sstamellos

sstamellos

Σκουπιδότοπος ο Καθρέφτης της Αρκίτσας

Ντροπή! Καμιά μέριμνα και φροντίδα για την προστασία του Καθρέφτη της Αρκίτσας

Ο “καθρέφτης” της Αρκίτσας, η γνωστή σε όλους μας κάθετη επιφάνεια πάνω από την Εθνική Οδό στο ύψος της Αρκίτσας, αποτελεί μια εμφάνιση του σεισμικού ρήγματος Αρκίτσας – Καμένων Βούρλων. Ένα ρήγμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το παλαιότερο ενεργό, κατά τον καθηγητή κ Παπαζάχο. Ονομάζεται κατοπτρική επιφάνεια στη γλώσσα των γεωλόγων, γιατί η επιφάνειά του είναι λεία και μοιάζει με καθρέφτη. Εκτείνεται σε μήκος 300 μέτρων και ύψος 80 μέτρων περίπου. Το ρήγμα εμφανίζεται επιφανειακά με τη μορφή λείων επιφανειών στον ασβεστόλιθο. Οι λείες αυτές επιφάνειες είναι χαραγμένες από αναρίθμητες γραμμώσεις λόγω της τριβής των πετρωμάτων την ώρα του σεισμού και
έχουν σχηματιστεί από αλλεπάλληλα σεισμικά γεγονότα τα οποία έχουν πλήξει τη περιοχή. Για το λόγο αυτό καθίσταται ως ένα γεωλογικό φαινόμενο παγκόσμιου ερευνητικού ενδιαφέροντος.

Ανοίξαμε ως Οικολόγοι Πράσινοι το φάκελο για την προστασία και ανάδειξη του Καθρέφτη στις 7.1.2010 με την ανακοίνωση: http://kathreftis-arkitsas.blogspot.gr/2010/01/blog-post.html συγκεντρώνοντας και υπογραφές: http://www.gopetition.com/petition/33552.html – όπου συγκεντρώθηκαν συνολικά 664 υπογραφές κυρίως από
επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές γεωλόγους. Πήραμε – και δημοσιεύσαμε – αρκετές επιστολές και ενισχυτικές ενστάσεις όπως της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας: http://kathreftis-arkitsas.blogspot.gr/2010/01/blog-post_3638.html Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο τότε ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος: http://kathreftis-arkitsas.blogspot.gr/2010/01/blog-post_3638.html Δείτε εδώ http://kathreftis-arkitsas.blogspot.gr/2010/01/blog-post_3638.html την απάντηση του τότε δημάρχου του Δήμου Δαφνουσίων και της Ευρωπαικής Επιτροπής http://kathreftis-arkitsas.blogspot.gr/2010/06/blog-post.html στον κ Τρεμόπουλο.

Ιδιαίτερη αξία έχει το έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος προς πολλούς αποδέκτες με την επισήμανση: «να προβούν άμεσα στην αποκατάσταση του χώρου (σύνταξη τεχνικής μελέτης ή οριστικής μελέτης περιβαλλοντικής αποκατάστασης, άδεια αποκατάστασης από το Γ.Γ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κλπ.)» Δείτε εδώ http://kathreftis-arkitsas.blogspot.gr/2010/04/blog-post.html

Επισκεφθήκαμε σήμερα 25.11.2013 το χώρο για να δούμε τα αποτελέσματα όλης αυτής της προσπάθειας. Μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Νοιώσαμε μια απέραντη θλίψη και ένα κενό στο στομάχι. Αντικρίσαμε την απαράδεκτη αυτή εικόνα, την οποία αντικρίζουν όλοι οι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που επισκέπτονται τον “Kαθρέφτη” για να τον μελετήσουν. Μια εικόνα που δεν τιμά κανέναν, ιδιαίτερα τον Δήμο Λοκρών και την Τοπική Κοινότητα Αρκίτσας. Δεν τιμά όμως και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συνολικά την Ελληνική Πολιτεία Ο χώρος συνεχίζει να είναι μια απέραντη παράνομη χωματερή του Δήμου Λοκρών. Δείτε συνημμένα τις φωτογραφίες.
Εμείς για μια ακόμα φορά επισημαίνουμε τα ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν τον Καθρέφτη: Πέρα από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούν όλες οι χωματερές, οι κατοπτρικές επιφάνειες, σε αυτή τη ζώνη αξίζει να προσεχθούν ιδιαίτερα γιατί οι επιφανειακές εκδηλώσεις ενεργών ρηγμάτων είναι σπάνιες, αλλά και γιατί αποτελούν αντικείμενο μελέτης παγκοσμίως. Η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θεωρεί αυτή την περιοχή ως την ιδανικότερη για επιστημονικές έρευνες και εκτιμά ότι πρέπει να αναδειχθεί ως ειδικά προστατευόμενο φυσικό απόθεμα γεωλογικού ενδιαφέροντος.

Και το επιστέγασμα όλων αυτών είναι η ΗΜΕΡΙΔΑ που διοργανώνει το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στην Αταλάντη η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία και το Δημοτικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Λοκρών με θέμα «Το Ρήγμα της Αρκίτσας – Γεώτοπος Παγκόσμιας Γεωλογικής Κληρονομιάς και η σημασία του για τον σεισμικό κίνδυνο της Λοκρίδας». Θα συμβουλεύαμε τον Δήμαρχο κ Λιόλιο να αναβάλει την Ημερίδα. Δεν θα προσθέσουμε περισσότερα…

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο και ταυτόχρονα παράλογο ο “Καθρέφτης” της Αρκίτσας, γνωστός σε όλους τους Έλληνες και ξένους επιστήμονες γεωλόγους, να βρίσκεται σ¶ αυτά τα χάλια. Είναι ανεπίτρεπτο να κλείνουμε τα μάτια. Κανονικά θα έπρεπε να λέμε «ν¶ ανοίξει η γη να μας καταπιεί».

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε ακόμα μια φορά:
– το ΑΜΕΣΟ κλείσιμο και την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ του Δήμου Λοκρών,
– την χρηματοδότηση μελέτης για τη δημιουργία στοιχειωδών προϋποθέσεων επισκεψιμότητας,
– την ανάδειξη του “καθρέφτη” ως μνημείο παγκόσμιας σημασίας – γεώτοπο και την ανακήρυξή του ως ”Διατηρητέου Μνημείου της Παγκόσμιας Γεωλογικής Κληρονομιάς”

————————————————————————————————————-
Πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος τηλ 2231021007 κιν 6977261256

Scroll to Top