sstamellos

sstamellos

ΧΑΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ!

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Δελτίο Τύπου Νο. 19
30.06.04

ΧΑΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ!

Όλο και περισσότερα ανησυχητικά νέα μας έρχονται από το ΕΘΠΖ. Μοιάζει σαν να μην έχει τέλος η τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται στον Κόλπο του Λαγανά, την κυριότερη περιοχή για την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα καρέττα στη Μεσόγειο.

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου βρίσκεται στην ένατη εβδομάδα επίσχεσης εργασίας και εξακολουθεί να παραμένει απλήρωτο από τον Ιούνιο του 2003. Καθημερινά οι πολλές παραβιάσεις του κανονισμού λειτουργίας του Πάρκου, προκαλούν τεράστια προβλήματα στις χελώνες που προσπαθούν να ωοτοκήσουν στις παραλίες του Λαγανά.

Σε ανοιχτή επιστολή προς την Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ, Κα Margot Wallstrom, το MEDASSET αναφέρει ότι:

· Οι ειδικοί φράκτες που εμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες ωοτοκίας την νύχτα, παραμένουν κλειδωμένοι στην αποθήκη του ΕΘΠΖ, που δεν λειτουργεί. Πολλά άτομα επισκέπτονται τις παραλίες ωοτοκίας κατά την διάρκεια της νύχτας, συχνά με μηχανοκίνητα μέσα και με φακούς, προκαλώντας μεγάλη ενόχληση στις χελώνες που προσπαθούν να γεννήσουν. Έτσι πολλές χελώνες αναγκάζονται να επιστρέψουν στην θάλασσα χωρίς να ωοτοκήσουν.

· Στην παραλία της Δάφνης, έχουν δημιουργήσει τεχνητό φράκτη από βράχια και άμμο, παράλληλα με την θάλασσα, μειώνοντας κατά 5 μέτρα τον διαθέσιμο χώρο για ωοτοκία, εμποδίζοντας έτσι τις χελώνες να γεννήσουν.

· Στο Μαραθωνήσι δύο ψαράδες ρίχνουν σχεδόν κάθε βράδυ ένα δίχτυ 30 μέτρων, μόλις 20 μέτρα από την ακτή, εμποδίζοντας την πρόσβαση των χελωνών στην παραλία ωοτοκίας. Το δίχτυ απομακρύνθηκε μόνο μια φορά μετά από παρέμβαση του Λιμεναρχείου, ύστερα από σχετική καταγγελία των εθελοντών του “ΑΡΧΕΛΩΝ” (ΣΠΘΧ).

· Για την ώρα τρεις νεκρές χελώνες έχουν εκβρασθεί στις παραλίες. Η μία (αρσενική), πνίγηκε όταν μπλέχτηκε στο σχοινί άγκυρας θαλάσσιου ποδήλατου.

· Υπάρχουν μαρτυρίες βασανισμού θαλασσίων χελωνών στις παραλίες του Ανατολικού Λαγανά και στο Καλαμάκι. Συχνά ντόπιοι τις αρπάζουν από την θάλασσα και τις υψώνουν στο αέρα για να τις επιδείξουν στους τουρίστες. Σε μια περίπτωση ένα από τα τουριστικά σκάφη παρατήρησης χελωνών άνοιξε ταχύτητα προς μια χελώνα και αφού κόλλησε δίπλα της, ο καπετάνιος την άρπαξε από το νερό και τη σήκωσε ψηλά για να την επιδείξει στους επιβάτες.

· Ανακοινώθηκε στον τοπικό Τύπο (12/06/04) ότι η υπερπλήρης από το 2001 χωματερή (Χ.Υ.Τ.Α.) στο βουνό Σκοπός, πάνω από τις παραλίες ωοτοκίας, θα παραμείνει σε λειτουργία ως έχει κατά την διάρκεια της περιόδου ωοτοκίας και εκκόλαψης των χελωνών, συνεχίζοντας την μόλυνση του Κόλπου όχι μόνο για τις χελώνες αλλά και για τους τουρίστες.

· Επίσης, όπως αναφέρθηκε στον τοπικό Τύπο, η Διευθύντρια της Κτηματικής Υπηρεσίας προέβη σε μηνύσεις, επειδή διαπιστώθηκαν πολλές σειρές από παράνομες ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες του Ανατολικού Λαγανά και στο Καλαμάκι.

· Δύο ξένοι εθελοντές του “ΑΡΧΕΛΩΝ”, που πραγματοποιούσαν ενημέρωση στους τουρίστες στις παραλίες του Λαγανά (24/06/04), δέχτηκαν ύβρεις και γρονθοκοπήματα από επιχειρηματία που νοικιάζει ξαπλώστρες και ομπρέλες, ο οποίος μεταξύ άλλων τους φώναζε: «Γυρίστε πίσω στις χώρες σας. Το ΕΘΠΖ τελείωσε. Οι παραλίες είναι και πάλι δικές μας».

· Πολύ συχνά παρατηρούνται τελευταία αγώνες με ταχύπλοα, που η χρήση τους απαγορεύεται έτσι και αλλιώς στον Κόλπο. Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός να παρατηρούνται πολλές χελώνες με βαριές κακώσεις στο καβούκι τους, από προπέλες.

Είναι προφανές ότι τα αναγκαία μέτρα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όχι μόνο δεν εφαρμόζονται αλλά ούτε καν λαμβάνονται υπόψη από την Πολιτεία.

****************************************************************
MEDASSET-Mediterranean Association to Save the Sea Turtles
1c Licavitou St., 106 72 Athens, GREECE
Tel.: + 30 210 3613572, + 30 210 3640389, Fax: + 30 210 3613572
E-mail: medasset@hol.gr
www.euroturtle.org
www.euroturtle.org/medasset
www.medasset.gr
****************************************************************

Please sign our petition on the Zakynthos National Marine Park in English at www.medasset.gr/english_petition.htm or in Greek at www.medasset.gr/greek_petition.htm

Scroll to Top