μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
14.07.2004
ΒΙΟΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ:
ΟΧΙ ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΥΣ,
ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΘΩΑ
Οι εποχές που κάποιες εταιρείες απευθύνονταν στους αγρότες με ένα επιθετικό τρόπο μάρκετινγκ ή με προνομιακές συμβάσεις, έχουν περάσει. Ειδικά οι βιοκαλλιεργητές σήμερα, με υψηλό επίπεδο κατάρτισης και ιδιαίτερη περιβαλλοντική ευαισθησία, απαιτούν πρακτικά αποτελέσματα των νέων σκευασμάτων, που πλασάρουν ως αθώα οι εταιρείες.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ υποστηρίζουν την καταγγελία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας και των κατοίκων των Παξών, ενάντια στην προσπάθεια ένταξης του βιοεντομοκτόνου Spinosad σε αεροψεκασμούς του δάκου της ελιάς.
Το Spinosad της πολυεθνικής Dow, χωρίς να έχει ενταχθεί στο παράρτημα του Κανονισμού της Βιολογικής Γεωργίας (Καν. Ε.Ε. 2092/91), για να επιτρέπεται στη βιολογική παραγωγή, ζητά να ενταχθεί σε προγράμματα δακοκτονίας με αεροψεκασμούς.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ αντιμάχονται από θέση αρχής τους αεροψεκασμούς, ως περιβαλλοντικά επιζήμια αλλά και ως αμφίβολη μέθοδο αντιμετώπισης του δάκου.
Για τους αεροψεκασμούς με βιοεντομοκτόνα λέμε ότι: πλούτος χωρίς μόχθο δεν υπάρχει. Το περιβάλλον βάζει τους όρους σε μας κι όχι εμείς σ’ αυτό.
Γιατί να δεχτούμε ότι είναι τόσο αθώα όσο δηλώνουν; Πρέπει να προσπαθήσουν να μας πείσουν για τούτο κατ’ αρχάς οι εταιρείες που τα διακινούν, δημοσιοποιώντας περαιτέρω στοιχεία του τεχνικού φακέλου τους στις επιστημονικές επιτροπές της βιολογικής γεωργίας των χωρών μελών της Ε.Ε., προκειμένου να τα εντάξουν στο παράρτημα του κανονισμού της Βιολογικής Γεωργίας.
Τι λένε όμως ακόμη και οι ίδιοι που το πλασάρουν;
«Το Spinosad δεν είναι απαλλαγμένο τοξικότητας, ειδικά είναι τοξικό για τις μέλισσες και σε διάφορους υδρόβιους οργανισμούς» (Dow, 2001).
Και είναι σαφές ότι «επιδρά σε πλατειές κατηγορίες εντόμων, που δεν είναι κατ’ ανάγκη παράσιτα αλλά και μεταφορείς γύρης» (Τillman and Mulroooney, 2000).
Πολλοί ερευνητές διατυπώνουν επιφυλάξεις αν θα πρέπει να ενταχθεί στο κατάλογο της βιολογικής γεωργίας ή αν θα πρέπει να έχει περιορισμένη χρήση. Στην Κέρκυρα όμως οι Υπηρεσίες δακοκτονίας επιλέγουν την εύκολη, ακριβή και περιβαλλοντικά επιβλαβή λύση των αεροψεκασμών, αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις επιφυλάξεις των ερευνητών για το τοξικολογικό προφίλ του Spinosad.
Αν υπάρχουν πρόσθετες πληροφορίες για την επιλεκτική δράση του και τη συμβατότητα με τα βιολογικά συστήματα παραγωγής, ας δημοσιοποιηθούν, για να κριθούν από την επιστημονική κοινότητα και τις Επιτροπές Βιολογικής Γεωργίας της Ε.Ε. Όμως οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ εκτιμούν ότι τουλάχιστον μέχρι να κατανοηθεί καλύτερα η δράση του Spinosad από τους ειδικούς,
1. για την ανθρώπινη υγεία,
2. για την επίδρασή του στους ωφέλιμους οργανισμούς,
3. για την βιο-συσσώρευσή του σε ανώτερα τροφικά επίπεδα
4. για την περιβαλλοντική επιμόλυνση
5. για την τύχη του στο έδαφος
6. για την τοξικότητά του
7. για τη συμβατότητα στη βιολογική παραγωγή,
το Spinosad πρέπει να αξιολογείται όπως τα συνήθη εμπορικά σκευάσματα, χωρίς να καλλιεργούνται πλάνες ελπίδες στον ελαιοκομικό χώρο.
Αντί της υιοθέτησης εύκολων αλλά περιβαλλοντικά αμφίβολων μεθόδων, θα βοηθούσε περισσότερο τον αγροτικό κόσμο η ενημέρωσή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ορθολογική χρήση των Φ/Π:
· όταν αυτά βασίζονται στη γνώση της βιο-οικολογίας του εχθρού και στα επίπεδα πληθυσμών που προκαλούν την οικονομική ζημία
· όταν δεν βασίζονται σε δαπανηρές και συχνές επεμβάσεις
· όταν επιλέγονται ορθά, με το πόσο αποτελεσματικά, πόσο τοξικά είναι για τα ωφέλιμα έντομα και άλλα αρθρόποδα
· για τη σωστή χρήση τους (χρόνος επέμβασης, τρόπος εφαρμογής, κατάλληλη δοσολογία και έλεγχος συνδυαστικότητας)
Η χρήση των βιοεντομοκτόνων φαίνεται ότι θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια αλλά ενταγμένα σε προγράμματα Ολοκληρωμένης Καταπολέμησης ή σε Βιολογικά Συστήματα Παραγωγής.
Η ένταξη των βιοεντομοκτόνων σε αεροψεκασμούς είναι η ακριβή λύση που επιβάλλεται προσχηματικά και προνομιακά, δημιουργώντας προβλήματα περισσότερα από αυτά που επιθυμεί να λύσει.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ δηλώνουν ότι τέτοιες λύσεις που μας πάνε πίσω σε άλλες εποχές, ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.