sstamellos

sstamellos

ΤΟ ΜΠΟΥΚΟΤΑΖ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562 τηλ. 210-3241001
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631 Τηλ. 2310-222503

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝ ΤΟ ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ¨
22 Ιουλίου: Διεθνής Ημέρα Δράσης για την έναρξη της εκστρατείας

Μια από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που είχαν συμφωνηθεί στην εφετινή σύνοδο του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, στο Πόρτο Αλέγκρε στις αρχές της χρονιάς, αφορούσε την κήρυξη διεθνούς εκστρατείας πίεσης προς την Κόκα Κόλα με στόχο την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών για τους εργαζομένους στις μονάδες εμφιάλωσης της εταιρίας στην Κολομβία.

Στη λατινοαμερικάνικη αυτή χώρα, παραστρατιωτικές ομάδες που χρηματοδοτούνται από ανώτερα τοπικά στελέχη της Κόκα Κόλα έχουν ήδη δολοφονήσει 8 ηγετικά στελέχη της SINALTRAINAL, συνδικάτου των Κολομβιανών εργαζομένων στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Εκατοντάδες ακόμη εργαζόμενοι της Κόκα Κόλα στην Κολομβία έχουν πέσει θύματα εξαφανίσεων, απαγωγών, βασανιστηρίων αλλά και αυθαίρετων απολύσεων για συνδικαλιστικούς λόγους. Τις ανατριχιαστικές αυτές τακτικές, που δυστυχώς συμβαδίζουν και με τη γενικότερη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία, στηρίζει από τις Η.Π.Α. και η κεντρική διοίκηση της Κόκα Κόλα, που μέχρι στιγμής αρνείται να συνεργαστεί με το κολομβιανό συνδικάτο για την προστασία των εργαζομένων,

«Επιδόσεις» αυτού του είδους δεν έχει η Κόκα Κόλα μόνο στην Κολομβία: παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών σε πλήθος χώρες, διαρπαγή και κακοδιαχείριση υδατικών πόρων, εμπλοκή σε προσπάθειες ανατροπής εκλεγμένων κυβερνήσεων, την έχουν φέρει συχνά στο στόχαστρο κοινωνικών κινημάτων και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Στη Γουατεμάλα τη δεκαετία του ’80 είχε επιτρέψει σε αποσπάσματα θανάτου να δρουν ακόμη και μέσα στα εργοστάσιά της, ανοχή που τερματίστηκε μόνο όταν η εταιρία βρέθηκε αντιμέτωπη με διεθνές καταναλωτικό μποϋκοτάζ. Πρόσφατα είχε γίνει στόχος του αντιπολεμικού κινήματος, ως χρηματοδότρια της προεκλογικής εκστρατείας του Τζ. Μπους και υποστηρικτής της εισβολής και κατοχής του Ιράκ.

Η εκστρατεία του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ αφορά την οργάνωση διεθνούς μποϋκοτάζ για όλα τα προϊόντα της Κόκα Κόλα: εκτός από το ομώνυμο αναψυκτικό, περιλαμβάνονται εδώ προϊόντα όπως η FANTA και το SPRITE. Στόχος της εκστρατείας είναι να αποδεχθεί η εταιρία τις προτάσεις του κολομβιανού συνδικάτου για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγγυήσεις για την προστασία των εργαζομένων της και αποζημιώσεις για τα θύματα της πολιτικής της. Σχετικές προτάσεις έχει υποβάλει και το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, με έγγραφό του προς τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Κόκα Κόλα τον περασμένο Φεβρουάριο, χωρίς να λάβει ως τώρα απάντηση: το μποϋκοτάζ φαίνεται να είναι λοιπόν το μόνο αποτελεσματικό μέσο πίεσης, όπως έχει συμβεί και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

Το μποϋκοτάζ ξεκινά την Τρίτη 22 Ιουλίου, με ταυτόχρονες συνεντεύξεις Τύπου σε Σικάγο, Ρώμη και Μπογκοτά. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενημέρωσης και αλληλεγγύης θα γίνουν σε δεκάδες ακόμη πόλεις σε όλο τον κόσμο. Η Διεθνής αυτή Ημέρα Δράσης σχεδιάστηκε ως αφετηρία μεγάλης εκστρατείας, που προγραμματίζεται να έχει τουλάχιστον 12μηνη διάρκεια.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν την εκστρατεία αυτή σημαντική και για τη δική μας χώρα, όσο κι αν εδώ κανείς δεν φρόντισε να της δώσει ιδιαίτερη δημοσιότητα. Πιστεύουμε ότι τα δεκάδες πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή είναι εξίσου σημαντικά με την οργάνωση διαδηλώσεων και αντισυνόδων, και ότι ο τρόπος που ξοδεύουμε τον μισθό μας ή το χαρτζιλίκι μας έχει τη δική του συμβολή στη διαμόρφωση του κόσμου που ζούμε.

Έκκλησή μας λοιπόν είναι να φθάσει σε όσο γίνεται περισσότερο κόσμο η ενημέρωση για το μποϋκοτάζ και τους στόχους του, αλλά και να δείξουμε λίγη παραπάνω ευαισθησία κάθε φορά που αναζητούμε κάτι για να ξεδιψάσουμε. Ψηφίζοντας κάθε μέρα με όλους τους τρόπους, μπορούμε να δημιουργήσουμε το μόνο επιχείρημα που υπολογίζουν εταιρίες σαν την Κόκα Κόλα: τις επιπτώσεις στις πωλήσεις και τα κέρδη τους.

Αθήνα 21 Ιουλίου 2003

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες, Μιχάλης Τρεμόπουλος τηλ. 697 6448442
ή στην ιστοσελίδα: www.colombiasolidarity.org.uk

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top