Picture of sstamellos

sstamellos

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΙΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΝΙΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

Μόλυνση των νερών από τα νιτρικά και τα φυτοφάρμακα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός να διακρίνει το πρόβλημα και να υποστηρίξει κάποιες σκέψεις. Τα κακό είναι ότι δεν μιλάνε οι ειδικοί. Αφήνεται έτσι να καλλιεργείται ένα κλίμα εφησυχασμού των ειδικών. Ας ανοίξουμε λοιπόν το θέμα για συζήτηση και όποιος μη ειδικός ή ειδικός μπορεί να καταθέσει την άποψή του ή την εμπειρία του, επιστημονική ή όχι, από τις γραμμές του e-ecology.gr

Είναι φανερό πως το μεγαλύτερο πρόβλημα από τη χρήση των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων και των νιτρικών το αντιμετωπίζουν οι περιοχές εκείνες, στις οποίες υπάρχουν εντατικές καλλιέργειες. Η κοιλάδα του Σπερχειού θεωρείται σαν τέτοια. Πέρυσι λέγαμε ότι πολλές γεωτρήσεις των χωριών του κάμπου έχουν υποστεί μόλυνση, με αποτέλεσμα να θεωρούνται επικίνδυνες για ύδρευση. Φέτος ίσως να είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα

Κυκλοφορούν ακόμα, όπως διαβάζουμε, τα φυτοφάρμακα από τη «βρώμικη δωδεκάδα». Σ’ αυτή ανήκουν το Λινέιν (εντομοκτόνο), το Παρακουέιντ (ζιζανιοκτόνο), το Παραθείο (εντομοκτόνο), το Βρωμιούχο Μεθύλιο (απολυμαντικό εδάφους) Σύμφωνα λοιπόν με όσα γράφονται, ένα κιλό φυτοφαρμάκου της «Βρώμικης Δωδεκάδας» είναι αρκετό για να σκοτώσει τόσο πληθυσμό όσο δεν μπορεί να σκοτώσει ακόμα και μια βόμβα μεγάλης ισχύος!

Η άγνοια του παραγωγού, ο οποίος, σ’ ένα βαθμό, δεν γνωρίζει τον κίνδυνο που περικλείουν τα φυτοφάρμακα, δίνει μεγαλύτερη διάσταση στο πρόβλημα. Και η άγνοια αυτή έχει συνέπειες και για τον ίδιο και για την οικογένειά του και για το περιβάλλον και για τους καταναλωτές αγροτικών προϊόντων. Και να σκεφθεί κανείς ότι εντατική χρήση φυτοφαρμάκων γίνεται τα τελευταία 30-40 χρόνια. Σκεφθείτε τι μπορεί να γίνει μετά από 100, ας πούμε, χρόνια… αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός κατανάλωσης φυτοφαρμάκων.

Παράλληλα δεν υπάρχει ελληνική νομοθεσία και να εφαρμόζεται, που να προβλέπει συνταγές γεωπόνων, διακίνηση φυτοφαρμάκων μόνο μεταξύ ενηλίκων κλπ. Η πολιτεία οφείλει να θεσπίσει αυστηρά κριτήρια για τον έλεγχο των φυτοφαρμάκων, κι έχει σοβαρές ευθύνες που δεν το έκανε ως τώρα, ώστε να μην έρθουμε στο σημείο να μην βρίσκουμε ούτε νερό να πιούμε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι τα φυτοφάρμακα είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τον πλανήτη. Μολύνουν το έδαφος, τα υπόγεια νερά, τα επιφανειακά νερά, τα ίδια τα φυτά, όλους τους ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς με τους οποίους έρχεται σε επαφή, την ατμόσφαιρα.

Απλές προτάσεις:
* Να περάσει μέσα από τα διάφορα προγράμματα (επιδοτούμενα, Ευρωπαϊκά κλπ) η αντιμετώπιση του προβλήματος, με σκοπό την εξασφάλιση του μέλλοντος του περιβάλλοντος και της γεωργίας.
* Να προωθηθούν εναλλακτικές μέθοδοι καλλιέργειας, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, βιολογικές καλλιέργειες, ή ακόμη καλλιέργειες με τη χρήση λιγότερο τοξικών φυτοφαρμάκων. Ακούμε κι άλλες…

Στέφανος Σταμέλλος

Scroll to Top