Κατατέθηκε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για Αιολικό Σταθμό στην κορυφή της Οίτης Κι εμείς προτείνουμε στον κ Αμυρά να εντάξει την Οίτη στις «Περιοχές ¶νευ Δρόμων»
Λαμία, 14.2.2022
Η εταιρεία κατέθεσε και τη δεύτερη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), μετά από την θέση “ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ”, αυτή τη φορά για το έργο εγκατάστασης οκτώ (8) ανεμογεννητριών ισχύος 31,2 MW στη θέση “ΠΥΡΓΟΣ”, στην ψηλότερη κορυφή της Οίτης, σε υψόμετρα 2.000m, ύψους 150 μέτρων η κάθε μία (84m ο πυλώνας και 65,6m το πτερύγιο). Αναφερόμαστε δηλαδή σε οκτώ γήπεδα ποδοσφαίρου, σΆ αυτό το ανάγλυφο, για την κατασκευή οκτώ πολυκατοικιών πενήντα ορόφων! [Η ΜΠΕ θα είναι σε δημόσια διαβούλευση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο μέχρι την 1/4/2022.]
Πέραν των όσων έχουμε αναφέρει κατά καιρούς για το βουνό της Οίτης, επισημαίνουμε ότι πρόκειται για παράνομη κατάτμηση ενός συνολικού σχεδιαζόμενου έργου τεσσάρων (4) Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στις θέσεις “ΠΥΡΓΟΣ”, :ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ 1” και “ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ 2” και “ΜΑΚΡΥΡΑΧΗ”, από εταιρείες ιδίων συμφερόντων, με κοινή διαδρομή, κοινή έδρα και κοινό έλεγχο από την “KIEFER TEK Ε.Π.Ε.”. Οι θέσεις αυτές βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους, στα όρια του Εθνικού Δρυμού και της Περιοχής Natura και εντός της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά. Η μη υποβολή των άλλων δύο ΜΠΕ, ενώ ουσιαστικά βρίσκονται στο ίδιο στάδιο αδειοδότησης, δείχνει τη σκοπιμότητα για να μη θεωρηθεί κατάτμηση, αλλά ξεχωριστά έργα, να μην πάει ο έλεγχος και η έγκριση της ΜΠΕ στο Υπουργείο ως Α1, αλλά στην Αποκεντρωμένη ως Α2. Σύμφωνα με το νόμο, έργα ΑΣΠΗΕ με ισχύ πάνω από 60MW πρέπει να αδειοδοτούνται από το Υπουργείο. Το κυριότερο όμως είναι ότι επιδιώκουν να αποφύγουν την αξιολόγηση των σωρευτικών και συνεργιστικών συνεπειών του ενιαίου έργου.
Προσπαθούν με τις πανομοιότυπες ΜΠΕ να μας πείσουν ότι οι τριάντα εφτά (37) ανεμογεννήτριες – γιατί εμείς ξέρουμε να μετράμε το σύνολο των ανεμογεννητριών στο βουνό – θα έχουν ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ επιπτώσεις στον τουρισμό και την αναψυχή στην Οίτη, όπως θα έχουν, λένε, και ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ επιπτώσεις στο έδαφος, στα υπόγεια και επιφανειακά νερά και στη χλωρίδα. Θα έχουν όμως, γράφουν, ΘΕΤΙΚΕΣ κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις! Και όχι μόνο ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ επιπτώσεις, αλλά «η ευρύτερη περιοχή θα αποτελέσει πόλο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, αφού με την κατάλληλη διαφήμιση και προώθηση θα ελκύει επισκέπτες για εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και επιδεικτικούς(…) σκοπούς, σχολικές εκδρομές κλπ». Αυτά βέβαια τα διαβάζουμε σε όλες τις ΜΠΕ και είναι copy paste για όλες τις ΜΠΕ στην Ελλάδα. Με λίγα λόγια προσπαθούν να μας τρελάνουν!
Κάνοντας μια ανάγνωση των 400 σελίδων της ΜΠΕ διαβάζει κανείς ότι “Η πρόσβαση προς το προτεινόμενο αιολικό πάρκο, θα γίνει μέσω της διάνοιξης νέου δασικού δρόμου μήκους 7.375m (στην Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) λένε 6.788m) και βελτίωση υφιστάμενου χωματόδρομου μήκους 10.709m (στην ΕΟΑ λένε 10.509m)” (σελ 83). Αναφερόμαστε ουσιαστικά σε ένα συνολικό μήκος νέων χωματόδρομων 18.084m! για να περάσουν και να φτάσουν τα μεγαθήρια στα 2.000m. Ας μας πουν επιτέλους σε ποια χώρα της Ευρώπης συμβαίνει αυτό.
Όμως η Οίτη, ως Εθνικός Δρυμός, έχει όλες τις προϋποθέσεις να ενταχθεί στο πρόγραμμα για τις «Περιοχές ¶νευ Δρόμων» (ΠΑΔ). Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε γιΆ αυτό τους αρμόδιους στο ΥΠΕΝ, γιατί θέλουμε να τους βοηθήσουμε – και είναι μια λύση – για να σταματήσει αυτό το παράλογο καθεστώς των αδειοδοτήσεων στην Οίτη. Είναι δε στην ευθύνη της Περιφέρειας και των Δήμων Λαμίας και Δελφών να υποβάλουν την τεκμηριωμένη πρόταση.
Να θυμίσουμε τέλος ότι:
– Για την αίτηση που αφορά στον ΑΣΠΗΕ στη θέση “ΤΟΥΡΛΑ – ΒΛΙΤΟΤΣΟΥΜΑΡΟ” των δεκαπέντε (15) ανεμογεννητριών της εταιρείας “ΑΙΟΛΙΚΗ ΟΙΤΗΣ Ε.Π.Ε”, έχει εκδοθεί από το ΥΠΕΝ Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), η οποία έχει προσβληθεί από το Δήμο Λαμίας και εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
– Για τις τέσσερις (4) αιτήσεις που αφορούν στις θέσεις “ΠΥΡΓΟΣ”, “ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ 1” & “ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ 2” και “ΜΑΚΡΥΡΑΧΗ”, των είκοσι δύο (22) ανεμογεννητριών, ο Δήμος Λαμίας έχει προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ζητώντας την ακύρωση των Βεβαιώσεων Παραγωγού, που έχει εκδώσει η ΡΑΕ. Παράλληλα η εταιρεία προχώρησε στην εγκατάσταση ανεμολογικών ιστών στις θέσεις “ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ” και “ΜΑΚΡΥΡΑΧΗ”.
Να θυμίσουμε επίσης ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία, αυτή η κοινωνία που πρέπει να τη σέβεται η κεντρική διοίκηση, έχει εκφράσει επανειλημμένα την αρνητική της θέση και απορρίπτει κάθε ιδέα για ανεμογεννήτριες στην Οίτη. Ζητάμε να σταματήσουν επιτέλους να μας προκαλούν! Τι πρέπει να κάνουμε; Η Οίτη είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής και πρέπει να καταλάβουν ΟΛΟΙ ότι η υπομονή μας έχει πια εξαντληθεί!
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ