Picture of sstamellos

sstamellos

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31,10562,τηλ.210.3241001,fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη:Φιλίππου 51,54631,τηλ.2310.222503,fax 2310.421196

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

22.3.2006

Το νερό στην Κρήτη είναι ένα πολύτιμο αγαθό που απαιτεί από μας μια σοβαρή και ενιαία αντιμετώπιση, μακριά από αντιεπιστημονικές και στερούμενες πάσης σοβαρότητας απόψεις ότι δηλαδή «δεν υπάρχει πρόβλημα αφού βρέχει πολύ» όπως ακούστηκε σε εκδήλωση του Δήμου Χανίων, σε αντίθεση με τα όσα ακούστηκαν σε αντίστοιχη εκδήλωση, στο άλλο άκρο της Κρήτης την Ιεράπετρα όπου φέτος οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες.

• Το νερό στην Κρήτη συνολικά είναι είδος εν ανεπαρκεία και σε πολλές περιοχές δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας, ανάμεσά τους το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.
Λύσεις που προτείνονται, όπως η μεταφορά νερού από τη λίμνη Κουρνά στο Ρέθυμνο και δημιουργία φράγματος στον Αποσελέμη για το Ηράκλειο, είναι αδιέξοδες. Απειλούν με μεγάλες οικολογικές καταστροφές, ενώ τα αποτελέσματά τους είναι αμφίβολα χωρίς συνολική αλλαγή πολιτικής, καθώς 50% περίπου του νερού σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο χάνεται στο δρόμο, εξαιτίας διαρροών και παράνομων συνδέσεων. Προκύπτει λοιπόν άμεση ανάγκη προγραμμάτων εξοικονόμησης νερού πρώτ’ απ’ όλα, αλλαγή νοοτροπίας, επισκευές δικτύων.
• Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα για το νερό στην Κρήτη είναι η κατασπατάλησή του σε υδροβόρες καλλιέργειες (αντικατάσταση ξερικής ελιάς με άλλες που απαιτούν νερό) και συχνά σε καλλιέργειες που καταλήγουν στις χωματερές.
• Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από απόβλητα ελαιουργείων και κατάχρηση χημικών λιπασμάτων στη γεωργία είναι άλλο ένα πρόβλημα. Περνούν έτσι στην τροφική αλυσίδα με συνέπειες για τη δημόσια υγεία.
• Η Ερημοποίηση απειλεί πάνω από το 30% της ελληνικής επικράτειας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία (προγράμματα CORINE και MEDALUS). Το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης (ιδίως της ανατολικής αλλά και τμήματα της δυτικής) υπάρχει υψηλός κίνδυνος ερημοποίησης λόγω διάβρωσης. Η κατασπατάληση νερού στο μαζικό τουρισμό (ένας τουρίστας καταναλώνει 6-12 φορές περισσότερο νερό από έναν ντόπιο) εντείνει τον κίνδυνο ερημοποίησης, ιδίως αν συνδυαστεί με τα σχεδιαζόμενα 14 γήπεδα γκολφ σε διάφορα σημεία του νησιού. Θα είναι εξοργιστικό για τους κατοίκους του Ακρωτηρίου να έχουν διακοπές νερού (να μην έχουν νερό να πιουν δηλαδή) και την ίδια στιγμή να γίνεται κατασπατάληση νερού σε γήπεδα γκολφ για να ποτίζεται το γρασίδι. Σημειώνουμε ότι ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών καταναλώνει σε ένα χρόνο όσο νερό χρειάζεται μια πόλη 10-20.000 κατοίκων! Αξίζει να θυσιάσουμε ένα δημόσιο αγαθό, το νερό, για τα πρόσκαιρα κέρδη λίγων επιχειρηματιών;
• Ακόμη χειρότερα, η ιδιωτικοποίηση του νερού μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη. Στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας, μια πόλη 520.000 κατοίκων, όπου κατ’ απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκχωρήθηκε η εταιρεία ύδρευσης σε θυγατρική της πολυεθνικής Bechtel (κάνει μπίζνες και στο σημερινό Ιράκ), οι τιμές αυξήθηκαν από 50 – 2.000% (!), ενώ απαγορεύτηκε ακόμη και η συλλογή του νερού της βροχής σε δεξαμενές! Ακολούθησε εξέγερση με νεκρούς διαδηλωτές και τελικά διώχτηκε η ιδιωτική εταιρεία και το νερό δόθηκε ξανά σε δημόσια διαχείριση.

Το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό και πρέπει να παραμείνει δημόσιο. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την αξία του (σε πολλές περιοχές του κόσμου –όπως η Παλαιστίνη- γίνονται πόλεμοι για το νερό) και να προωθήσουμε προγράμματα εξοικονόμησης και δίκαιης κατανομής του. Και προπάντων να εγκαταλείψουμε υδροβόρες πρακτικές και κατευθύνσεις στη γεωργία και τον τουρισμό.
Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης
Πληροφορίες: Παύλος Δασκαλάκης (Ιεράπετρα), τηλ. 6932 -403188, Φώτης Ποντικάκης (Χανιά), τηλ. 6973-692680

Scroll to Top