sstamellos

sstamellos

ΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562 τηλ:210-3241001 φαξ:210-3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631 Τηλ:2310-222503 φαξ:2310-421196

ΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι η διακομματική διαπλοκή με τη μαφία της γης.
Όσοι είχαν βρεθεί τον περασμένο Ιούνιο στη Χαλκιδική, σίγουρα θυμούνται τον οχυρωμένο φράκτη που είχε κατασκευαστεί με χρήματα των πολιτών για να αποκλείει την πρόσβασή τους προς τη Σύνοδο Κορυφής. Ο ίδιος φράκτης προστατεύει πλέον άλλα πράγματα: καταπατημένους δημόσιους δρόμους αρκετών χιλιομέτρων και αποκλεισμένες ακτές που κατά το Σύνταγμα ανήκουν στο Δημόσιο και τους πολίτες. Οι πιο ενήμεροι ήξεραν από καιρό ότι ο μόνιμος αποκλεισμός της περιοχής προοριζόταν επίσης να προστατεύσει την παράνομη ανέγερση ολόκληρου οικισμού μέσα στο περιφραγμένο δάσος.

Η γνωστή τροπολογία Πάχτα, λοιπόν, δεν ήταν καθόλου κεραυνός εν αιθρία. Τροπολογίες για το ίδιο θέμα κυκλοφορούσαν επί μήνες στους διαδρόμους της Βουλής, συχνά με υπογραφές και βουλευτών της αντιπολίτευσης. Επιφανή στελέχη άλλωστε της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Προκ. Παυλόπουλος, έχουν υπερασπίσει και νομικά όλες σχεδόν τις μεγάλες παράνομες οικοπεδοποιήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής. Η ίδια η τροπολογία Πάχτα δεν συνάντησε καμιά απολύτως αντίδραση κατά την εσπευσμένη ψήφισή της στη Βουλή, με την αντιπολίτευση να μη διαμαρτύρεται καθόλου και να αρκείται απλώς στο να μην την ψηφίσει. Θόρυβος έγινε μόνο μετά την ψήφισή της, αρχικά από τον Τύπο και στη συνέχεια με την εμπλοκή της στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα η αμαρτωλή διάταξη βρίσκεται – ευτυχώς – σε διαδικασία ανάκλησης, αλλά αυτό δύσκολα αρκεί για να μας καθησυχάσει.

– Τον τελευταίο χρόνο η Βουλή έχει συστηματικά μετατραπεί σε γραφείο «τακτοποίησης» πολεοδομικών παρανομιών κάθε είδους, συχνά με αντισυνταγματικά νομοθετήματα.

– Ολόκληρη η πρόσφατη νομοθεσία για κτηματολόγιο, αυθαίρετα, τουριστικά ακίνητα και δάση, διαπνέεται από το ίδιο πνεύμα.

– Κάποιες από τις ύποπτες διατάξεις προηγούμενων νομοθετημάτων, ιδιαίτερα εκείνες που αναφέρονται σε «τουριστικές κατοικίες» εξυπηρετούν πιθανότατα και τα σχέδια οικοπεδοποίησης του Πόρτο Καρρά.

– Η σημερινή ιδιοκτήτρια εταιρία του ξενοδοχείου προσέφερε σοβαρές υπηρεσίες στην κυβέρνηση, επιτρέποντάς της να οργανώσει τη Σύνοδο Κορυφής μακριά από τη Θεσσαλονίκη και τις ενοχλητικές διαδηλώσεις. Δύσκολα λοιπόν πείθεται κανείς ότι η νομοθετική διευκόλυνση του παράνομου οικισμού αποτελούσε προσωπική πρωτοβουλία ενός υφυπουργού και όχι συμφωνημένο αντάλλαγμα. Στην περίπτωση αυτή, λογικό είναι να φοβόμαστε ότι κάποιοι θα επανέλθουν.

Η συζήτηση πάντως για την τροπολογία φέρνει στο προσκήνιο το συνολικότερο θέμα του βιασμού της χώρας και της δημοκρατίας από τα συμφέροντα που επιμένουν να βλέπουν τη γη ως οικόπεδα και τους πολίτες ως απλούς αποδέκτες ρουσφετιών. Αν κάποιοι θέλουν όντως να δώσουν ένα διαφορετικό στίγμα, μπορούν να αρχίσουν από την κατάργηση των νόμων που οι ίδιοι ψήφισαν πρόσφατα.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top