sstamellos

sstamellos

Παράνομη παραχώρηση κρατικής γεώτρησης σε ιδιώτη

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Έγγραφη καταγγελία κατά της λήψης της απόφασης από τον Δήμο Γοργοποτάμου (Δ.Δ Βαρδατών), για δωρεάν παραχώρηση της κρατικής γεώτρησης, της τέως κοινότητας Α. Βαρδατών στην τοποθεσία «Παλιουριάς», σε ιδιώτη χωρίς την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων του Δ.Δ. Βαρδατών και των ενδιαφερομένων χρηστών – ιδιοκτητών της επηρεαζόμενης περιοχής από την εν λόγω γεώτρηση. (δωρηθείσα από το κράτος στην κοινότητα για αποκλειστική χρήση για ανάγκες άρδευσης και πόσιμου ύδατος)

Δ Δ Βαρδατών Δήμου Γοργοποτάμου 30-03-2005

Ζαγγογιάννης Αθανάσιος του
Δημητρίου κατοίκου Ν. Ηρακλείου
Αττικής γεννηθείς στην πρώην κοινότητα
Α, Βαρδατών Νικολάου 46
Δήμου Γοργοποτάμου.
Τηλ 6976045167 – 2231081175

ΠΡΟΣ
τον ΔΗΜΟ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ
κ Δήμαρχο

ΘΕΜΑ : Έγγραφη Καταγγελία
ΣΧΕΤ : Σύνταγμα της Ελλάδος

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Με μεγάλη θλίψη και αγανάκτηση βλέπω το πανέμορφο χωριό μου να το τρώει η αδιαφορία και να το συρρικνώνει η κακοδιαχείριση των κατά καιρούς τοπικών αρχόντων του.
Συγκεκριμένα θα αναφερθώ στην προ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» εποχή, τότε που παιδιά παίζαμε στα αλώνια του φτωχικού αλλά πανέμορφου χωριού μας.

Ίσως δεν σας έχει τύχει να διαβάσετε «έγγραφη καταγγελία» αρχίζοντας με ένα «παραμύθι» ή με ένα ίσως ρομαντικό και αταίριαστο ύφος στους εν δυνάμει εκσυγχρονιστές – επενδυτές (τοπικούς άρχοντες) του ταλαίπωρου αυτού χωριού.
Ίσως
«τους οσσοι το Πελασγικον Αργος εναιον οι τ’Αλοπην, οι ε Τρηχιν’ ενεμοντο οι τ’ ειχον Φθιην ηδ’ Ελλάδα ….Αχαιοι, των δ’ αυ πεντηκοντα νεων ην αρχος Αχιλλευς" Ιλιάς Β /681-685. να μην τους λέγει τίποτα.

Ίσως
«ο Μύθος του Ηρακλή και της Δηιάνειρας» . να μην τους λέγει τίποτα.
και Ίσως …ίσως και
«ο Μύθος για την Αλκυόνη και για τις Αλκυονίδες μέρες , ο οποίος διαδραματίστηκε στην αρχαία Τραχίνα με Πρωταγωνιστή της ιστορίας τον βασιλιά Κύηκα , πατέρα της Ιόλης.» να μην τους λέγει τίποτα.

Λέτε; όχι αυτό τους λέει, γιατί το συνδυάζουν, ίσως με την Ξένων συμφερόντων εταιρεία Εμφιαλώσεων «ΙΟΛΗ». Αλήθεια!!! η Ιόλη εδώ παίζει κάποιο ρόλο έγινε χρήμα, για έναν ιδιώτη που πούλησε την γεώτρηση ιδιοκτησία του και τους παρακείμενους αγρούς του στην περιοχή Μοσχοχωρίου, γνωρίζουν οι ντόπιοι κάτοικοι τι κακό έχει κάνει στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα σήμερα! και τι «οφέλη» έχει προξενήσει στους Μοσχοχωρίτες.; Εσείς και το δημοτικό σας συμβούλιο θα το κρίνετε κ. Δήμαρχε. Εγώ Δεν έχω λόγο επ΄αυτού γιατί στο κάτω κάτω της γραφής δεν είμαι Μοσχοχωρίτης και επιπλέον εξ όσων γνωρίζω έγινε μια εμπορική πράξη μεταξύ δύο ιδιωτών και όχι μεταξύ τριών εκλεγμένων ατόμων ενός χωριού (με την περιουσία της κοινότητας μου) και μιας ξένης εταιρείας Εμφιαλώσεως.

Είχα αρχίσει λοιπόν κ Δήμαρχε να σας λέγω για τα αλώνια κάποιοι τότε τοπικοί άρχοντες σκέφτηκαν ανιδιοτελώς φαντάζομαι (χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, άρχοντες ήταν αυτοί εκλεγμένοι μαθές, κάτι ήξεραν παραπάνω από τους «ανόητους» χωριάτες» που τους ψήφισαν) να γίνουμε πολλοί και έφεραν ξένους στο χωριό να μεγαλώσει το χωριό να συγγενεύσουμε να βγούμε από την απομόνωση, αργότερα να φέρουμε το ΚΤΕΟ να πιάσουν οι χωριανοί δουλειά ,να ανέβουν οι δουλειές των μαγαζιών μας από τους οδηγούς, οι υπάλληλοι να νοικιάσουνε τα σπίτια μας να φέρουμε τον πολιτισμό την κίνηση και την πολυκοσμία, αργότερα να φέρουμε Δημόσιες υπηρεσίες ανιδιοτελώς πάντα ξέρετε εκείνα τα γιαπιά που κανένας δεν γνωρίζει τι «μέλλει γενέσθαι» αλλά σαν Φρανγκενστάικο ντεκόρ (κουκουβάγιες φίδια …!!! και κάτι ξεχασμένα μελισσοσμήνη) να θυμίζουν μια επένδυση που δεν καρποφόρησε αλλά και την εγκληματική επινόηση των εμπλεκομένων αρχόντων.

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, ίσως δεν καταλαβαίνετε το «παραμύθι» που σας περιγράφω ρωτήστε λοιπόν τους τοπικούς άρχοντες …να δείτε ότι οι παιδικές θύμισες των αλωνιών έγιναν «επένδυση» μιας «Λεοντείου Εταιρείας».

Αναφέρομαι λοιπόν στην Βόρεια Πλευρά του χωριού μου (όπως αυτό έχει περιοριστεί μετά τις δωρεάν παραχωρήσεις) από τα φυσικά όρια του ποταμού Ξηριά και μέχρι του μαρμαράδικου, στα απόσκια της αρχαίας Αλπίνης με τον ομώνυμο σταθμό του ΟΣΕ στην κορυφή ξεχασμένος και αυτός όπως και η επένδυση του Βόρειου τομέα.

Νοτιοδυτικά τώρα κύριε Δήμαρχε η γνωστή υπόθεση με την επένδυση των «τσιντσιλά» που ακόμη «κυνηγάει» τον Δήμο μας, οι γνωστοί-άγνωστοι επενδυτές που θα φέρνανε δουλειά και πλούτη …. Ευτυχώς όμως , όπου μια άλλη κοινοτική αρχή το απέτρεψε με ψυχικό και οικονομικό κόστος των μελών της. Επειδή το θέμα αυτό ανήκει και στην μετά «ΚΑΠΟΔΊΣΤΡΙΑ» εποχή, είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζετε και δεν επεκτείνομε περισσότερο, απλά το άσχημο αυτό παιχνίδι παίχτηκε εις βάρος του ιερού βουνού στις πρόποδες της Οίτης στο πάλαι ποτέ τοπίο της αρχαίας Τραχίνας , δίπλα σε ένα εγκαταλελειμμένο βουστάσιο αλλάζοντας το φυσικό κάλλος της περιοχής ,θύμα και αυτό μιας δύστοκης επένδυσης εις βάρος του περιβάλλοντος.

Νοτιοανατολικά, σε σημείο όπου ευρίσκεται η εν λόγω γεώτρηση, για την οποία ελήφθη με πλειοψηφία 3 προς 2 ,εν κρυφό και χωρίς την ενημέρωση των ενδιαφερομένων πολιτών, των οποίων γειτνιάζουν τα χωράφια τους, οι οποίοι και θα έπρεπε να έχουν άποψη και κύριο λόγο, εφόσον έχουν έννομο συμφέρον από την συγκεκριμένη γεώτρηση, λόγω χρήσης από αυτήν, αντί αυτών έλαβαν με πλειοψηφία απόφαση σύμβουλοι οι οποίοι δεν έχουν κτήματα εκεί και οι δύο δεν είναι ούτε κατ΄ επάγγελμα αγρότες, γεγονός το οποίο δεν νομιμοποιούνται να αποφασίζουν ενάντια στα συμφέροντα των συγχωριανών τους.(παρ.2 άρθρου 98 ΠΔ 410/1995 – άρθρο 14 Ν. 2399/1996 – Ν. 2503/1997)

Κύριε Δήμαρχε δύνασθε να απαντήσετε εγγράφως :

1. Εάν η συγκεκριμένη γεώτρηση έχει παραχωρηθεί ή όχι από την Κρατική Εταιρεία Εγγείων Βελτιώσεων του ελληνικού κράτους στην πρώην κοινότητα Α. Βαρδατών για αποκλειστική χρήση ύδρευσης και άρδευσης των κατοίκων της.

2. Με ποία νόμιμη απόφαση του δήμου (άρθρο) άλλαξε η χρήση της γεώτρησης; (ΠΔ 410/1995)

3. Έχετε συνεκτιμήσει, εκτός του πιθανού κέρδους σας από την εν λόγω επένδυση την επέμβαση στην αλλαγή του περιβάλλοντος από την ιδιωτική εταιρεία και τις πιθανές αλλοιώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, της οικονομικής επίπτωσης των έλαιοκαλλιεργητών της περιοχής; ή και τις πιθανές οχλήσεις ή την παρεμπόδιση των καλλιεργειών από αυτή;

Ο δήμος Γοργοποτάμου μπορεί να εγγυηθεί για την απρόσκοπτη συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας της περιοχής από την επέκταση της εταιρείας με εξαγορά χωραφιών μετατρέποντας την περιοχή από φυσικού κάλους σε αστική περιοχή με κίνηση εθνικής οδού με την «παρέλαση» νταλικών που θα φορτοεκφορτώνουν στην περιοχή ;
4. Έχετε λάβει το υπόψη το ελληνικό σύνταγμα εσείς και οι πλειοψηφούντες σύμβουλοι;

Aρθρο 106»
1. Για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και την προστασία του γενικού συμφέροντος το Κράτος προγραμματίζει και συντονίζει την οικονομική δραστηριότητα στη Χώρα, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη όλων των τομέων της εθνικής οικονομίας, Λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου, από την ατμόσφαιρα και τα υπόγεια ή υποθαλάσσια κοιτάσματα, για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και την προαγωγή ιδίως της οικονομίας των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών.
2. Η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας»

Γιατί κύριε δήμαρχε δεν αξιοποιείται η εν λόγω γεώτρηση για την ωφέλεια των καλλιεργειών με σύστημα ύδρευσης όπως σε άλλα Δ του δήμου μας όπως του Ν. Κρικέλου κλπ. ;

5. Η στέγαση της εταιρείας εμφιάλωσης που θα γίνει; Θα αλλοιωθεί και άλλο το περιβάλλον ;

Η περιοχή εκείνη είναι κατάμεστη από ελαιώνες, που ομορφαίνουν την περιοχή και δίδουν ικανό εισόδημα στους ιδιοκτήτες του, θα αναγκαστούν να εκποιήσούν τις περιουσίες τους και να γίνουν θαμώνες στα καφενεία της περιοχής;

Επιπρόσθετα ακούγεται κύριε δήμαρχε, την ιδέα την είχε γεωργός, ο οποίος του είχε παραχωρηθεί πριν πολλά χρόνια αδιάθετη ακαλλιέργητη γη, για μελισσοβοσκή χωρίς να είναι ο ίδιος μελισσοκόμος ο οποίος και προέβη σε αλλαγή χρήσης και εμφανίζεται σήμερα ως ο πωλητής της περιοχής για την κατασκευή της εταιρείας, έχετε λάβει γνώση για αυτό;

Ακούγεται επίσης ότι εμφανίζεται στην συνέχεια ως διεκδικητής με την ίδια μεθοδολογία στην περιοχή επάνω από την δεξαμενή του χωριού να ξεχερσώνει αδιάθετη δασική περιουσία του Δ Δ Βαρδατών του δήμου μας για την δενδροφύτευση ελαιοδέντρων σε αντικατάσταση των υπό πώληση της περιοχής «Παλιουριάς», έχετε λάβει γνώση για αυτό;

Μετά τα παραπάνω και σύμφωνα με το Aρθρο 10 του ελληνικού συντάγματος μας όπου

«1.Καθένας ή πολλοί μαζί έχουν το δικαίωμα, τηρώντας τους νόμους του Κράτους, να αναφέρονται εγγράφως στις αρχές, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ενεργούν σύντομα κατά τις κείμενες διατάξεις και να απαντούν αιτιολογημένα σε εκείνον, που υπέβαλε την αναφορά, σύμφωνα με το νόμο.

3. Η αρμόδια υπηρεσία ή αρχή υποχρεούται να απαντά σε αιτήματα για παροχή πληροφοριών και χορήγηση εγγράφων , ιδίως πιστοποιητικών, δικαιολογητικών και βεβαιώσεων μέσα σε ορισμένη προθεσμία, όχι μεγαλύτερη των 60 ημερών, όπως νόμος ορίζει. Σε περίπτωση παρόδου άπρακτης της προθεσμίας αυτής ή παράνομης άρνησης, πέραν των άλλων τυχόν κυρώσεων και έννομων συνεπειών, καταβάλλεται και ειδική χρηματική ικανοποίηση στον αιτούντα, όπως νόμος ορίζει»

της παρ.2 του άρθρου 178 του ΠΔ 410/1995 του άρθρου 48 /1998 του άρθρου 7 του Ν. 2839/200 προσφυγής μου με την ανωτέρω έγγραφη καταγγελία μου και αιτούμαι εκτός των ανωτέρω ερωτημάτων μου;

1. Επικυρωμένα πρακτικά σύμφωνα με τα οποία ελήφθη η εν λόγω απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου σας (ονομαστικά), καθώς επίσης και το σκεπτικό αυτής.

2. Επικυρωμένο αντίγραφο, του παραχωρητηρίου της δωρεάς, της κρατικής εταιρείας Εγγείων Βελτιώσεων της Γεώτρησης της πηγής στη τοποθεσία «Παλιουριάς».

Δεν θα σας κουράσω άλλο κύριε Δήμαρχε

Θέτοντας υπόψη σας τα παραπάνω , παρακαλώ και για την προσωπική σας συνδρομή για την οριστική επίλυση της υπόθεσης με την επανεξέταση της απόφασης του Δ Δ Βαρδατών.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και παραμένω στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Διατελώ μετά Τιμής
Ο Συντοπίτη σας

Scroll to Top