Picture of sstamellos

sstamellos

Σε κρίση οι υδάτινοι πόροι της Ευρώπης

WWF ΕΛΛΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 14/11/2003

Σε κρίση οι υδάτινοι πόροι της Ευρώπης

Τα κρίσιμα προβλήματα των υδάτινων πόρων της Ευρώπης, όπως η υπερβολική χρήση, η ρύπανση και η μη ενσωμάτωση της διαχείρισης του νερού σε άλλους τομείς της πολιτικής, δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί, αναφέρει έκθεση του WWF που δόθηκε σήμερα (14/11) στη δημοσιότητα. Και αυτό παρόλο το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει από το 2000 υιοθετήσει μια νέα νομοθεσία, την Οδηγία-πλαίσιο για το Νερό, που έχει ως στόχο «την προστασία, βελτίωση και αποκατάσταση» των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Η εκτενής έκθεση του WWF που εξετάζει 23 ευρωπαϊκές χώρες, χαρακτηρίζει την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία τους χειρότερους διαχειριστές νερών στην Ευρώπη και το φλαμανδικό Βέλγιο, τη Φινλανδία και την Ελβετία ως τις καλύτερες χώρες σε όλα τα σχετικά θέματα. Ο «Περιβαλλοντικός Δείκτης Νερού και Υγροτόπων του WWF: Μια εικόνα της πολιτικής για το νερό στην Ευρώπη», μια πανευρωπαϊκή έρευνα σχετικά με τη διαχείριση του νερού, προτείνει λύσεις και τεχνικές «για τη διατήρηση και βελτίωση της κατάστασης των υδάτινων οικοσυστημάτων μέσω της αειφορικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων.»

Σε μια περίοδο που η έλλειψη νερού αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης και οι επιπτώσεις της ρύπανσης στους ανθρώπους και το περιβάλλον είναι μεγάλες, το 60% των χωρών που εξετάστηκαν δεν φαίνεται να έχει βρει αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος της κατανάλωσης νερού από τη γεωργία και τα νοικοκυριά. Η έκθεση τονίζει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει άμεσα να βρουν τρόπους να μειώσουν την κατανάλωση νερού, και να μην καταφεύγουν στην αύξηση της διαθεσιμότητας σε νερό για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες.

Ειδικότερα, με εξαίρεση τη Γαλλία, σε όλες τις χώρες που εξετάστηκαν, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα ποσοτικά προβλήματα του νερού και η σχέση με τη γεωργία, κρίθηκε ανεπαρκής. Όπως και σε άλλες χώρες έτσι και στην Ελλάδα οι αρχές ασχολούνται με την αύξηση της διαθεσιμότητας σε νερό παρά με τη βελτίωση της χρήσης των υφιστάμενων αποθεμάτων. Η υπερεκμετάλλευση, οι άστοχες καλλιέργειες, τα μπαζώματα και βέβαια τα μεγαλεπήβολα έργα εκτροπής, όπως ο Αχελώος, επιδεινώνουν τελικά τα προβλήματα ενώ παράλληλα έχουν δυσανάλογο περιβαλλοντικό κόστος.

«Η υπερκατανάλωση νερού αποτελεί πρόβλημα σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου το νερό αντιμετωπίζεται ως πόρος ανεξάντλητος, καθαρός, αγνός και πάντα διαθέσιμος. Η καλή ποιότητα του νερού κοστίζει και έχει επιπτώσεις στα υδάτινα οικοσυστήματα, από τα οποία και προέρχεται. Χωρίς ολοκληρωμένη διαχείριση της κατανάλωσης του νερού, δεν θα αργήσουμε να διαπιστώσουμε ότι είμαστε χαμένοι,» τονίζει η Λούτσια Ντε Στεφάνο, Συντονίστρια του Περιβαλλοντικού Δείκτη Νερού και Υγροτόπων του WWF.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει το πώς διαχειρίζεται τους υδάτινους πόρους της και να φροντίσει ώστε οι ανάγκες διαχείρισης του νερού να ενσωματωθούν στις άλλες πολιτικές, και όχι το αντίστροφο. Χρειάζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός και εφαρμογή των νόμων στην πράξη. Όπως απαιτεί και η Οδηγία-πλαίσιο για το Νερό είναι καιρός να αλλάξουμε στάση και να υιοθετήσουμε μια ολοκληρωμένη και οικολογική προσέγγιση ώστε να εξασφαλίσουμε την καλή κατάσταση τω υδάτινων αποθεμάτων μας και αρκετό νερό για όλες μας τις χρήσεις,» σημειώνει η Παναγιώτα Μαραγκού, Υπεύθυνη για το Πρόγραμμα Νερού και Υγρότοπων του WWF Ελλάς.

«Δυστυχώς όμως ο νέος νόμος για το νερό που μόλις χθες (12/11) συζήτησε η Βουλή αγνοεί όλον τον σύγχρονο προβληματισμό, κλείνει τα μάτια στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, και διατηρεί την παλαιού τύπου αντίληψη ότι το νερό είναι πόρος προς εκμετάλλευση για την ανάπτυξη της χώρας. Η λογική αυτή είναι κατάφορα αντίθετη με την Οδηγία, την οποία υποτίθεται ότι ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο, και η οποία τονίζει ότι η βιωσιμότητα απαιτεί πρωτίστως την προστασία των υδάτων,» συνεχίζει η κ. Μαραγκού.

«Όπως έχουν τα πράγματα, είναι εμφανές ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της εφαρμογής της Οδηγίας. Τα υφιστάμενα προβλήματα δεν έχουν αντιμετωπιστεί με τις απαραίτητες επείγουσες διαδικασίες. Το θέμα του νερού θα πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά, ενώ οι χώρες θα πρέπει να αλλάξουν τακτική,» προσθέτει ο Αντρέας Βούρτσερ, Υπεύθυνος για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Υγροτόπων του WWF.

Πληροφορίες:

Παναγιώτα Μαραγκού / WWF Ελλάς, τηλ.: 210 3314893, e-mail: m.maragou@wwf.gr
Δημήτρης Καραβέλλας / WWF Ελλάς, τηλ.: 6937 333668, e-mail: d.karavellas@wwf.gr

Κύλιση στην κορυφή