sstamellos

sstamellos

Ο δεκάλογος των Οικολόγων Πράσινων για την Κάρλα

Ο δεκάλογος των Οικολόγων Πράσινων για την Κάρλα

1. Σκοπός πλέον θα πρέπει να είναι η μετάλλαξη του ταμιευτήρα Κάρλας σε λίμνη εις όφελος της βιοποικιλότητας, της ορνιθοπανίδας και της ιχθυοπανίδας και όχι των αρδευτικών και αντιπλημμυρικών αναγκών. Η στάθμη του θα πρέπει να παραμένει χαμηλή, έτσι ώστε ο πυθμένας να είναι πάντα ορατός και μισο-πλημμυρισμένος. Να διατηρεί υγρολίβαδα, χώρο για τροφή και φώλιασμα των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών. Παράλληλα, να εξεταστεί το ενδεχόμενο εξάσκησης βιώσιμης αλιείας.
2. Προτείνουμε το φυσικό χωρισμό της έκτασης των 38.000 στεμμάτων του ταμιευτήρα σε τρία μέρη με το 1/3 να είναι λίμνη, το 1/3 υγρολίβαδα και καλαμιώνες και το 1/3 να είναι χωράφια βιολογικής & φυσικής γεωργικής καλλιέργειας καθώς και εκτατικής κτηνοτροφίας.
3. Συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης των υδάτων και των συνθηκών διαβίωσης της ορνιθοπανίδας και της ιχθυοπανίδας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, σε συνεργασία με οργανώσεις όπως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, να ενταχθεί η λίμνη / ταμιευτήρας στους προστατευόμενους υγρότοπους βάσει της συνθήκης Ramsar.
4. Αμεση λειτουργία του φράγματος Γυρτώνης για την τροφοδοσία της λίμνης με φυσική ροή, χωρίς αντλίες. Να πωληθούν οι περισσευούμενες αντλίες στη ΔΕΗ για τους αντλησιοταμιευτήρες της.
5. Κατασκευή μικρών φραγμάτων σε μερικά από τα ρέματα που τροφοδοτούν τη λίμνη. Τα φράγματα αυτά θα λειτουργούν για αρδευτικούς και αντιπλημμυρικούς σκοπούς, μειώνοντας τη σημασία αυτών των λειτουργιών για το μεγάλο ταμιευτήρα/λίμνη.
6. Ενδεχομένως διαμόρφωση των αναχωμάτων έτσι ώστε να καλυφθούν οι λιθοριπές με φυτικό χώμα και με φυτεύσεις παρόχθιας δενδροθαμνώδους βλάστησης. Δημιουργία καλαμώνων για βόσκηση και φώλιασμα των πουλιών. Εκσκαφή σε επιλεγμένες εκτάσεις του πυθμένα του ταμιευτήρα/λίμνης για κατακράτηση νερών το καλοκαίρι με τη μορφή μικρών νερόλακων.
7. Κατασκευή βιολογικού – βιοχημικού καθαρισμού των αγροτικών στραγγιδίων που φτάνουν στις τάφρους από τον Πηνειό. Η μέθοδος της βιοκλίνης, που ήδη έχει δοκιμαστεί στη Θεσσαλία, θα πρέπει να εξεταστεί σε προτεραιότητα.
8. Αξιοποίηση της λίμνης για την τοπική ανάπτυξη, σύνδεση της με οικοτουρισμό, φυσιολατρικό, ποδηλατικό, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με ήδη δραστήριους συλλόγους πολιτών με τρόπο που να βοηθήσει οικονομικά τις τοπικές κοινότητες και να αποτελέσει πρότυπο για επόμενες αναγεννήσεις λιμνών.
9. Να δοθεί προτεραιότητα στην ποιότητα και στη βιώσιμη γεωργική ανάπτυξη και εκτός του ταμιευτήρα/λίμνης. Να επιδοτηθεί για 2-3 έτη η στροφή σε ξηρικές καλλιέργειες (ως μη υπερ-παραγωγικές και συνεπώς εκτός ανταγωνισμού με τους καλλιεργητές αρδευόμενων καλλιεργειών) από ένα μικρό τέλος στη χρήση νερού από τις αρδευόμενες καλλιέργειες. Να αλλαχτεί ο τρόπος άρδευσης με συστήματα στάγδην, οδηγώντας έτσι σε σημαντική μείωση της άντλησης και της κατανάλωσης νερού γενικά.
10. Με τα παραπάνω μέτρα θα αρχίσει μια σταδιακή μετάλλαξη του έργου μαμούθ σε ένα έργο πιο φιλικό στο περιβάλλον και σταδιακά ίσως, στο απώτερο μέλλον, πλησιάσουμε τους αρχικούς, χαμένους στα γρανάζια της αυθαιρεσίας, περιβαλλοντικούς στόχους για πραγματική επανασύσταση της λίμνης μας που αποτελούσε κάποτε, και μπορεί να αποτελέσει ακόμα και τώρα, έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης. Στο κάτω-κάτω η πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας μας αποτελεί ένα σπουδαίο κεφάλαιο: για εμάς, για τα παιδιά μας, για τον τουρισμό και την ποιότητα της ζωής μας.

Για πληροφορίες: Αλέξανδρος Αργυρόπουλος, alargy@gmail.com, 6942-496769

Scroll to Top