Η κίνηση των 40 ποταμών.
οι Φίλοι των Ποταμών, μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τη φύση και ιδιαίτερα τα ποτάμια της Ελλάδας, συμπληρώνει ένα χρόνο δράσης.
Χωρίς πολύ θόρυβο, μα με σταθερά βήματα, συνεχίζουμε την πορεία μπροστά, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, πάνω στα προβλήματα και τις απειλές που δέχονται τα ποτάμια της χώρας μας. Συνεχίζουμε την προσπάθεια να προστατεύσουμε, τόσο τα ποτάμια, όσο και τη φύση που τα περιβάλλει, από λογής κινδύνους.
Οι Φίλοι των Ποταμών, μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τη φύση και ιδιαίτερα τα ποτάμια της Ελλάδας, συμπληρώνει ένα χρόνο δράσης.
Η προσπάθειά μας, να προστατέψουμε τα σημαντικότερα ποτάμια της χώρας μας από την κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων, συνεχίζεται. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή, στον οποίο και εστιάζουμε, είναι η κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων σε ποτάμια, που βρίσκονται σε παρθένα τμήματα της φύσης, ή και σε τμήματα ποταμών, όπου ήδη ανθίζει ένας ήπιος οικοτουρισμός, αλλά και εναλλακτικές αθλητικές δραστηριοτήτες, (kayak, rafting, river trekking, canyoning, κλπ). Δραστηριότητες όλες που μπορεί να φαντάζουν ξένες με τα ξένα ονόματά τους, αλλά που όμως κερδίζουν όλο και περισσότερους φίλους, μια και ταιριάζουν πολύ στην αγάπη του Έλληνα για το φυσικό στοιχείο.
Η λίστα με τα 40 σπουδαιότερα ποτάμια της ηπειρωτικής Ελλάδας, που δημοσιεύθηκε στη σελίδα μας, ήταν η πρώτη προσπάθεια να αναδείξουμε τα ποτάμια αυτά. Η λίστα αυτή, αποκτά τώρα εικόνα, με τη δημοσίευση της σελίδας με τις φωτογραφίες τους. Κοιτώντας τα στο πρόσωπο, λίγοι μπορούν ν’ αντισταθούν, τόσο στην ομορφιά τους, όσο και στο τι αυτά πρεσβεύουν: τα τελευταία παρθένα κομμάτια της φύσης, τα οποία ο άνθρωπος δεν μπόρεσε ή δεν κατάφερε ακόμα να καταχραστεί.
Με την Αίτηση που συντάξαμε, ζητάμε από τους αρμοδίους την προστασία των 40 αυτών ποταμών και την εξαίρεσή τους, από ένα απίστευτου μεγέθους πρόγραμμα κατασκευής υδροηλεκτρικών έργων, που έχει ήδη ξεκινήσει αθόρυβα, στην ορεινή χώρα. 250 αιτήσεις για κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων έχουν ήδη προχωρήσει και κάποια από αυτά ήδη κατασκευάζονται. 150 ακόμη αιτήσεις, βρίσκονται στα τελευταία στάδια αδειοδότησης και περιμένουν τις συνήθως θετικές γνωμοδοτήσεις από τη ΡΑΕ και το ακόμη πιο «απλόχερο» Υπουργείο Ανάπτυξης.
Αρκαδία, Ευρυτανία, Αιτωλοακαρνανία, Γρεβενά, Τζουμέρκα, Ροδόπη, είναι οι περιοχές που δέχονται ήδη τα πρώτα πλήγματα. Οι υπογραφές που συγκεντρώνονται από καγιάκερς, ράφτερς, πεζοπόρους και απλούς φυσιολάτρες, τόσο απ’ την Ελλάδα όσο και απ’ όλο τον κόσμο, δείχνουν πως τελικά, δεν ήμασταν μόνο δέκα άτομα, εμείς που ενδιαφερόμασταν για τα ποτάμια. Εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι, αγαπάμε την ελληνική φύση και είμαστε πρόθυμοι να υψώσουμε τη φωνή μας για να την προστατέψουμε, γι αυτό και 400 από εμάς, προσυπογράφουμε την Αίτηση προστασίας τους.
Η πρώτη φάση της συλλογής υπογραφών ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες. Στις 14 Μαρτίου, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στα Φράγματα και υπέρ των Ποταμών, του Νερού και της Ζωής γενικότερα, καταθέσαμε επίσημα, υπογεγραμμένη από 140 Έλληνες και 260 ξένους φίλους μας, την Αίτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Η προσπάθεια όμως δεν τελειώνει εδώ. Η συλλογή υπογραφών θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, όταν τους επόμενους μήνες, ομάδες από Έλληνες και ξένους Φίλους των Ποταμών, θα διασχίσουν όλη την χώρα, κάνοντας καταβάσεις στα απειλούμενα ποτάμια μας και συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, μαζί με τις τοπικές κοινότητες.
Υδροηλεκτρικά Έργα και Τουρισμός. Μπορούν να συνυπάρξουν;
Ας μην βιαστεί κάποιος να μας κατηγορήσει πως είμαστε ενάντια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όχι, κάθε άλλο. Πιστεύουμε πως η χρήση τους και η σε βάθος χρόνου επικράτησή τους είναι επιβεβλημένη, μια και η σημερινή καύση ορυκτών καυσίμων, για τη παραγωγή ενέργειας, έχει μεγάλες επιπτώσεις στην μόλυνση της ατμόσφαιρας, αλλά και αποτελεί μια απ’ τις αιτίες, στις οποίες οφείλεται η αλλαγή του κλίματος, που όλοι πλέον παραδέχονται πως έχει ξεκινήσει.
Αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε με την κίνησή μας αυτή, είναι πως οι όποιες ενέργειες που γίνονται από την Πολιτεία, για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, θα γίνονται βάσει προσεκτικού κεντρικού σχεδιασμού, ο οποίος σχεδιασμός θα κινείται στα πλαίσια της βιώσιμης – αειφόρου ανάπτυξης, όχι μόνο εθνοκεντρικά, αλλά και τοπικά, με σεβασμό τόσο στο περιβάλλον, όσο και στο δικαίωμα ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.
Θεωρούμε παράδοξο, την χωροθέτηση και έκδοση άδειας κατασκευής υδροηλεκτρικών έργων, σε περιοχές που προσανατολίζονται ή έχουν ήδη επενδύσει στην οικοτουριστική ανάπτυξη, τον τουρισμό δηλαδή που προσελκύεται από την άγρια ομορφιά της φύσης και την απουσία της όποιας ανθρώπινης επέμβασης σε αυτήν.
Είναι γεγονός, πως όλο και περισσότεροι επισκέπτονται την ελληνική ύπαιθρο, για να βρεθούν κοντά στη φύση, να πεζοπορήσουν σε μονοπάτια, να διαπλεύσουν ποτάμια, να καταρριχηθούν φαράγγια, ν’ ανέβουν παλιά πέτρινα γεφύρια, να βρεθούν σε μέρη μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Ν’ ακούσουν πουλιά και να δουν ζώα, που μόνο στην τηλεόραση έχουν αξιώσει να δουν, να χαθούν γενικότερα μέσα στην αγνότητα της φύσης.
Μπορούμε να το στερήσουμε αυτό από τους Έλληνες; Ή απλά θέλουμε να τους «μαντρώσουμε» στις μεγαλουπόλεις; Γιατί με το να γεμίσουμε την ελληνική ύπαιθρο με εργοτάξια για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, με το να κάνουμε από δυο φράγματα σε κάθε ποτάμι και ν’ ανοίξουμε δρόμους μέσα από τα δάση, για να μεταφέρουν οι νταλίκες τα μηχανήματα, θ’ ανοίξουμε τόσο μεγάλες πληγές στη φύση μας, που πλέον κανένας δεν θα θέλει να την επισκεφθεί όπως παλιά. Κι όταν καταφέρουμε ν’ απομακρύνουμε τους ανθρώπους απ’ τη φύση, οι ομορφιές κι οι χάρες της γρήγορα θα ξεχαστούν. Όλα θα είναι πιο εύκολα πλέον. Οι άνθρωποι μαντρωμένοι στις πόλεις τους, μπροστά στο χαζοκούτι, να βλέπουν τι μπορούν ν’ αγοράσουν στο πολυκατάστημα της γειτονιάς τους και η ύπαιθρος παρατημένη, απαξιωμένη, νεκρή. Υπάρχει άραγε μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος από το να κάνεις τον άνθρωπο να μην ενδιαφέρεται γι αυτό; Το φυσικό περιβάλλον θα καταντήσει ένα μεγάλο εργοστάσιο ενέργειας, μια σειρά δεξαμενών νερού καθ’ οδόν προς τις μεγαλουπόλεις. Αυτό είναι το όνειρό μας για την Ελλάδα του 21ου αιώνα;
Φίλοι των ποταμών και της άγριας φύσης, σας καλούμε ακόμη μια φορά, να ευαισθητοποιηθείτε και να κινητοποιηθείτε, ώστε να προστατευτούν τα σημαντικότερα ποτάμια της Ελλάδας. Ζητάμε να μην καταστραφούν από βιομηχανικές υποδομές, αλλά αντίθετα να αναδειχθούν. Ζητάμε να εμπλουτίσουμε με αυτά τους εθνικούς δρυμούς και τις προστατευόμενες ζώνες και πραγματικά να προστατέψουμε τη φύση, απαγορεύοντας σε αυτή την κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων, έστω και μικρών. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τέτοιες κατασκευές είναι σχεδόν τόσο μεγάλες όσο και στα μεγαλύτερα έργα.
Ας μην στερήσουμε από εμάς και τα παιδιά μας, το δικαίωμα στη φύση!
Η προσπάθεια συνεχίζεται. Συνυπογράψτε την Αίτηση προστασίας των 40 ποταμών. στη διεύθυνση
Δείτε φωτογραφίες των 40 ποταμών, στη διεύθυνση http://teamadara.com/html/for_40rivers_petition_doc_gr.html
Δείτε ακόμη στo site μας:
Το (προσωρινό) πρόγραμμα εκδηλώσεων των ΦτΠ
14 Μαρτίου. Η παγκόσμια ημέρα δράσης ενάντια στα φράγματα.
Προσεχώς: Η θέση των ΦτΠ, για το υπό δημόσια διαβούλευση Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Για τους Φίλους των Ποταμών
Νίκος Μαυρής
16 Μαρτίου 2007