sstamellos

sstamellos

Πολλαπλή βόμβα το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

""id="BLOGGER_PHOTO_ID_5636612578470452578"
Για το περιβάλλον, την οικονομία, τη νομιμότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη
Στον αέρα η προστασία των δασικών εκτάσεων και των περιοχών NATURA

Βόμβα πολλαπλών διαστάσεων, για το περιβάλλον, την οικονομία, τη συνταγματική νομιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, που συζητείται ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ιδιαίτερα υπογραμμίζουν το πλήγμα στην προστασία των δασικών εκτάσεων και των περιοχών NATURA, όπου δίνεται δικαίωμα νομιμοποίησης στο σύνολο των αυθαιρέτων.

Βασική εκτίμηση είναι ότι το πολιτικό σύστημα, αδυνατώντας πια να […]μοιράζει δημόσιο χρήμα όπως μέχρι τώρα, επιχειρεί να κάνει συμμέτοχους στη λεηλασία της χώρας από τους δανειστές όσο μπορεί μεγαλύτερο μέρος από την εκλογική του πελατεία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν απαραίτητη την προώθηση λύσεων νομιμότητας, με άμεση καταγραφή των αυθαιρέτων και είσπραξη των προβλεπόμενων προστίμων, κεντρική υπηρεσία κατεδαφίσεων, κατά προτεραιότητα κατεδάφιση των αυθαιρέτων σε δάση-δασικές εκτάσεις, ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές NATURA, σχεδιασμό για σύντομη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, επιτάχυνση των διαδικασιών για τα εκκρεμή σχέδια πολεοδομικής και οικιστικής οργάνωσης, ταχεία ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του δασολογίου.

Σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Γιάννη Τσιρώνη τονίζεται: «Η λεηλασία της χώρας από τα πελατειακά συμφέροντα, είναι η άλλη όψη της λεηλασίας από τους δανειστές. Το πολιτικό σύστημα επιβραβεύει συμβολικά όλα όσα πρέπει επειγόντως να σβήσουμε: την πελατειακή συναλλαγή, τη διαφθορά, την ανομία, το δίκαιο του ισχυρότερου. Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, θυσιάζουν ταυτόχρονα και το περιβάλλον και την οικονομία, επιρρίπτοντας βαρύ τίμημα σε όλη την κοινωνία. Είναι αδιανόητο να πληρώσουν την κρίση κυρίως όσοι δεν έχτισαν αυθαίρετα και δεν έκλεψαν το δημόσιο ταμείο».

Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες: 6974263560

(αναλυτικά)
Βόμβα πολλαπλών διαστάσεων, για το περιβάλλον, την οικονομία, τη συνταγματική νομιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, που συζητείται ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Επισημαίνουν επίσης ότι το πολιτικό σύστημα, αδυνατώντας πια να μοιράζει δημόσιο χρήμα όπως μέχρι τώρα, επιχειρεί να κάνει συμμέτοχους στη λεηλασία της χώρας από τους δανειστές όσο μπορεί μεγαλύτερο μέρος από την εκλογική του πελατεία.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αποτελούν πραγματική βόμβα:
Για το περιβάλλον
Διαιωνίζεται η αυθαίρετη αλλαγή χρήσεων και η βίαιη μετατροπή των φυσικών εκτάσεων σε οικισμούς. Αυθαίρετα μονιμοποιούνται ακόμη και σε ευαίσθητες περιοχές, όπως οι δασικές εκτάσεις και οι προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000. Με τη δόμηση καταστρέφεται η συνοχή του οικοσυστήματος και αλυσιδωτά όλη του η βιοποικιλότητα. Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου για το «περιβαλλοντικό ισοζύγιο» είναι σχεδιασμένες με πλήθος κενά. Και στην καλύτερη όμως περίπτωση αφορούν μόνο την πολεοδομική διάσταση (πυκνότητα δόμησης, μελλοντική διαθεσιμότητα ελεύθερων χώρων) και όχι την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, που απαιτεί μεγάλες ενιαίες εκτάσεις χωρίς δόμηση και άλλες βαριές παρεμβάσεις.
Για την οικονομία
Σε εποχή οξύτατης δημοσιονομικής κρίσης, διαγράφονται πάνω από 10 δις ευρώ προστίμων (85% των ποσών που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία), που κυριολεκτικά χαρίζονται στους αυθαίρετους οικιστές. Για να αναπληρωθούν τα έσοδα που θυσιάζει το Δημόσιο, επιβάλλονται στο σύνολο της κοινωνίας αντίστοιχοι επιπλέον φόροι και περικοπές αναγκαίων δημόσιων δαπανών: 40% των δημοσιονομικών μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα είχαν αποφευχθεί, αν τα πρόστιμα αυτά εισπράττονταν κανονικά.
Ιδιαίτερη πλευρά στην οικονομική διάσταση, αποτελεί η υποβάθμιση των φυσικών πόρων του τουρισμού. Η παγίωση της αυθαίρετης δόμησης έρχεται να συνδυαστεί με τις ρυθμίσεις για οικισμούς τουριστικής κατοικίας και με την εκποίηση δημόσιων εκτάσεων για οικοδόμηση, υποβαθμίζοντας ριζικά ό,τι απομένει από το ελληνικό τοπίο ως κίνητρο για προσέλκυση επισκεπτών.
Για τη συνταγματική νομιμότητα
Οι συντάκτες του νομοσχεδίου έχουν κάνει φιλότιμες σημαντικές προσπάθειες να την παρακάμψουν ώστε να αποφύγουν μια μετωπική σύγκρουση: αντί για επίσημη πλήρη νομιμοποίηση επιχειρούν «τακτοποίηση» με διάρκεια δεκαετιών (χωρίς να αποκλείουν καν τη δυνατότητα να ανανεωθεί αργότερα για άλλες τόσες), εξαιρούν αυθαίρετα σε δάση, ρέματα και αρχαιολογικούς χώρους, χωρίς πάντως να διασφαλίζουν ούτε την άμεση κατεδάφιση. Καταπατούν όμως ανοικτά την προστασία των δασικών εκτάσεων και των περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών (όπως υγρότοποι και δίκτυο NATURA 2000), που επίσης προστατεύονται άμεσα ή έμμεσα από το άρθρο 24 του Συντάγματος. Με τις ρυθμίσεις αυτές μάλιστα καλλιεργούν προσδοκίες, ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, για πλήρη άρση της συνταγματικής προστασίας των δασικών εκτάσεων που αποτελούν το 25% της συνολικής έκτασης της χώρας.
Για την κοινωνική δικαιοσύνη
Η νομιμοποίηση παρανόμων πράξεων τέτοιας έκτασης και με τόσο σοβαρές συνέπειες αποτελεί επίσημη θεσμοθέτηση της άνισης μεταχείρισης σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και πριμοδότηση όσων αψηφούν τους νόμους. Το κενό στα δημόσια έσοδα από τη διαγραφή των προστίμων, επιβαρύνει το σύνολο της κοινωνίας με δεκάδες δις ευρώ άδικων επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων. Παραβλέπεται επιπλέον η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών (που πιέζει και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα) αλλά και των άλλων επιβαρύνσεων που πληρώνονται για τις κανονικές οικοδομές. Θολές παραμένουν και οι ρυθμίσεις για την «κύρια και μοναδική κατοικία», όπου φαίνονται να αφήνονται παραθυράκια προνομιακής μεταχείρισης και για όσους έχουν μεταβιβάσει ακίνητη περιουσία σε μέλη της οικογένειάς τους. Κυριότερο είναι όμως το μήνυμα προς την κοινωνία, σε εποχές κρίσης, ότι επιβραβεύονται συμπεριφορές ανομίας, διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό να φθάσουμε στο σημερινό σημείο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε απαραίτητη την προώθηση λύσεων νομιμότητας, με άμεση καταγραφή των αυθαιρέτων και είσπραξη των προβλεπόμενων προστίμων, κεντρική υπηρεσία κατεδαφίσεων, κατά προτεραιότητα κατεδάφιση των αυθαιρέτων σε δάση-δασικές εκτάσεις, ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές NATURA, σχεδιασμό για σύντομη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, επιτάχυνση των διαδικασιών για τα εκκρεμή σχέδια πολεοδομικής και οικιστικής οργάνωσης, ταχεία ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του δασολογίου.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top