sstamellos

sstamellos

Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών: μια ακόμα χαμένη……

Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών: μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για την ελληνική Κυβέρνηση

Έξι χρόνια μετά από την πρωτοβουλία της για ίδρυση του διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών, η Ελλάδα χάνει στην πράξη το στοίχημα της διασυνοριακής συνεργασίας. Η χώρα μας εμφανίζεται άπειρη στη σύγχρονη διεθνή περιβαλλοντική διπλωματία, που η ίδια εγκαινίασε στις 2 Φεβρουαρίου 2000, και αδυνατεί να παίξει, στο πλαίσιο του Πάρκου Πρεσπών, τον ηγετικό ρόλο που διακηρύσσει ότι θέλει να κατέχει στα Βαλκάνια.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2006 – Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων – συμπληρώνονται έξι χρόνια από την ημέρα που οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Αλβανίας και της πΓΔΜ συναντήθηκαν στον Αγ. Γερμανό Πρεσπών και διακήρυξαν την ίδρυση του διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών, της πρώτης θεσμοθετημένης διασυνοριακής προστατευόμενης περιοχής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η ίδρυση του Πάρκου ήταν πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης (μετά από πρόταση της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και του WWF Ελλάς), και βρίσκεται υπό την αιγίδα της Σύμβασης Ραμσάρ για τους υγρότοπους διεθνούς σημασίας.

Στόχοι της πρωτοπόρου τριμερούς συνεργασίας υπήρξαν η διατήρηση των παγκοσμίως σημαντικών φυσικών αξιών της Πρέσπας, η ολοκληρωμένη διαχείριση των νερών της, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της μέσω έργων και επενδύσεων, και η δημιουργία προτύπου ειρηνικής διακρατικής συνεργασίας για την ανάπτυξη και προστασία μιας απομονωμένης περιοχής στην καρδιά των ταραγμένων Βαλκανίων.

Μετά από ένα αβέβαιο ξεκίνημα το 2001, κατά το οποίο στήριξε και χρηματοδότησε την εκπόνηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών, το ελληνικό κράτος παρακολουθεί σήμερα παθητικά τις άλλες δύο χώρες να λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών προγραμμάτων χωρίς, η χώρα μας να λαμβάνει μέτρα για την αποτελεσματική διαχείριση του Διασυνοριακού Πάρκου. Την ίδια στιγμή η προστασία και ανάπτυξη του ελληνικού τμήματος της Πρέσπας ακολουθεί την – κακή – μοίρα των υπόλοιπων σημαντικών προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας, με φορείς διαχείρισης φαντάσματα χωρίς διοίκηση, πόρους, προσωπικό και σχέδια διαχείρισης.

Η Ελλάδα χωρίς όραμα και στρατηγική δεν τολμά να προχωρήσει και να ολοκληρώσει την πρωτοβουλία της, ούτε σε θεσμικό/ πολιτικό, αλλά ούτε και σε πρακτικό επίπεδο. Το σχέδιο τριμερούς συμφωνίας για την ουσιαστικότερη λειτουργία της συνεργασίας στο πλαίσιο του Πάρκου Πρεσπών, και ιδιαίτερα για τη διαχείριση του νερού, βρίσκεται στα συρτάρια των κρατικών υπηρεσιών για περισσότερο από ενάμισι χρόνο. Τα αρμόδια υπουργεία, ΥΠΕΞ και ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν μπορούν να συντονιστούν. Τελικά, το ελληνικό κράτος δεν προχωρά σε καμία σοβαρή διαπραγμάτευση με τους γείτονες και μετατρέπεται κυριολεκτικά στον τελευταίο τροχό της αμάξης σε μια πρωτοβουλία που ήταν δική του, αλλά σήμερα έχει γίνει πολλών άλλων.

Στη φετινή 6η επέτειο από την ίδρυση του Πάρκου Πρεσπών οι τοπικές αυτοδιοικήσεις της Πρέσπας, και ιδιαίτερα ο Δήμος Πρεσπών και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, όσοι δηλαδή συνεχίζουν να στηρίζουν πολιτικά, πρακτικά και οικονομικά τη διασυνοριακή συνεργασία, θα γιορτάσουν την έγκριση ενός μεγάλου πολυετούς προγράμματος για την προστασία και ανάπτυξη της διασυνοριακής περιοχής, ύψους περίπου 13,5 εκ. δολαρίων, με διεθνή πολυμερή χρηματοδότηση που προέρχεται κυρίως από το Παγκόσμιο Ταμείο Περιβάλλοντος (Global Environment Facility – GEF), τη γερμανική και ελβετική κρατική αναπτυξιακή βοήθεια.

Κρίμα που η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί ως αμήχανος παρατηρητής τα τεκταινόμενα!

Περισσότερες πληροφορίες:
Μυρσίνη Μαλακού, Διαχειρίστρια ΕΠΠ, τηλ. 23850 51211, 6945554978, spp@line.gr
Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής WWF Ελλάς, τηλ. 210 3314893, 6937333668, d.karavellas@wwf.gr

<<WWF_GR_20_Prespa Park.pdf>>

Σημείωση προς τους συντάκτες

Η ίδρυση του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών δημιούργησε στους κατοίκους της Πρέσπας πολλές προσδοκίες για μια βελτιωμένη προοπτική ζωής στον τόπο τους με άνοιγμα των συνόρων προς τις γείτονες χώρες, ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού κλπ. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είδαν στο Πάρκο Πρεσπών μια ευκαιρία για πραγματική και συνολική προστασία και διαχείριση ενός πολύτιμου υγρότοπου, όχι μόνο με τρόπο που θα διασφάλιζε την ευημερία των τοπικών κοινοτήτων και στις τρεις χώρες. Οι κυβερνήσεις των τριών κρατών προσδοκούσαν πολιτικά οφέλη μέσω της βελτίωση της διεθνούς τους εικόνας, ενώ ιδιαίτερα η Αλβανία και η πΓΔΜ ανέμεναν, ότι το διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών θα προσελκύσει διεθνή χρηματοδότηση για την προστασία και ανάπτυξη της περιοχής.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα βάλει τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να (συν)εργαστούν με τους γείτονες για να υλοποιηθούν οι στόχοι που έθεσαν οι Πρωθυπουργοί και ότι θα προχωρήσει σε σειρά έργων στην περιοχή.

Έξι χρόνια μετά ελάχιστες από αυτές τις προσδοκίες πραγματοποιήθηκαν. Οι δύο γειτονικές κυβερνήσεις κέρδισαν τα αναμενόμενα, η ελληνική κυβέρνηση έμεινε στις υποσχέσεις, οι δε πολίτες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ακόμη περιμένουν αλλά και καταβάλουν τις δικές τους προσπάθειες για να εξασφαλίσουν την προστασία και ορθή ανάπτυξη της Πρέσπας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top