sstamellos

sstamellos

ΘΕΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562 τηλ:210-3241001 φαξ:210-3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631 Τηλ:2310-222503 φαξ:2310-421196


ΘΕΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ
Απορρίφθηκε αίτηση για πανευρωπαϊκή καλλιέργεια μεταλλαγμένης ελαιοκράμβης. Προχωρεί το κίνημα για ζώνες χωρίς μεταλλαγμένα


4.2.2004
Σημαντική νίκη για το κίνημα κατά των μεταλλαγμένων αποτελεί η απόφαση της βελγικής κυβέρνησης να απορρίψει αίτηση της Bayer για άδεια καλλιέργειας μεταλλαγμένης ελαιοκράμβης. Η απόφαση, που εκδόθηκε στις 2.2.04, έχει σημασία και πέρα από το Βέλγιο: η αίτηση της εταιρείας είχε πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και, αν κρινόταν συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το περιβάλλον, θα διαβιβαζόταν υποχρεωτικά και στις άλλες χώρες για τυπική έγκριση.
Η βελγική κυβέρνηση αναγκάστηκε να απορρίψει την αίτηση, όχι μόνο εξαιτίας του κύματος των αντιδράσεων αλλά και από τα πορίσματα πρόσφατης ανεξάρτητης βρετανικής έρευνας, που τεκμηριώνει πλήγματα στη βιοποικιλότητα και αδυναμία ελέγχου της επιμόλυνσης. Σκιά στην -κατά τα άλλα θετική- απόφαση αποτελεί η έγκριση για εισαγωγή και κατεργασία της μεταλλαγμένης ελαιοκράμβης, έστω και με σήμανση του τελικού προϊόντος.

Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται ως ένα ακόμη βήμα μπροστά για το κίνημα κατά των μεταλλαγμένων, που αναπτύσσεται σε πλήθος μέτωπα:
· Σε όλη την Ευρώπη, το κίνημα για ζώνες χωρίς καλλιέργειες μεταλλαγμένων προχωρά και διευρύνεται παρά τις αντιδράσεις της Κομισιόν. Στο στόχαστρο μπαίνει τώρα και το θέμα της αστικής ευθύνης των εταιριών για αποζημιώσεις σε περίπτωση επιμολύνσεων. Σημαντικό βήμα αποτελεί η πρόσφατη κοινή διακήρυξη 9 περιφερειών από όλη την Ευρώπη (ανάμεσά τους και η «δική μας» Νομαρχία Ροδόπης), που απαιτούν να αναγνωριστεί το δικαίωμα κάθε περιφέρειας να κηρύσσεται ελεύθερη από καλλιέργειες μεταλλαγμένων. Ολόκληρο το κείμενο της διακήρυξης, που πάντως επικαλείται και το επιχείρημα της «συνύπαρξης», δημοσιεύεται στα ελληνικά στην ιστοσελίδα www.metallagmena-stop.org
· Στην Ελλάδα το αίτημα για ανακήρυξη ολόκληρης της χώρας σε ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα, κερδίζει νέο έδαφος. Ήδη, 20 περίπου από τους 54 νομούς της χώρας έχουν εκδώσει (ή ετοιμάζουν) ψηφίσματα για ανακήρυξή τους σε ζώνες ελεύθερες από καλλιέργειες μεταλλαγμένων ενώ ο σχετικός κατάλογος συνεχίζει να μεγαλώνει. Παράλληλα με την επέκταση του κινήματος και στους υπόλοιπους νομούς, άμεσο ζητούμενο παραμένει η δημιουργία των θεσμικών εργαλείων που θα επιτρέψουν στις νομαρχίες την ουσιαστική υλοποίηση των αποφάσεών τους. Οι εθνικές εκλογές προσφέρουν, τέλος, επιπρόσθετες ευκαιρίες για πίεση στους υποψηφίους και τα κόμματα.
· Το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια, που δέχεται ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συναινέσουν για να εισαχθούν στη χώρα τους ζωντανοί, τροποποιημένοι οργανισμοί, φαίνεται ότι επιτέλους κυρώνεται και από τη χώρα μας. Με σημαντική καθυστέρηση κατατέθηκε τελικά στη Βου-λή, όπου εγκρίθηκε ομόφωνα από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και αναμένεται να υπερψηφιστεί και στην Ολομέλεια. Πέρα από τις προθέσεις των δύο μεγάλων κυρίως κομμάτων, το Πρωτόκολλο κατοχυρώνει ρητά την αρχή της πρόληψης, που αποτελεί μια γερή νομική βάση για την κήρυξη ολόκληρης της χώρας σε ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα.
· Η προσπάθεια για πανελλαδικό συντονισμό των αντιδράσεων για τα μεταλλαγμένα, προχωράει με σταθερά βήματα. Με πρωτοβουλία του Πανθεσσαλικού Δικτύου οργανώθηκε την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη συνάντηση φορέων και ατόμων από όλη την Ελλάδα, όπου συμφωνήθηκε πλαίσιο συντονισμού που θα ολοκληρωθεί με πανελλαδική συνάντηση στην Αθήνα.

Όλα δείχνουν ότι η κινητοποίηση των πολιτών μπορεί να φέρει καρπούς. Για όσους δεν θέλουμε να βρεθούμε πειραματόζωα σε ένα πείραμα που θα είναι αδύνατον να σταματήσει, η ώρα να πάρουμε τα μέτρα μας είναι ΤΩΡΑ.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top