sstamellos

sstamellos

Παγκόσμια μέρα υγροβιότοπων 2007

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΩ
δικτυακός χώρος: www.s-elpidas.org

παγκόσμια μέρα υγροβιότοπων 2007
Χωρίς υγροτόπους δεν υπάρχει ζωή!


Τα υγροτοποι αποτελούν απαραίτητα συστατικά του υδρολογικού κύκλου, γιατί εκτελούν λειτουργίες απαραίτητες για την φύση και τον άνθρωπο.

-προστατεύουν και βελτιώνουν την ποιότητα του νερού του υπόγειου ορίζοντα
-συγκρατούν τα ιζήματα στην διαδικασία εμπλουτισμού του υπόγειου ορίζοντα των υδάτων από τα νερά των βροχοπτώσεων
-κρατούν και ανακυκλώνουν τις θρεπτικές ύλες που έρχονται ή δημιουργούνται στους υγροβιότοπους και γιαυτό υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση των έμβιων όντων
-Η ύπαρξη των υγροβιότοπων ΑΛΥΚΗΣ, ΛΑΜΠΗΣ, ΨΑΛΙΔΙΟΥ στο βόρειο πεδινό τμήμα του νησιού δημιουργεί ένα πλέγμα φυσικής προστασίας του πόσιμου νερού, εμποδίζοντας την διείσδυση του θαλάσσιου νερού στον υδροφορέα του νησιού.

Ο φετινός χειμώνας ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών, προδιαγράφει το μέλλον και αναδεικνύει την ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία της Αλυκής, της λίμνης του Ψαλιδιού, αλλά και της Λάμπης, μιας ολόκληρης περιοχής, με σαφή χαρακτηριστικά υγροβιότοπου, που δυστυχώς εδώ και 20 χρόνια, αναπτύσσεται οικιστικά τροποποιώντας ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ το συνολικό ισοζύγιο της ΦΥΣΙΚΗΣ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ.

1. Είναι πολύ θετικό που, επιτέλους, θεσμοθετήθηκε η περιβαλλοντική προστασία των υγροβιότοπων Ψαλιδιού-Κω Φ.Ε.Κ. 571Δ/6-7-06, με την συμμετοχή και την πίεση των πολιτών! Συνέπεια του είναι η απομάκρυνση των νεροτσουλήθρων και η απομάκρυνση του λεγόμενου water park.

Τίθενται 2 βασικά διαχειριστικά ζητήματα:

α) η εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπει ο νόμος Φ.Ε.Κ. 571Δ/6-7-06 για την προστασία της περιοχής του Ψαλιδιού

β) η αποζημίωση των θιγομένων ιδιοκτησιών που ευρίσκονται στην ζώνη Π.Ζ.2, όπου απαγορεύεται η δομηση. Πρόκειται για επιφάνεια γης 104 στρεμμάτων. Αποτελεί τμήματα 4 κτηματομερίδων που ανήκουν σε 12 φυσικά πρόσωπα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες, οι οποίες κακώς δεν έχουν αρχίσει μέχρι σήμερα. Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Χωρίς να περιέλθουν στο Δήμο αυτές οι επιφάνειες δύσκολα μπορεί να γίνει μια συνολική πολιτική προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης του υγροβιότοπου.

2. Θέτουμε το ζήτημα της προστασίας της ΛΑΜΠΗΣ. Ζητούμε την αναθεώρηση της ΖΟΕ 4 του Δήμου Κω με στόχο την προστασία της περιοχής. Παρά τα τετελεσμένα είναι έστω και σήμερα χρήσιμος και αναγκαίος ο περιορισμός της δόμησης, και η ανάδειξη της ως περιοχής υψηλής παραγωγικότητας, κατά τα πρότυπα της ζώνης προστασίας της Αλυκής Kω.

3. Στην Αλυκή Τιγκακίου-Κω υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια του οικείου Δήμου για τον περιορισμό της ζώνης προστασίας της. Μη κατανοώντας την σπουδαιότητα του χώρου, επικρατούν οι ωφελιμιστικές επιδιώξεις. Ο υγροβιότοπος έχει εγκαταλειφθεί και η υποβάθμιση του είναι προφανής. Η νέα δημοτική αρχή του δήμου Δικαίου Κω ευχόμαστε να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική από την απελθούσα.

4.Προτεινουμε να απαγορευτεί το κυνήγι σε απόσταση ενός χιλιόμετρου από τους υγροβιότοπους μας.

5. και τέλος, προτείνουμε το αυτονόητο: την διαδημοτική διαχείριση των υγροβιότοπων του νησιού μας.

Για την Σ.Ε.
Θ. Γεροσταθόπουλος
Ν. Μυλωνάς
Κως 2-2-2007

Scroll to Top