Picture of sstamellos

sstamellos

Ανεμογεννήτριες στην Οίτη;εννοείται δεν θα περάσου

Ανεμογεννήτριες στην Οίτη; Εννοείται ότι δεν θα περάσουν! Ούτε να το σκεφθούν…

https://oiti.gr/wp-content/uploads/2014/08/xlorida.pdf

Χλωρίδα της Οίτης – Ενδημικά και σπάνια είδη
Γεώργιος Καρέτσος, Παναγιώτης Τρίγκας, Κωνσταντίνα Τσαγκάρη
Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων & Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων κυκλοφόρησε ένα βιβλίο – οδηγό για τη σπάνια και ενδημική χλωρίδα της Οίτης. Η έκδοση χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατόπιν αιτήματος του Φορέα Διαχείρισης της Οίτης. Η έκδοση έχει τη μορφή ταξιδιωτικού οδηγού σε διαστάσεις 12,5 x 21 εκατοστά, ώστε να είναι εύχρηστη στον αναγνώστη και τον περιηγητή. Αποτελείται από 300 περίπου σελίδες και χωρίζεται σε δύο μέρη.

Το πρώτο αφιερώνεται στα φυσικά χαρακτηριστικά της Οίτης και περιγράφει τα γεωλογικά, εδαφολογικά και κλιματικά της χαρακτηριστικά καθώς και τις κυριαρχούσες μορφές βλάστησης. Εντοπίζει τα κυρίαρχα προβλήματα, που δημιουργούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και προτείνει κάποιες γενικές αρχές και μέτρα για την πληρέστερη προστασία της περιοχής, ώστε να διατηρήσει στο διηνεκές τα φυσικά της χαρακτηριστικά. Τέλος, περιγράφει τις βασικές οδικές διαδρομές με τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της βλάστησης και της χλωρίδας που θα συναντήσει ο επισκέπτης που τις ακολουθεί. Συνοδεύεται βέβαια, και από το απαραίτητο χαρτογραφικό και φωτογραφικό υλικό για την καλύτερη εποπτεία και πρόσβαση.

Το δεύτερο μέρος αφιερώνεται εξ ολοκλήρου στα 204 σπουδαιότερα φυτικά είδη της Οίτης εκ του συνόλου των 1.300 περίπου ειδών που φιλοξενεί. Για κάθε είδος παρατίθεται με αλφαβητική σειρά το επιστημονικό όνομα με λατινικούς χαρακτήρες και η οικογένεια στην οποία ανήκει. Στη συνέχεια παρατίθεται η φωτογραφία του φυτού στο φυσικό του χώρο και ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή του. Περιγράφεται επίσης, ο βιότοπος του κάθε είδους και το υψομετρικό εύρος ανάπτυξής του καθώς και η περίοδος ανθοφορίας του. Αναφέρονται στοιχεία της κατάστασης του πληθυσμού του στην περιοχή και ο βαθμός απειλής, εφόσον έχει ενταχθεί σε κάποιο καθεστώς προστασίας από τους επίσημους διεθνείς και εθνικούς καταλόγους. Τέλος, αναφέρονται οι γεωγραφικές περιοχές εξάπλωσης στον ελλαδικό χώρο και οι υπόλοιπες περιοχές εξάπλωσης, εφόσον δεν είναι αποκλειστικά ενδημικό της χώρας.

Πέραν των συγγραφέων στην έκδοσή του συνεργάστηκαν οι συνάδελφοι: Νίκος Προύτσος, Δρ Γεωπόνος, Γιώργος Μάντακας Δασολόγος, Αθηνά Βουλγαροπούλου Γεωπόνος, Αιμιλία Λάχλου Γεωπόνος.
[https://www.elgo.gr/…/pub…/demeter_magazine/dmtr6p35.pdf]

Scroll to Top