sstamellos

sstamellos

Στο δρόμο της Θεσσαλονίκης


Ο Ι Κ Ο Λ Ο Γ Ο Ι Π Ρ Α Σ Ι Ν Ο Ι
http://www.ecogreens.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562 τηλ. 210-3241001.
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631 Τηλ. 2310-222503

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι αισθάνονται σήμερα ότι κάτι δεν πάει καλά στην Ευρώπη:
– Με την προτεραιότητα στην οικονομία και την ανταγωνιστικότητα, με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που διευρύνουν την κοινωνική ανασφάλεια.
– Με τις βασικές ευρωπαϊκές πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών, που πρακτικά αποφασίστηκαν χωρίς τους Ευρωπαίους πολίτες.
– Με τις ξεχασμένες υποσχέσεις για κάλυψη του χάσματος Βορρά-Νότου, που δίνουν τη θέση τους σε λογικές διακρίσεων και περιχαράκωσης απέναντι στους μετανάστες και τον Τρίτο Κόσμο.
– Με τον νωπό ακόμη πόλεμο για το πετρέλαιο και τη γενική βιασύνη των κυβερνήσεων να συμφιλιωθούν με τους «νικητές».

Το οικολογικό κίνημα έχει επιπλέον λόγους δυσαρέσκειας σε μια Ευρώπη που:
– Περιορίζει το περιβάλλον στα στενά όρια που αφήνουν οι προτεραιότητες της οικονομίας και οι νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις.
– Προσυπογράφει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπου οι εκπτώσεις στο περιβάλλον αναγορεύονται σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
– Διατηρεί πυρηνικούς εξοπλισμούς και επιδοτεί τα πυρηνικά εργοστάσια.
– Υποχωρεί διαρκώς απέναντι στις ΗΠΑ σε θέματα όπως το κλίμα, τα μεταλλαγμένα αλλά και η συνολικότερη αποδυνάμωση της δυναμικής του Ρίο.
– Προωθεί την εντατική γεωργία και κτηνοτροφία, με διατροφικά σκάνδαλα και συρρίκνωση των μικρότερων παραγωγών.
– Πριμοδοτεί τον άσκοπο πολλαπλασιασμό των μεταφορών, με τα διευρωπαϊκά δίκτυα και τα χιλιάδες χιλιόμετρα νέων αυτοκινητοδρόμων.

Ακόμη πιο απαράδεκτη είναι όμως η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, με καταστάσεις που στην υπόλοιπη Ευρώπη θα ήταν σήμερα αδιανόητες: ελεύθεροι χώροι και προετοιμασία για το 2004, δάση και κτηματολόγιο, κοινωνική προστασία και δικαιώματα καταναλωτή, πολιτικές για γεωργία, ενέργεια και μεταφορές, αναζήτηση χωματερών αντί για ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων. Σε τέτοιες περιπτώσεις βρισκόμαστε αναγκασμένοι να επικαλούμαστε (και) τις θετικές κατακτήσεις της Ευρώπης, χωρίς να παραβλέπουμε τις υπόλοιπες όψεις της.

Τι αντιτάσσουμε εμείς σε όλα αυτά; Σ’ όλη την Ευρώπη, οι εναλλακτικές λύσεις αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά, μέσα από τις καθημερινή δουλειά των ίδιων ανθρώπων που κατεβαίνουν και στους δρόμους: προσπάθειες σε χώρους βιολογικής γεωργίας και μικρών αγροτών, ήπιας ενέργειας και απεξάρτησης από το πετρέλαιο, Δίκαιου Εμπορίου και κοινωνικής οικονομίας, συμπαράστασης σε θύματα κοινωνικού αποκλεισμού, έμπρακτης αλληλεγγύης με τον Τρίτο Κόσμο. Η «άλλη Ευρώπη» κτίζεται ήδη μέσα από μια ισχυρή Κοινωνία των Πολιτών, που κάνει παντού αισθητό το βάρος της και αποτελεί την καρδιά του διεθνούς κινήματος που εμπνέει όλους μας.

Ανάλογο δρόμο αξίζει να ακολουθήσουμε και στη δική μας χώρα, ώστε να πάψουμε να βρισκόμαστε διαρκώς με την πλάτη στον τοίχο. Οι αγώνες για το περιβάλλον, την κοινωνία και την ειρήνη αξίζει να συνδεθούν με τη συνολικότερη διάστασή τους, με τη δημιουργία πολιτικού κόστους αλλά και με την αίσθηση της προσωπικής μας ευθύνης και τη διεύρυνση της Κοινωνίας των Πολιτών.
Δίνουμε λοιπόν ραντεβού και στη Θεσσαλονίκη, ενώνοντας τη φωνή μας με όλους όσους διεκδικούν μια «άλλη Ευρώπη»: οικολογική, δημοκρατική, κοινωνική.

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2003

Η Γραμματεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

«Ποια Οικολογία, σε ποια Ευρώπη, σε ποιο Κόσμο;»
εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων
Παρασκευή 20.6.03, 7.00 μ.μ.
στη Σχολή Φυσικών Επιστημών ΑΠΘ
(απέναντι από Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», αμφιθέατρο Α21)


Εισηγήσεις:
– Patricia Mac Kena, Ευρωβουλευτίνα των Πράσινων
– Αλέκος Γεωργόπουλος, αναπλ. καθηγητής ΑΠΘ
– Κώστας Διάκος, μέλος Πανελλ. Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων
– Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων
– Νίκος Χρυσόγελος, πρόεδρος Δικτύου «Μεσόγειος SOS»
Συντονιστής:
Μιχάλης Τρεμόπουλος, νομαρχιακός σύμβουλος, δημοσιογράφος

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top