμερικανοβρετανικά συμφέροντα εκεί που τους πονάει: στα έσοδα. Γι’ αυτό πολλοί έχουν οδηγηθεί στο μποϊκοτάρισμα όλων των αμερικανικών και βρετα-νικών προϊόντων -όπως λένε αμερικάνικες οργανώσεις- «έως ότου μάθει να ακούει η αυτοκρατορί-α». Ο αγώνας όμως θα είναι μακρύς και πρέπει να γίνει τρόπος ζωής. Γι’ αυτό στις 15 Απρι-λίου έχει οργανωθεί μια διεθνής ημέρα δράσης για συμβολικές πράξεις μποϋκοτάζ της οικονομί-ας του πολέμου.
Ολοένα και περισσότερες οργανώσεις και ομάδες πολιτών καλούν τους καταναλωτές παγκόσμια σε συμμετοχή στο μποϋκοτάζ της αμερικάνικης και της βρετανικής οικονομίας του πολέμου με το σύνθημα «Όχι χρήματα για τον πόλεμο». Ήδη το μποϋκοτάζ έχει χτυπήσει αμερικάνικους γίγαντες όπως τα McDonald’s, τα Burger King, τα KFC (Kentucky Fried Chicken), τα Starbucks, η Coca Cola και η Pepsi, των οποίων οι πωλήσεις έπεσαν κατακόρυφα και πολλά μαγαζιά έκλεισαν από έλλειψη δουλειάς.
Είναι σαφές ότι η αμερικανική οικονομία συνδέεται άμεσα με τον πόλεμο στο Ιράκ. Οι επιχειρήσεις πετρελαίου και όπλων, ειδικότερα, περιμένουν να πραγματοποιήσουν τεράστια κέρδη από τον πόλεμο. Πολλές άλλες επιχειρήσεις στηρίζουν τη μηχανή του πολέμου ενώ άλλες συνέβαλαν άμεσα ή έμμεσα στη χρηματοδότηση του Τζόρτζ Μπους. Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι στηρίζονται στα αμερικανικά προϊόντα ενώ πολλοί υποφέρουν ήδη οικονομικά από την πολιτική Μπους. Όμως, τα χρήματα που ξοδεύονται για τον πόλεμο θα μπορούσαν να παρέχουν ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο για τον καθένα στις ΗΠΑ και να λύσουν πολλά από τα πιεστικά παγκόσμια προβλήματα. Θα ήταν επομένως πιο αποτελεσματικό και δίκαιο να υποστούν την οικονομική ζημία συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Και βέβαια, πολλά από τα προϊόντα τους είναι προτιμότερο να βγουν οριστικά από τη ζωή μας.
Υποστηρίζουμε λοιπόν μια καμπάνια μποϋκοτάζ με πολιτικούς και συγκεκριμένους στόχους, ως μια πράξη που δεν είναι γενικά ενάντια στην Αμερική ή τη Βρετανία αλλά ενάντια στον πόλε-μο και υπέρ της ειρήνης. Όχι της ειρήνης της εκμετάλλευσης και της εξόντωσης του πλανήτη αλ-λά της αλληλεγγύης και της ευημερίας. Πρόκειται για μια αποκεντρωμένη μορφή μη βίαιης άμεσης δράσης, που θα μπορούσε να δείξει τη δύναμη των πολιτών. Η λογική είναι απλή: Αν όλοι όσοι ε-ναντιώνονται στον πόλεμο, τον μιλιταρισμό και την οικοκτονία εκφράζανε τη γνώμη τους με τα πορ-τοφόλια τους, το κόστος στις αμερικάνικες εταιρίες θα ήταν σημαντικό.
Πράσινοι του Ευρωκοινοβουλίου είχαν ζητήσει επίσημα να γίνει μποϋκοτάζ και συμμετείχαν σε μπλοκάρισμα πρατηρίων βενζίνης της ExxonMobil/Esso και της Texaco/Chevron, θέλοντας να χτυπήσουν συμβολικά την αμερικάνικη πετρελαϊκή βιομηχανία. Γενικά και με βάση τα κριτήρια που αναφέραμε, στο στόχαστρο των αντιπολεμικών οργανώσεων βρίσκονται κυρίως οι εξής εταιρείες:

Βιομηχανίες όπλων:
General Electric (Hotpoint και άλλες οικιακές συσκευές)
Εταιρείες πετρελαίου:
ExxonMobil/Esso
ChevronTexaco
Σύμβολα της αυτοκρατορίας:
Altria: Philip Morris (Marlboro, L&M), Kraft
Pepsico: Pepsi-Cola, Starbucks
Coca-Cola
McDonalds
Εταιρείες αυτοκινήτων και αερομεταφορών:
Cadillac, Chevrolet, Dodge, Ford, General Motors, Daimler Chrysler and Lincoln, Alaska Air-lines, Aloha Airlines, America West, American Airlines, Continental Airlines, Delta Airlines, Northwest Airlines, Southwest Airlines, TWA, United Airlines, USAir

Οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες (σε εκατομμύρια δολάρια) της προεκλογικής εκστρατείας του Μπους:
MBNA $3.0m
Philip Morris $2.9m
Microsoft Corp $2.4m
Bristol Myers Squibb $2.1m
Pfizer $1.9m
Enron $1.8m
Citigroup $1.8m
Time Warner/AOL $1.6m
Amway $1.3m
Glaxo SmithKline $1.3m
Exxon Mobil $1.2m
News Corp $1.2m
General Electric $1.1m
Limited Inc $950k
BP Amoco $950k
American Airlines $900k
Schering Plough $900k
Anheuser Busch $850k
Chevron Texaco $800k
Revlon Group $760k
American Home Pr. $740k
PepsiCo $720k
Walt Disney $640k
WalMart $630k
Texas Utilities $630k
Coca Cola $610k
UAL Corp $570k
Archer Daniels Mi. $530k
Ford $510k
General Motors $510k

Περισσότερες λεπτομέρειες και τους ακριβείς λόγους που αυτές οι εταιρείες -αλλά και άλλες- εντάχθηκαν στη λίστα, μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική τοποθεσία: http://www.ecogreens.gr

Scroll to Top