sstamellos

sstamellos

Αλυκές Λευκάδας: Ώρα ευθύνης και δράσης

Ώρα ευθύνης και δράσης – του Μιχάλη Μαραγκάκη

Γλώσσα υποκρισίας και κροκοδείλια δάκρυα περίσσευσαν τον τελευταίο καιρό για την προκλητική εξέλιξη <<λεηλασίας>> – παραχώρησης της δημόσιας κοινοτικής περιουσίας 560 στρεμμάτων της περιοχής των ΑΛΥΚΩΝ της Λευκάδας, στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία ξεκίνησε δεκαετίες πριν όταν η συντεταγμένη πολιτεία – Βουλευτές, Δήμαρχοι, Νομάρχες, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Τεχνικές Υπηρεσίες, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, Εισαγγελία – όχι μόνο δεν κατάφεραν να ανακόψουν, όχι μόνο έκαναν ότι δεν έβλεπαν, όχι μόνο επέτρεψαν, αλλά επιδίωξαν συστηματικά την βαρβαρότητα της καταπάτησης, της ανεπανόρθωτης καταστροφής και του αφανισμού του πιο σπάνιου περιβαλλοντικού και ανεκτίμητου πολιτιστικού μνημείου που ταυτόχρονα ήταν προστατευόμενο θεσμοθετημένο ενδιέτημα προτεραιότητας του Δικτύου NATURA.

Το θαύμα της φύσης το στολίδι της ανθρώπινης δημιουργίας στο νησί μας μετατράπηκε με χιλιάδες τόνους ρυπογόνων σκουπιδιών σε φιλότεχνο μνημείο αναλγησίας και διαπλοκής πολιτικοοικονομικών συμφερόντων.

Μετέτρεψαν μια ευαίσθητη περιοχή χαρακτηρισμένη και ως ιστορικό (πολιτιστικό, βιολογικό) τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους σε ένα τεράστιο νεκροταφείο αποσύνθεσης επικίνδυνων ουσιών, συνεχούς ρύπανσης και μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Κάλυψαν για χρόνια με το πρόσχημα της ανάγκης χώρου απόθεσης απορριμάτων ένα πρόδηλα παράνομο έργο λεηλασίας μιας κοινής περιουσίας της δημόσιας έκτασης ζωτικών συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας, δηλαδή της Λευκάδας και των Λευκαδίων.

Οι αιρετοί εκπρόσωποι του Δημόσιου συμφέροντος, οι θεσμικοί μας θεματοφύλακες επιβουλεύτηκαν τις βαθύτερες και απαραβίαστες αξίες του Συντάγματος και της πολιτικής μας νομιμότητας. Παραβίασαν όλες τις Διατάξεις της Εθνικής και Ευρωπαικής νομοθεσίας για την προστασία των υγροβιότοπων της πανίδας και της λωρίδας.

Παραβίασαν κάθε ανάγκη και υποχρέωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης, κάθε κανόνα ορθολογικής διαχείρησης των υδάτινων πόρων, κάθε κανόνα διαχείρησης – απόθεσης των απορριμάτων και με καραυγαλέες παλινωδίες και διοικητικές ακροβασίες προκάλεσαν ανεπίστρεπτη βλάβη με περιβαλλοντικά και ιστορικά – πολιτιστικά τετελεσμένα κατά της βιοποικιλότητας και της ιστορικής μνήμης προετοιμάζοντας το ξεπούλημα των φυσικών πόρων κα της δημόσιας γης.

Όσοι άσκησαν ή σήμερα ασκούν ΕΦΗΜΕΡΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ είτε συνειδητά είτε ανεπείγνωστα εκμηδένησαν και εκμηδενίζουν τις αξίες στο βωμό οποιασδήποτε ανάπτυξης ή ευκαιριακού εντυπωσιασμού. Η περιοχή των ΑΛΥΚΩΝ << είχε πουληθεί >>, είχε θυσιαστεί από χρόνια στο βωμό του μικροκομματισμού και της διαπλοκής ενάντια στο κοινό δημόσιο συμφέρον. Απλά σήμερα επικυρώνεται και με τη βούλα της δικομματικής κυβέρνησης, η ληστρική κακοδιαχείριση και το ξεπούλημα έναντι πινακίου φακής, της κοινής δημόσιας περιουσίας μας προς τέρψιν των αδίστακτων τοκογλύφων δανειστών μας.

Τραγική ειρωνία η εθελότυφλη προσπάθεια επανάληψης των καταστροφικών επιλογών από την μεγαλομανή επιδίωξη κατασκευής υποθαλάσσιας σήραγγας και πάλι μέσα από την προστατευόμενη περιοχή NATURA για να αποτελειώσουμε οριστικά χωρίς ουσιαστικό όφελος και με ανεπανόρθωτη ζημιά τον υγροβιότοπο που απέμεινε.

Και πάλι η συντεταγμένη πολιτεία με πρώτους και καλύτερους τους αιρετούς εκπροσώπους του δημόσιου συμφέροντος κάνουν πως δεν βλέπουν ή ίσως χειρότερα επιδιώκουν, επικροτούν και οργανώνουν την οργανωμένη με τόνους μπάζα καταπάτηση της λιμνοθάλασσας του αιγιαλού και της παραλίας, που εδώ και μήνες ξεκίνησαν, τα οργανωμένα συμφέροντα στη διασταύρωση για Πλαγιά – Περατιά μπροστά από το κάστρο Τεκέ.

Η επιδιωκόμενη υποθαλάσσια σήραγγα θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά προνόμια που απολαμβάνουμε εμείς και οι επισκέπτες του νησιού μας αντικαθιστώντας τις ορθάνοικτες φωτεινές πύλες του νησιού – παραδείσου με τις μπάρες τα κάγγελα, τα διόδεια τα σκοτεινά τούνελ της σήραγγας – κόλασης.

Με μοναδικούς κερδισμένους μεγαλοκατασκευαστές – που πέρα από τις τεράστιες επιχορηγήσεις που θα λάβουν, θα εισπράττουν διόδια για δεκαετίες – χωρίζεται στα δύο ο ζωτικός χώρος των συμφερόντων μας βάζοντας εμπόδια (με επιβολή κόστους διοδίων ) που σίγουρα θα συνυπολογίσουν οι επισκέπτες της τουριστικής και εμπορικής αγοράς, στο νησί μας.

Δεν είναι μακρυά η ώρα που οι ίδιοι κοντόφθαλμοι οραματιστές θα μας προτείνουν τη διαμόρφωση των κάστρων Τεκέ και Αγίας Μαύρας σε κερδοφόρες επιχειρήσεις ψυχαγωγίας και parking αυτοκινήτων των εφήμερων επισκεπτών συνήθως νέων και άνεργων που αδυνατούν στην καταβολή των διοδίων για τη νυχτερινή διασκέδαση τους στην πόλη μας.

Ομολογώντας το μέγεθος και της προσωπικής μου ευθύνης είναι φανερό ότι όλα αυτά που έγιναν και γίνονται μπροστά στα μάτια μας με την ολιγορία, την ανοχή και τη σιωπή της γλώσσας και του πνεύματός μας , δεν μπορούν να συνεχιστούν ανεξέλεγκτα.

Φτάνει πιά. Είναι ώρα να σηκώσουμε με θάρρος το κεφάλι να υψώσουμε τη φωνή μας να αυτοδιαχειριστούμε το μέλλον του τόπου μας, την περιουσία την δική μας και των παιδιών μας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ

Scroll to Top