sstamellos

sstamellos

Πόσο ακόμα θα πληρώνουμε την εκτροπή του Αχελώου;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ισπανία: ΟΧΙ στις εκτροπές ποταμών
Ελλάδα: πόσο ακόμα θα πληρώνουμε την εκτροπή του Αχελώου;

29/03/2004

Την άμεση ακύρωση των έργων εκτροπής του ποταμού Έβρο στην Ισπανία, ανακοίνωσε η νεοεκλεγείσα ισπανική κυβέρνηση του Λουίς Θαπατέρο. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο έργο, μέρος του φαραωνικού «εθνικού υδρολογικού σχεδίου» της Ισπανίας, το οποίο είχε υιοθετήσει και προωθούσε με πείσμα η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τις έντονες αντιδράσεις.

Σκοπός της εκτροπής του Έβρο ήταν η αλλαγή κατεύθυνσης ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ισπανίας προς τα νοτιοανατολικά της χώρας, κυρίως για την κάλυψη των αναγκών σε νερό άρδευσης. Όπως είχε τότε δηλώσει η ισπανική κυβέρνηση, το σχέδιο θα συνέβαλλε στην κάλυψη του «υδατικού ελλείμματος» περιοχών με εξαιρετικά υδροβόρες μονοκαλλιέργειες με τη χρησιμοποίηση του «υδατικού πλεονάσματος».

Σας θυμίζει κάτι το σχεδίου εκτροπής του Έβρο; Μήπως το σκανδαλώδες, οικονομικά ασύμφορο και περιβαλλοντικά επιζήμιο έργο της εκτροπής του Αχελώου;

Η εκτροπή του Αχελώου είναι το γνωστό μεγαλόπνοο έργο που εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες εξαπατά τους αγρότες της Θεσσαλίας με ψεύτικες υποσχέσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης νερού για άρδευση. Η εκτροπή του Αχελώου που έχει δύο φορές καταδικαστεί με ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει από το 1992 ξεσηκώσει διεθνείς αντιδράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρνηθεί να το χρηματοδοτήσει. Για λόγους όμως λαϊκίστικης ρητορείας, το έργο έχει στοιχειώσει, καθώς καμία κυβέρνηση δεν έχει πάρει τη γενναία απόφαση να το σταματήσει και να προχωρήσει σε ουσιαστικές λύσεις για την επίλυση του υδατικού προβλήματος του θεσσαλικού κάμπου.

Το WWF Ελλάς καλεί τη νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση:
– Nα ακυρώσει το έργο εντυπωσιασμού για την εκτροπή του Αχελώου
– Nα προχωρήσει άμεσα σε εκτίμηση του υδατικού δυναμικού της θεσσαλικής πεδιάδας
– Να θεσμοθετήσει την ορθολογική χρήση του νερού (όπως άλλωστε προβλέπει και η σχετική Οδηγία Πλαίσιο για το Νερό)
– Να υλοποιήσει έργα εξοικονόμησης νερού άρδευσης
– Να προωθήσει την ανάπτυξη καλλιεργειών που είναι λιγότερο υδροβόρες και κατάλληλες για το κλίμα της Ελλάδας.

Πληροφορίες:

Θεοδότα Νάντσου / WWF Ελλάς, τηλ.: 210-3314893, Ε: t.nantsou@wwf.gr

Scroll to Top