sstamellos

sstamellos

ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΕΣΕΩΝ & ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚ

ΚΟΙΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Τα μέλη της Γραμματείας του Δικτύου Προστασίας Σαρωνικού, τα μέλη του ΔΣ και του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ και οι εκπρόσωποι δημοτικών αρχών που με πρωτοβουλία του Δικτύου Προστασίας Σαρωνικού συναντηθήκαμε στα Γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Τετάρτη 5/6/2013 (Ημέρα Περιβάλλοντος) συμφωνήσαμε στο πιο κάτω κείμενο θέσεων και αρχών, το οποίο καλούμε να συνυπογράψουν οι φορείς και οι συλλογικότητες ( Δημοτικές αρχές, δημοτικές παρατάξεις Ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων, οικολογικές και κοινωνικές οργανώσεις, τοπικούς συλλόγους και κινήματα κ.ά) που συμφωνούν με το περιεχόμενό. του. Επιθυμία μας το κείμενο να υπογραφεί μέχρι 30 Ιουνίου και στη συνέχεια όσοι φορείς το προσυπογράψουν να συναντηθούμε και να συντονίσουμε τις δράσεις και τον αγώνα για τη σωτηρία του Σαρωνικού.
Το κείμενο έχει ως εξής:

Η παραλία του Σαρωνικού συνιστά συλλογικό αγαθό χάρη στη μοναδική αισθητική του τοπίου, στην πλούσια ιστορία της, την ύπαρξη φυσικών οικοσυστημάτων, αρχαιολογικών χώρων και λειτουργιών που εξυπηρετούν τις ανθρώπινες ανάγκες και κυρίως αποτελεί αναγκαία διέξοδο για τους κατοίκους της κορεσμένης Αττικής.
Το μοναδικό αυτό τοπίο έχει αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα ως «οικόπεδο για ανοικοδόμηση», με μοναδικό κριτήριο το πρόσκαιρο κέρδος, και αποκλεισμό των πολιτών από ένα μεγάλο μέρος της ακτογραμμής : άναρχη και παράνομη χωροθέτηση κυρίως πολυτελών κατοικιών, καθώς και παράκτιων εμπορικών και ψυχαγωγικών λειτουργιών, μεγάλης κλίμακας αθλητικές –συνεδριακές-εμπορικές εγκαταστάσεις, μαρίνες, χιλιόμετρα περιφραγμένης ακτογραμμής.

Για την κατάσταση αυτή έχουν επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή τους συλλογικότητες, κοινωνικοί φορείς και δημοτικές αρχές, ενώ έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου με μελέτες τους επιστημονικοί φορείς, όπως το ΕΜΠ, το ΤΕΕ, ο ΔΣΑ και έχει προσπαθήσει να ΆΆθεραπεύσειΆΆ ο ΟΡΣΑ.

Θεωρούμε ότι, όταν όλοι σχεδόν οι φορείς συμφωνούν με την αλλαγή της προϋπάρχουσας κατάστασης, και συγκεκριμένα με τη θεσμοθέτηση του δημόσιου χαρακτήρα και της απελευθέρωσης των ακτών από ασύμβατες λειτουργίες, με την υιοθέτηση ήπιων και φιλικών προς το περιβάλλον χρήσεων και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, η παραχώρηση του παράλιου μετώπου του Σαρωνικού στην εταιρεία ΅ΆΑττικό Παράκτιο Μέτωπο ΑΕΆΆ, με στόχο την πλήρη εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας σε ξένους και Έλληνες κερδοσκόπους «επενδυτές», ως απόρροια του τρίτου Μνημονίου και των συνακόλουθων εφαρμοστικών νόμων, με διαδικασίες fast track και καταστρατήγηση των ήδη υφιστάμενων νόμων και αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας και με πρόσχημα δήθεν την τουριστική ανάπτυξη, θα δημιουργήσει μια κατάσταση μη αναστρέψιμη, η οποία όχι μόνο θα στρέφεται εναντίον των πολιτών, αλλά μακροπρόθεσμα θα υπονομεύσει, με το ξεπερασμένο, φαραωνικό και αποτυχημένο σε άλλες χώρες μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που προτείνει, το μέλλον του τόπου συνολικά :

-Ήδη σήμερα το γεγονός ότι τα ΅φιλέταΆ της παραλίας είναι περιφραγμένα και μη επισκέψιμα, αποτρέπει τον επισκέπτη από την παραλία του Σαρωνικού και οδηγεί δεκάδες μικρομεσαίες παραλιακές τουριστικές επιχειρήσεις (πάνω από την παραλιακή λεωφόρο) στην παρακμή.

-Με τους τελευταίους νόμους οι τουριστικές επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν, θα λειτουργούν με τη γνωστή μέθοδο all inclusive -όπως ήδη γίνεται στις μεγάλες τουριστικές μονάδες και στις ΠΟΤΑ που έχουν δημιουργηθεί- παρέχοντας όλες τις υπηρεσίες στους πελάτες τους, οι οποίοι δε θα κυκλοφορούν στις τοπικές κοινωνίες για να καταναλώσουν, με αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Ενώ ταυτόχρονα οι νέες ΅ΆμεγάλεςΆΆ επενδύσεις θα απολύουν το υπάρχον προσωπικό (βλ. ΆΑστέρας Βουλιαγμένης, όπου ανακοινώθηκαν 83 απολύσεις), για να προσλαμβάνουν στη θέση τους ολιγάριθμο, αλλοδαπό και φθηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς ωράριο και δικαιώματα.

-Οι δημοτικές αρχές θα έχουν απώλεια εσόδων από τα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα και από μεγάλες ξενοδοχειακές – τουριστικές μονάδες προς όφελος των μεγαλοεπενδυτών και τελικά την επιβάρυνση των Δημοτών.

-Ο ΟΡΣΑ, ως εθνικός οργανισμός χωροθέτησης, απαξιώνεται και παρακάμπτεται, αφού η χωροταξία γίνεται πλέον υπόθεση του ιδιώτη επενδυτή.

-Η παραλιακή ζώνη θα αποκοπεί από τον αστικό ιστό όλων των παράκτιων δήμων αποτελώντας ένα ξένο σώμα. Ταυτόχρονα πρόσβαση στην παραλία θα έχουν μόνο οι εύποροι, ενώ θα αποκλειστούν και θα στερηθούν το δικαίωμα στην κολύμβηση εκατομμύρια πολιτών.

Όλοι εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό θεωρούμε ότι οι παραλίες είναι φυσικά οικοσυστήματα, όπως ορίζει το άρθρο 24 του Συντάγματος και η πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και ως εκ τούτου αποτελούν δημόσια και κοινά αγαθά

Με βάση την αδιαπραγμάτευτη αυτή αρχή διαφωνούμε

-με τις φαραωνικές εγκαταστάσεις που σχεδιάζονται για την παραλία του Σαρωνικού και θα καταστρέψουν φυσικά οικοσυστήματα, θα υποβαθμίσουν τα μνημεία του πολιτισμού και θα στερήσουν από τους πολίτες το πολύ σημαντικό δημόσιο αγαθό που λέγεται ΅ΆπαραλίαΆΆ.

-με τη δημιουργία μεγάλων μαρίνων σκαφών αναψυχής (των μεγαλύτερων στη Μεσόγειο) που προγραμματίζονται για το Φάληρο, τον Πειραιά και το Λαύριο

-με τη δημιουργία συνεδριακών, εκθεσιακών και εμπορικών κέντρων και καταστημάτων, όπως και νυχτερινών κέντρων στην παραλία, κάτω από τον παραλιακό δρόμο

– τη δημιουργία Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), γιατί προϋποθέτουν την προς το δυσμενέστερο τροποποίηση του χωροταξικού νόμου.

– με την εκποίηση των ιαματικών πηγών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Λίμνη της Βουλιαγμένης, γιατί οι πηγές αυτές σχετίζονται άμεσα με την υγεία του λαού.

Αντίθετα υιοθετώντας και τις αρχές και τις προτάσεις του Ε Μ Πολυτεχνείου, δηλώνουμε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για τα παρακάτω:

– Για να είναι όλες οι παραλίες δημόσιες και ελεύθερες για όλους τους πολίτες. Καμία περίφραξη, κανένα εμπόδιο στην προσβασιμότητα των ακτών.

-Για να μη γίνει καμία νέα εμπορική εγκατάσταση στην παραλία του Σαρωνικού και στην περιοχή ανάμεσα στην παραλιακή λεωφόρο και στην ακτή και για να κατεδαφιστούν άμεσα οι παράνομες εγκαταστάσεις σε όλη την ακτογραμμή του Σαρωνικού, με εξαίρεση τις Δημοτικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την πρόσβαση των πολιτών σε παραλίες και εγκαταστάσεις πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες

-Για να συμμετέχουν ισότιμα και αποφασιστικά οι συλλογικότητες και οι φορείς των παράκτιων δήμων σε όποιες αποφάσεις παίρνει η πολιτεία.
-Το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού να γίνει μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top