sstamellos

sstamellos

προτεραιότητα η Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Οικον

¶μεση προτεραιότητα η Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Τοπικής Οικονομίας

του Στέφανου Σταμέλλου*

Ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ωρών, η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας και η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι επείγουσα ανάγκη• και δεν είναι υπόθεση μόνο της κρατικής μηχανής και της κεντρικής εξουσίας. Είναι υπόθεση όλων μας και κυρίως είναι υπόθεση της αυτοδιοίκησης, η οποία έχει ιστορικές ευθύνες σΆ αυτή τη συγκυρία. Δεν μπορεί να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια, θεατές μιας αδυσώπητης πραγματικότητας…

Όταν το κράτος και η κυβέρνηση καθυστερεί, ίσως και δικαιολογημένα, όταν τα χρήματα τελείωσαν και κλείνουν οι κάνουλες των χρηματοδοτήσεων, τότε εφαρμόζεται το PLAN B: η ανάδειξη του ρόλου των πολιτών και η αυτενέργεια, η αλληλεγγύη και η συνεισφορά. Είναι καιρός οι πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους συστήνοντας συλλογικούς φορείς, μη κερδοσκοπικούς, με σκοπό να συνεισφέρουν στην ευημερία και στην πραγματική οικονομία, στο πλαίσιο της αρμονικής συνύπαρξης με το περιβάλλον και της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε πότε θα λυθούν τα προβλήματα, αν θα υπάρξει και ποιο θα είναι το νέο πρόγραμμα, αν θα είναι μεσοπρόθεσμο ή βραχείας διάρκειας, αν θα μείνουμε στο ευρώ ή θα πάμε σε εθνικό νόμισμα. Η ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, η καταγραφή και η αποτύπωση των παραγωγικών τομέων και των προϊόντων, η συζήτηση και η ανταλλαγή εμπειριών, η εξάντληση των δυνατοτήτων της κάθε περιοχής, πρέπει να γίνουν ΤΩΡΑ. Γιατί η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή της, πρέπει να παράξουμε!. Η Ελλάδα να γίνει αυτάρκης στις βασικές της ανάγκες και να εξάγει ικανές ποσότητες για να ισοσκελίσει το εμπορικό της ισοζύγιο. Η Φθιώτιδα άμεσα να ισοσκελίσει την παραγωγή και την κατανάλωση, ως γεωγραφική και πληθυσμιακή ενότητα.

Η συντονισμένη αυτή προσπάθεια μπορεί να ξεκινήσει με την ενημέρωση και την βοήθεια στην ίδρυση και τη λειτουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών και η προβολή και ανάδειξη επιχειρηματικών κινήσεων σε τομείς όπως:
• οι Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας, με στόχο να περάσει αυτή η δραστηριότητα στην αυτοδιοίκηση και σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και να επεκταθεί η παραγωγή – κυρίως αιολικής ενέργειας – ακόμα και σε οικιακό επίπεδο, αλλά και σε βιοτεχνίες, κτηνοτροφικές μονάδες κλπ.
• η παραγωγή βιολογικών, φαρμακευτικών, αρωματικών και παραδοσιακών εν γένει προϊόντων και η αναζωογόνηση της υπαίθρου με άξονα τον πρωτογενή τομέα
• η αύξηση και τυποποίηση των αγροτικών και των κτηνοτροφικών προϊόντων
• η αξιοποίηση του τεράστιου δασικού πλούτου και της δασικής βιομάζας
• η ανάδειξη των ορεινών χωριών της Οίτης και των άλλων ορεινών περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας
• η ανάδειξη και αξιοποίηση του οικοτουρισμού, του ιαματικού, του εναλλακτικού τουρισμού και όλων των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων στον τομέα του τουρισμού
• η αξιοποίηση του Πολιτιστικού Κεφαλαίου και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων

Για το σκοπό αυτό μπορεί άμεσα:
– να προγραμματιστεί σύντομα η διοργάνωση Συνεδρίου και Ημερίδων με σκοπό την ανάδειξη ρεαλιστικών προτάσεων για μια άλλου είδους οικονομική πρόοδο και ευημερία, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, για μια ήπια, πολυκεντρική, αποκεντρωμένη και βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα και όχι μεγάλα λόγια και έργα στα χαρτιά, αυτά που ακούγαμε ως τώρα.
– να πραγματοποιηθούν μελέτες για τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής με βάση την καταγραφή των υφιστάμενων δραστηριοτήτων και συγκριτικές προτάσεις και εμπειρίες από την ανάπτυξη άλλων περιοχών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
– να γίνουν ενημερώσεις και σεμινάρια σε θέματα αναπτυξιακών νόμων αλλά και άλλα εξειδικευμένα θέματα.
– να λειτουργήσει ηλεκτρονικό γραφείο προσφοράς – ζήτησης εργασίας για την ευρύτερη περιοχή.
– να λειτουργήσει δικτυακός χώρος, στον οποίο ο επισκέπτης μπορεί να ενημερώνεται για προγράμματα κρατικών ενισχύσεων, επιχειρηματικές ιδέες, χρηματοδοτικά μοντέλα κλπ

ΣΆ αυτή τη δύσκολη στιγμή για την περιοχή μας και τη χώρα, είναι ανάγκη για μια ουσιαστική συζήτηση για την βιώσιμη ανάπτυξη ως μοναδικό δρόμο διεξόδου από την κρίση∙ και είμαστε βέβαιοι ότι μέσα από τέτοιες συντονισμένες προσπάθειες, θα προκύψει μια ρεαλιστική πρόταση για μια αισιόδοξη προοπτική. Στο δρόμο αυτό βασικός είναι ο ρόλος των Δήμων και της Περιφέρειας.

* μέλος των Οικολόγων Πράσινων στη Φθιώτιδα
http://www.e-ecology.gr

Scroll to Top