sstamellos

sstamellos

ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562 τηλ:210-3241001 φαξ:210-3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631 Τηλ:2310-222503 φαξ:2310-421196

ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Η συζήτηση για τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων περιορίζεται συνή-θως στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την οικονομική διάσταση. Φαίνεται όμως ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν και άλλες πλευρές, τουλάχιστον εξίσου σημαντικές:

– Ολυμπιακό Χωριό Τύπου, στο Μαρούσι. Αυτή τη στιγμή αποτελεί το μεγαλύτερο αυθαίρετο στην Ευρώπη, καθώς οι κρατικές πράξεις που επέ-τρεπαν την οικοδόμησή του έχουν από τον Ιούνιο ακυρωθεί με ομόφωνη α-πόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως παράνομες και αντισυνταγματι-κές. Όλο αυτό το διάστημα, οι παράνομες οικοδομικές εργασίες συνεχίζονται κανονικά και το κράτος αρνείται συστηματικά να εφαρμόσει την απόφαση και να τις σταματήσει. Το έργο δεν υπήρχε καν στον αρχικό φάκελο της ολυμπια-κής υποψηφιότητας και κατά τα 2/3 αφορά γιγαντιαίο εμπορικό κέντρο του ο-μίλου Λάτση (σε συνεργασία με τον αμαρτωλό Δήμο Αμαρουσίου) και όχι κα-τοικίες δημοσιογράφων. Το πολυνομοσχέδιο για τη «ρύθμιση θεμάτων ολυ-μπιακής προετοιμασίας», που πρόκειται να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα, περιλαμβάνει ειδική διάταξη που «νομιμο-ποιεί» το συγκεκριμένο έργο. Η νέα διάταξη είναι και αυτή ανίσχυρη και αντι-συνταγματική αλλά -μέχρι να (ξανα)κριθεί στα δικαστήρια- το παράνομο έργο θα έχει ήδη ολοκληρωθεί.

– Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (Κ.Υ.Τ) της ΔΕΗ, στα σύνορα Ηλιού-πολης και Αργυρούπολης, σε απόσταση αναπνοής από μια σειρά σχολικά κτίρια και τοπικά αθλητικά κέντρα. Οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, που το συνοδεύουν, παραμένουν εξαιρετικά αμφιλεγόμενες για τη δημόσια υγεία, ιδί-ως των παιδιών, στοιχείο που εξεγείρει τους κατοίκους της περιοχής αλλά ε-λάχιστα προβληματίζει τους αρμόδιους που μάλλον δεν έτυχε να ακούσουν πουθενά για την αρχή της πρόληψης. Τον περασμένο Μάιο οργανώθηκε με-γάλη αιφνιδιαστική έφοδος ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας για την εκδίωξη των κατοίκων που είχαν καταλάβει τον χώρο και εμπόδιζαν επί μήνες την (τουλάχιστον αμφίβολης νομιμότητας) έναρξη του έργου. Με την επιχείρηση αυτή, που εκτελέστηκε σε ώρες που θυμίζουν πραξικοπήματα, χιλιάδες άν-θρωποι ανακάλυψαν ότι ερπύστριες δεν έχουν μόνο τα τανκς αλλά και οι μπουλντόζες. Κάτοικοι της περιοχής αναγκάζονταν επί μήνες να δείχνουν ταυτότητα για να φτάσουν… στα σπίτια τους, και τα συνθήματα στους τοίχους ανακηρύχθηκαν σε αυτόφωρο αδίκημα με άμεσες συλλήψεις. Μικρή γεύση των μέτρων είχαν πάρει και οι Οικολόγοι Πράσινοι, συνοδεύοντας την Αγγλίδα πράσινη ευρωβουλευτίνα Τζην Λάμπερτ στην επιτόπια επίσκεψή της στον χώρο. Όλο αυτό το διάστημα εκκρεμεί προσφυγή των κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά η απόφαση αναβάλλεται διαρκώς και είναι άγνωστο πότε θα εκδοθεί. Στο μεταξύ το έργο προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς και μάλλον θα έχει ολοκληρωθεί πριν κριθεί η νομιμότητά του. Προς το παρόν, πάντως, ο αρμόδιος εισαγγελέας ερευνά μόνο τη νομιμότητα παλαιότερων κινητοποιήσεων των κατοίκων.

– Ανάλογα φαινόμενα είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια, όπως με το Ολυμπιακό Γυμναστήριο πινγκ πονγκ, στο Γαλάτσι (με δημόσια πίεση του υπουργού Πολιτισμού προς το ΣτΕ, που τελικά ενέδωσε με διαφορά μιας μό-νο ψήφου) και με τη διαπλάτυνση της Μαραθώνιας Διαδρομής, όπου, για να αποφευχθεί η κρίση των δικαστηρίων, επιστρατεύτηκαν νομοθετικά μέτρα που το Σύνταγμα επιτρέπει μόνο για έκτακτες καταστάσεις. Για χάρη των ολυ-μπιακών έργων, φαίνεται ότι έχουν άτυπα ανασταλεί οι διατάξεις του Συντάγ-ματος για τη δικαστική προστασία και το δικαίωμα προστασίας του περιβάλ-λοντος, διατάξεις που δεν επιτρέπεται να ανασταλούν ούτε με Στρατιωτικό Νόμο.

– Ανθρώπινη ζωή, κορυφαίο αγαθό για κάθε δημοκρατία, όπως του-λάχιστον ακούμε. Τα όσα συμβαίνουν στα ολυμπιακά έργα μας βάζουν πά-ντως σε δεύτερες σκέψεις, καθώς οι εντατικοί ρυθμοί, τα υποχρεωτικά (και κα-τά κανόνα παράνομα) εξαντλητικά ωράρια και η έλλειψη μέτρων ασφαλείας οδηγούν αναπόφευκτα σε συνεχή εργατικά ατυχήματα με βαρύ φόρο αίματος. Αντίθετα πάντως με τον πρωτομάστορα της ¶ρτας ή τον Αγαμέμνονα της Ι-λιάδας, εμείς θυσιάζουμε ζωές αλλοδαπών εργαζομένων που προφανώς θα έχουν χαμηλότερη αξία αν κρίνουμε από το μειωμένο πολιτικό κόστος. Αξίζει λοιπόν να θυμόμαστε ότι την περασμένη Τρίτη ο τελευταίος (Αλβανός) νεκρός στο Ολυμπιακό Χωριό Τύπου έμεινε για 6 ώρες αγνοούμενος και αβοήθητος, και χρειάστηκαν άλλες 6 ώρες μέχρι να μεταφερθεί το πτώμα του. ¶γνωστο παραμένει για πόση ώρα ψυχορραγούσε και αν θα μπορούσε να είχε σωθεί.

Με τις σκέψεις αυτές, οι Οικολόγοι Πράσινοι απευθύνουν έκκληση προς τους βουλευτές να σεβαστούν, τουλάχιστον αυτή τη φορά, το Σύνταγμα και τη δημοκρατική νομιμότητα και να καταψηφίσουν τις αμαρτωλές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Τα τραύματα για τους θεσμούς και τις αξίες της δημο-κρατίας θα είναι δυστυχώς μονιμότερα από το 2004. Αξίζει λοιπόν να επα-γρυπνούμε και να αγωνιζόμαστε, θυμίζοντας σε όλους ότι κάποια ζητήματα είναι αδιαπραγμάτευτα.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

ΥΓ: Κάποιες στιγμές αναρωτιόμαστε πάντως, μήπως το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η πρόσφατη αναγκαστική ματαίωση του συνε-δρίου του κόμματος «Ουράνιο Τόξο» στην Έδεσσα μας φέρνει τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες πίσω, όταν οι τότε «εχθροί του Έθνους» δεν μπορούσαν να ασκούν τα πολιτικά τους δικαιώματα. Πέρα από την απαράδεκτη και αδι-καιολόγητη ανοχή στις απειλές και τη βία των εθνικιστικών κύκλων, η απρο-θυμία του κράτους να προστατέψει ένα νόμιμο και ειρηνικό συνέδριο πολιτών του μας υποχρεώνει να υπενθυμίσουμε ότι μέτρο της δημοκρατίας αποτελούν πάντα τα δικαιώματα των αντιφρονούντων.

Scroll to Top