sstamellos

sstamellos

Έγκλημα στο Βελούχι

ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ
Ο δρόμος καταστρέφει ανεπανόρθωτα το βουνό, υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον Ανεξάρτητα από την εξέλιξη του έργου, τραγικές θα είναι οι συνέπειες για τον τουρισμό της Ευρυτανίας

ΤΙΤΛΟΣ
Έγκλημα στο Βελούχι

Γράφει ο Ηλίας Γ. Προβόπουλος

Φαίνεται πως εν ονόματι της τουριστικής ανάπτυξης και οπωσδήποτε για την εξυπηρέτηση των …Θεσσαλών, για τους οποίους λέγεται ότι είναι φανατικοί λάτρεις των χειμερινών σπορ και θα τονώσουν με την παρουσία της την χειμάζουσα οικονομία της Ευρυτανίας, αποφασίστηκε πριν από μερικά χρόνια και ξεκίνησε εδώ και λίγο καιρό το ασύληπτο έργο για τον κοινό νου έργο που λέγεται «Δρόμος Βελούχι – Αγία Τριάδα»!

Μπροστά λοιπόν στα οφέλη που θα έρθουν από τη Θεσσαλία με τον καινούργιο «δρόμο» η ανάγκη της προστασίας και η ακεραιότητα του Βελουχιού αποδεικνύεται ότι είναι ψιλά γράμματα. Όταν δε λέμε ακεραιότητα εννούμε πως η προστατευόμενη από εθνικές και διεθνείς συνθήκες αλπική ζώνη του μοναδικού βουνού έπρεπε να διαφυλαχθεί ως πλήρες οικοσύστημα και να πρυτανεύσει η λογική της ηπιότερης παρέμβασης ή ακόμη και της ακύρωσης της προσπάθειας αυτών που βλέπουν το Βελούχι σαν οικοπεδάκι που τους άφησε μια άκληρη θειά τους και το ξεπουλάνε πριν περάσουν τα σαράντα της μακαρίτισσας!

Κάπως έτσι μοιάζει η υπόθεση ή αν θέλετε να το πούμε διαφορετικά, όλοι αυτοί που σκέφτηκαν και εργάστηκαν για την κατασκευή του δρόμου δεν νοιάζονται καθόλου, μα καθόλου για τις επόμενες γενιές των Ευρυτάνων καταστρέφοντας το κεφάλαιο, επί του προκειμένου, το μοναδικό που διαθέτει η Ευρυτανία, το φυσικό της περιβάλλον.

Έτσι λοιπόν εκτιμώντας πως αυτό που λείπει από την Ευρυτανία (συγνώμη από το Καρπενήσι) ήταν ο δρόμος που θα το συνδέει με την Αγία Τριάδα και προχώρησαν στην κατασκευή του ανάμεσα από τις κορυφές του Βελουχιού, το οποίο από μόνο του αποτελεί ένα μνημείο της φύσης. Αυτός λοιπόν ο δρόμος έλειπε από την Ευρυτανία; Ούτε η ανατολική πρόσβαση του Τυμφρηστού λείπει, ούτε το τούνελ στο Μπαγασάκι, ούτε ο Παραμεγδόβιος, ούτε ο πολυθρύλητος δρόμος των Αγράφων.

Μήπως δεν είχε δρόμο η Αγία Τριάδα; Έχει τον εκπληκτικό δρόμο που διασχίζει από τη μεριά της Φθιώτιδας την υποαλπική ζώνη, δρόμο που θα έπρεπε να διαφημίζεται και προβάλλεται παντού ως ο ομορφότερος δρόμος της Κεντρικής Ελλάδας και που συνδέει τη Θεσσαλία με τον Πατραϊκό Κόλπο. Ένας δρόμος που σε σχέση με αυτόν που κατασκευάζουν μπορεί να μείνει κλειστός ελάχιστες ημέρες το χειμώνα ενώ ο καινούργιος, όλοι το γνωρίζουν ότι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο θα είναι θαμένος κάτω από δεκάδες μέτρα χιόνι. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι το καλοκαίρι, οι Αγιοτραδίτες μαζί με τους Θεσσαλούς που από την αγάπη τους για το Βελούχι δεν θα σταματήσουν να επισκέπτονται ακόμα και με καύσωνα την Ευρυτανία, θα συντομεύουν κατά δέκα λεπτά (άν έχει αντάρα ή βροχή θα κάνουν τον ίδιο χρόνο ή και περισσότερο από τον υπάρχοντα δρόμο) τη διαδρομή Αγία Τριάδα – Καρπενήσι.

Λέω πολλά, ας μαζευτούμε όμως και να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Ένας δρόμος ποτέ δεν βλάφτει, ιδιαίτερα όταν γίνεται για να καλύψει πραγματικές ανάγκες και βεβαίως όταν εξυπηρετεί τους κατοίκους μιας ζωντανής περιοχής που επενδύει στο μέλλον της. Βλάφτει όμως όταν γίνεται χωρίς λόγο, όταν καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον και βλάφτει περισσότερο όταν αυτός ο δρόμος θα είναι απροσπέλαστος για τους μισούς μήνες του χρόνου. Τότε γιατί τον φτιάχνουν; Ρωτήστε τους και θα μάθετε.

Προτού όμως με λιθοβολήσουν για την ερώτησή -είναι σίγουρο πως θα με προγράψουν ή θα με εξορίσουν- σας προτείνω να πάμε να δούμε από κοντά τι κάνουν εκεί πάνω, στα μοναδικά ορεινά λειβάδια του Βελουχιού τα κτηνώδη μηχανήματα των εργολάβων.

Δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να ξεκοιλιάζουν και καταστρέφουν το βουνό. Πρώτα πρώτα δημιουργούν με τις διανοίξεις τεράστια πρανή, τέτοια που δεν επιτρέπατε να γίνουν σε κανένα μέρος της γης. Και ο πιό αφελής ανθρωπάκος της πιό υπανάπτυκτης χώρας του κόσμου θα ξεσηκώνονταν αν έβλεπε να κάνουν μπάζα το βουνό που σκεπάζει τον τόπο του και θα έμπαινε μπροστά στις μπουλντόζες να τις εμποδίσει. Στο Βελούχι όμως φαίνεται πως κανενός το αυτί δεν ιδρώνει.

Το Βελούχι όμως δεν ανήκει μόνο στους Αγιοτριαδίτες ή τους Καρπενησιώτες. Το Βελούχι ανήκει σε όλο τον κόσμο και μας ενδιαφέρει όλους, σαν ένα κομμάτι της κοινής μας πατρίδας και βεβαίως ως παγκόσμιο μνημείο της φύσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Γι’ αυτό και πρέπει να μείνει ακέραιο και να διαφυλαχθεί από τους κακότροπους αναπτυξιολόγους και τους επιπόλαιους εκφραστές των ρηχών πολιτικών που βλέπουν τη φύση σαν αναλώσιμο προϊόν και δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο παρά η εμπορευματοποίσή της.

Όταν λέμε ξεκοιλιάζουν το βουνό, η έκφραση είναι επιεικής. Οι «δικοί μας» έχουν προχωρήσει σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Ένα τούνελ στην αλπική ζώνη! Κανένας, μα κανένας στον κόσμο δεν τόμησε να κάνει αυτό το έγκλημα, παρά μόνο στην τεταρτοκοσμική Ευρυτανία! Θα κάνουν ένα τούνελ (έρμο Μπαγασάκι σε ξέχασαν πάλι) μήκους μισού χιλιομέτρου με την μέθοδο Cut and Cover, (κόψε και πέτα μπάζα ή αλλιώς, πάρε τα λεφτά και τρέχα). Θα σκάψουν δηλαδή δέκα μέτρα βάθος την λεκάνη συγκέντρωσης των νερών του βουνού, θα την τσιμεντώσουν και θα δημιουργήσουν ένα τούνελ πλάτους 10 μέτρων για να περνάνε άνετα οι Θεσσαλοί τουρίστες. Όταν δε τελειώσουν το τσιμέντωμα θα το σκεπάσουν με χώμα για να μπορούν να λειτουργούν οι πίστες του χιονοδρομικού. Τώρα αν θα φυτρώσει ποτέ χορτάρι στον γδαρμένο τόπο και θα αποκατασταθεί το περιβάλλον, είναι άλλο θέμα και μάλλον κανέναν δεν ενδιαφέρει. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι το χρήμα που εκεί ψηλά, στου Τυμφρηστού τα ορεινά λιβάδια φέτος τρέχει άφθονο όπως κάποτε το γάλα…

Η περίπτωση του τούνελ υποθέτω ότι κρύβει και ένα μυστικό! Αφού το χειμώνα δεν θα λειτουργεί ο περίφημος δρόμος, το τούνελ φαίνεται μάλλον θα λειτουργεί ως πάρκινγκ! Ας το καταλάβουν όμως όλοι: το Βελούχι δεν προσφέρεται για πυλωτή πολυκατοικίας και πάρκινγκ του Χιονοδρομικού Κέντρου, χρήζει ιδιαίτερης προστασίας και πρέπει να σταματήσουν αμέσως τα έργα που το καταστρέφουν. Οι υπεύθυνοι του Χιονοδρομικού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αλλά ποιός τους ακούει; Ακούνε μόνο ότι το τούνελ θα είναι έτοιμο για τον ερχόμενο χειμώνα και ότι θα αποκατασταθούν οι πίστες για να έρθουν οι Θεσσαλοί σκιερ. Ποιος εγγυάται όμως ότι ο χειμώνας θα διακόψει τις εργασίες από τον Σεπτέμβριο και τότε, όλη η χειμερινή σεζόν θα πάει χαμένη όχι μόνο για το Καρπενήσι αλλά και για ολόκληρη την Ευρυτανία.

Δεν έχω την πρόθεση να εγκαλέσω από τούτη τη σελίδα κάποιον εκπρόσωπο της Δικαιοσύνης. Η προστασία όμως του περιβάλλοντος είναι συνταγματικό δικαίωμα όλων μας και δεν πρέπει να αφήνεται να ερμηνεύεται όπως θέλει κάθε αιρετός η διορισμένος άρχοντας; Επι του προκειμένου, ας ζητηθούν από κάποιο αρμόδιο οι περιβαλλοντικές μελέτες για να δούμε αν η καταστρεπτική μέθοδος Cut and Cover επιτρέπετε σε έργα στην αλπική ζώνη και μάλιστα στο σημείο που συγκεντρώνονται όλα τα νερά του βουνού και κόβει τον υδροφόρο ορίζοντα στο πιο σημαντικό σημείο του; Θα έχει ενδιαφέρον η απάντηση, αν βεβαίως υπάρξει!

ΕΝΘΕΤΟ

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

Θα πρότεινα, σε όλους τους συμμετέχοντες στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Ευρυτάνων που θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Καρπενήσι, να οργανώσουν μια εν σώματι επίσκεψη στον τόπο του εγκλήματος. Να δούνε όλοι από κοντά την καταστροφή που γίνεται και να ζητήσουν διευκρινίσεις και το λόγο από τους αρμοδίους. Ειδικά, θα έλεγα στους εκπροσώπους του «Βελουχιού» να ζητήσουν περισσότερες εξηγήσεις, γιατί αν αφήσουν τα πράγματα να κυλήσουν με ρυθμούς Καρπενησίου, τοτε θα πρέπει να αλλάξουν όνομα στο ιστορικό σωματείο τους. Γιατι το Βελούχι από το εμβληματικό βουνό της Περηφάνιας και συνώνυμο της Λεβεντιάς, όπως το πάνε κάποιοι θα το μετατρέψουν σε ένα βουνό γεμάτο μπάζα!

Scroll to Top