sstamellos

sstamellos

Εγκατάσταση ζωνών ιχθυοτροφείων στον Κόλπο Αταλάντ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΛΟΓΟΥ
ΜΑΛΕΣΙΝΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Γράμμου 3Α Βριλήσσια 15235
Τηλ . 22330-93196 22330-93355
210-9222202 210-6826085
Fax 22330-93355 210-6826085
E-mail:
tsouma@hotmail.com nana.tsouma@hotmail.com

ΘΕΟΛΟΓΟΣ 13-3-2006
ΑΡ.ΠΡΩΤ 404

ΠΡΟΣ:κ.Νομάρχη Φθιώτιδας
(Πίνακας αποδεκτών)
Συν. φύλλα 17

Θέμα: «Εγκατάσταση ζωνών ιχθυοτροφείων στον Κόλπο
Αταλάντης- Θεολόγου.
Η αντίστροφη μέτρηση για την οριστική καταστροφή
άρχισε!!!!!!»

Σχετ. α) Δημοσίευμα του Λαμιακού Τύπου 1-3-2006
β) Εισήγηση Νομάρχου Φθιώτιδας στο Περ.Συμβ. Στ.Ελλάδας 28-2-2003
γ) Αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων Αταλάντης-Μαλεσίνας και
Δαφνουσίων(Λιβανατών) και Ψηφίσματα όλων των Συλλόγων της
παραλιακής Λοκρίδας (Ιούλιος –Αύγουστος 2005)
δ) Ημερίδα για τον «Προσυνεδριακό Διάλογο εν όψει του Α Αναπτυξιακού
Συνεδρίου Φθιώτιδας
ε) Χάρτης του Κόλπου της Αταλάντης-Θεολόγου

Αξιότιμε κ. Νομάρχη

1.Από την εφημερίδα Λαμιακός Τύπος της 1ης Μαρτίου 2006 (Σχετ.α)
πληροφορηθήκαμε ότι στις 28 Φεβρουαρίου 2006 στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Φθιώτιδας πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση,όπου παρουσιάστηκε από εκπρόσωπο της Δ/νσης Περ.Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ η Μελέτη για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών(ΠΟΑΥ) στο Β.Ευβοικό και Μαλιακό.

Η εκδήλωση αυτή,σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας,έγινε εν αγνοία των νομαρχιακών παραγόντων ενώ θα έπρεπε να είχε ευρύτατα δημοσιοποιηθεί!

Στη Μελέτη αυτή εκτός των άλλων προτείνεται η δημιουργία δυο τερατωδών Ζωνών ιχθυοκαλλιεργειών ετήσιας δυναμικότητας 3.045 τόννων ετησίως τσιπούρα λαυράκι στις Νησίδες Γάιδαρος και Αταλαντονήσι στον Κόλπο της Αταλάντης- Θεολόγου!!!!

Παρά λοιπόν τους πολυετείς αγώνες μας, τις εκατοντάδες σελίδες επιχειρημάτων του Νομάρχη Φθιώτιδας και διαμαρτυριών των Δήμων Αταλάντης, Μαλεσίνας και Δαφνουσίων(Λιβανατών), του συνόλου των Συλλόγων και των Τοπικών Κοινωνιών της παραλιακής Λοκρίδας για τη μη εγκατάσταση νέων ιχθυοτροφείων στον Κόλπο Αταλάντης-Θεολόγου και την απομάκρυνση των υπαρχόντων που η λειτουργία τους από το 1985 μέχρι σήμερα κατάντησαν τη θάλασσά μας ΧΑΒΟΥΖΑ και ΒΟΥΡΚΟ ακατάλληλο για κολύμβηση και επικίνδυνο για την υγεία μας, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπ.Αγρ.Αν.και Τροφίμων επιμένουν στην εφαρμογή αυτής της Μελέτης ΠΟΑΥ για την εγκατάσταση ιχθυοτροφείων!!!!

Οι αρμόδιοι αυτοί,παρά τις επισημάνσεις μας, δέχθηκαν αβασάνιστα και άνευ του στοιχειώδους ελέγχου αυτή τη Μελέτη για τις ΠΟΑΥ η οποία «μπάζει από όλες τις μεριές» και δρομολογούν εσπευσμένα την εφαρμογή της, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα ολίγων ιχθυοτρόφων και βλάπτει χιλιάδες κατοίκους,οικιστές και παραθεριστές της παραλιακής Λοκρίδας καθώς μετατρέπει ΞΑΝΑ τη θάλασσά μας σε ΧΑΒΟΥΖΑ και ΒΟΥΡΚΟ ιχθυοτροφείων!!

Αδιάψευστη απόδειξη των καταστροφικών συνεπειών των ιχθυοτροφείων στον συγκεκριμένο Κόλπο είναι ότι η θάλασσά μας άρχισε εμφανώς να ανακάμπτει μετά την προ διετίας παύση και απαγόρευση λειτουργίας πέντε(5) ιχθυοτροφικών μονάδων από τις έντεκα(11).

Δυστυχώς οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αγνόησαν τις προτάσεις του κ. Νομάρχη

(Σχετ. β), τις διαμαρτυρίες και τις αντιρρήσεις των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων Αταλάντης, Μαλεσίνας και Δαφνουσίων (Λιβανατών) , καθώς και τα Ψηφίσματα του ΣΥΝΟΛΟΥ των Συλλόγων και Φορέων των τριών Δήμων(Σχετ. γ)!!!

Αγνόησαν ακόμα και την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας(Αρ.Πρωτ.9217/8-12-03) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας και του Δήμου Αταλάντης κατά του Χωροταξικού Σχεδίου Στ.Ελλάδας στο σημείο που προβλέπει ιχθυοτροφεία στον Κόλπο της Αταλάντης –Θεολόγου καθώς και την προσφυγή του Συλλόγου μας στο Συνήγορο του Πολίτη(Αρ.πρωτ.20575/27-12-05 ) για την όλη διαδικασία και την επιστημονική ανεπάρκεια της ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ αυτής Μελέτης ΠΟΑΥ από την Υπηρεσία ΑΛΙΕΙΑ του Υπ.Αγρ.Ανάπτυξης και Τροφίμων!!!!

Αγνοήθηκε ακόμα και η Μελέτη του ΕΟΤ (Οκτώβριος 2003) που προβλέπει για την παράκτια περιοχή Αταλάντης και Μαλεσίνας τεράστια τουριστική ανάπτυξη, ανάδειξη και προστασία των φυσικών πόρων και υγροβιοτόπων των Νήσων Γάιδαρος και Αταλαντονήσι!

Αναρωτιώμαστε:

Εχει μεγαλύτερη αξία η Μελέτη του Υπ.Αγροτικής Αν. και Τροφίμων που μετατρέπει τον κόλπο Αταλάντης-Θεολόγου σε ΧΑΒΟΥΖΑ ιχθυοτροφείων από τη Μελέτη του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης που δίνει πνοή και προοπτική στην περιοχή μας να αναπτυχθεί πάνω στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας ,τον Τουρισμό;;;

Και ποιος είναι αυτός που αποφασίζει ποια Μελέτη θα εφαρμοστεί και για ποιους λόγους;

Οι υπάλληλοι του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπ.Αγρ.Ανάπτυξης και Τροφίμων ή κάποιοι επιχειρηματίες που πιέζουν υπηρεσιακούς παράγοντες, κερδοσκοπούν εις βάρος του Περιβάλλοντος και της υγείας μας και υποθηκεύουν το Μέλλον των κατοίκων και των επερχομένων γενεών;;;;

Είναι αδιανόητο κατόπιν των προαναφερθέντων να εξακολουθούν οι αρμόδιοι να αδιαφορούν και να κωφεύουν!

ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΝ ΤΑ ΕΝΝΟΜΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ;

Με τραμπουκισμούς,βανδαλισμούς ,πυρκαγιές και βία προκειμένου να εισακουστούν;

Αυτός είναι ο Πολιτισμός μας και η Δημοκρατία μας;

2.Επειδή εκτιμούμε ότι η αντίστροφη μέτρηση της ολοκληρωτικής, οριστικής και αμετάκλητης καταστροφής του θαλάσσιου Κόλπου Αταλάντης-Θεολόγου και της παραλιακής Λοκρίδας άρχισε, θεωρούμε επιβεβλημένο να σας θυμίσουμε τις ολέθριες συνέπειες από τη μεθοδευμένη εγκατάσταση ιχθυοτροφικών μονάδων στις Νήσους Γάιδαρος και Αταλαντονήσι και γενικότερα σε όλη την έκταση του Κόλπου.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η ρύπανση στη θάλασσα της Αταλάντης –Θεολόγου από τους 3.045 τόννους ετησίως τσιπούρα –λαυράκι ισοδυναμεί με: 31 τόννους ημερησίως και 11.315 τόννους ετησίως περιττωμάτων (κόπρανα και ούρα) των ψαριών, των υπολειμμάτων των τροφών και των φαρμάκων ή σα να χύνονται στη θάλασσα ακατέργαστα λύματα μιας πόλης 78.000 κατοίκων!!!!!!!!

Επιπλέον:

-Θάλασσα πρασινοκίτρινη και θολή
-Αφροί βρωμερής όψης και σύνθεσης
-Ελαιώδης επιφάνεια θαλάσσης
– Δυσάρεστες οσμές
– Συνεχής ροή ακάθαρτων νερών με απορρυπαντικά από την πλύση των
Δεξαμενών των ιχθυογεννητικών Σταθμών
-Ταχεία ανάπτυξη του φαινομένου του ευτροφισμού στη θάλασσα
-Πυθμένας υπερυψωμένος κατά 2-3 μέτρα από τα κόπρανα και τις τροφές των
Ψαριών.
-Σακούλες συσκευασίας τροφών.
-Καταστροφή της παράκτιας ζώνης και του αιγιαλού και της ενδοχώρας των
νησίδων Γάιδαρος και Αταλαντονήσι από την κατασκευή βοηθητικών
χώρων,αποθηκών, δρόμων προσπέλασης και γενικά χερσαίων υποστηρικτικών εγκαταστάσεων των πλωτών μονάδων.

Εύκολα λοιπόν αντιλαμβάνεται και ο πιο αφελής και αδαής ότι με αυτήν την κατάντια η παραλιακή Λοκρίδα «θάβεται» τουριστικά, δημιουργείται τεράστια ανεργία, εκμηδενίζονται οι αξίες ακινήτων, καταστρέφονται οι επιχειρήσεις και εκμηδενίζεται η οικιστική ανάπτυξη της περιοχής ,οι δε νέοι θα αναγκαστούν σε μετανάστευση για ανεύρεση εργασίας στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό (βαλκανικές χώρες)

Είναι δυνατόν η θέληση της Τοπικής Κοινωνίας να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους ολίγων κερδοσκόπων;;;;

Η κατεύθυνση της Ευρωπαικής Ενωσης είναι ξεκάθαρη.Καμία επένδυση δε μπορεί να αναπτυχθεί αν βρίσκεται σε αντίθεση με τις Τοπικές Κοινωνίες!!

Είναι απόλυτα φυσικό να μας δημιουργούνται πάμπολλα ερωτηματικά και υποψίες για το ποιοί κρύβονται αλλά και ωφελούνται από την αδικαιολόγητη αυτή επιμονή και εμμονή «να φέρουμε τα ψάρια σ`αυτόν τον Κόλπο και να διώξουμε τους ανθρώπους»;;

Αυτό θέλουν λοιπόν ;;;
Να μας διώξουν από τον τόπο που επενδύσαμε τα όνειρα τα δικά
μας και των παιδιών μας;;;;

Εκτιμούμε ότι οι αγώνες και οι αντιδράσεις των Τοπικών Κοινωνιών δε θα επιτρέψουν την υλοποίηση αυτών των σχεδίων.

Επειδή στο σχετικό δημοσίευμα αλλά και στην εν λόγω Μελέτη ΠΟΑΥ αναφέρεται ότι δια των εγκαταστάσεων των ιχθυοτροφείων θα δημιουργηθούν ευνοικές συνθήκες ανάπτυξης των πάσης φύσεως θαλασσίων σπορ, επισημαίνουμε το αυτονόητο ότι κανένα θαλάσσιο σπορ επιφανείας ή βυθού είναι δυνατόν να αναπτυχθεί σε βρωμερές θάλασσες και πυθμένες.

Στην Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Αταλάντη 22/3/2006( Σχετ.δ) θα παρευρεθούμε(είτε με φυσική παρουσία είτε δια υπομνήματος) και θα καταθέσουμε την αντίθεσή μας στη μεθοδευμένη καταστροφή του Κόλπου Αταλάντης-Θεολόγου και την απόφασή μας να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να προασπίσουμε το Μέλλον της περιοχής μας.

Αξιότιμε κύριε Νομάρχη

Με δεδομένο ότι η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο τελικό στάδιο και πρέπει οπωσδήποτε να δικαιωθεί ο κοινός μας αγώνας, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ να φέρετε το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και να απορρίψετε την εν λόγω Μελέτη στο σημείο που προβλέπει ιχθυοκαλλιέργειες στον Κόλπο της Αταλάντης-Θεολόγου.Επίσης να ζητήσετε από τον Γ.Γρ.Περιφέρεια Στ.Ελλάδος την οριστική εξαίρεση του Κόλπου της Αταλάντης-Θεολόγου από τα σχέδια να εγκατασταθούν Ζώνες ιχθυοκαλλιεργειών σε αυτόν.

Μετά τιμής
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Η Γ.Γραμματέας Ο Πρόεδρος
Νανά Κακαβούλη Δημήτριος Δαβράδος

Πίκακας αποδεκτών

2.Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ
3.Υπουργό Αγρ.Αν. και Τροφίμων
4.Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης
5.Βουλευτές Φθιώτιδας
6.Νομάρχη Φθιώτιδας
7. Δήμο Αταλάντης
8. Δήμο Μαλεσίνας
9. Δήμο Δαφνουσίων
10. ΜΜΕ Λαμίας
11. ΟΣΜΑΕΣ
12. ΕΑΑΣ

ΚΟΙΝ: 1.Συλλόγους Αταλάντης-Μαλεσίνας -Δαφνουσίων
2.Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας
3.ΤΕΔΝ Φθιώτιδας

Scroll to Top