sstamellos

sstamellos

Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ Μ

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S
Μαμάη 3, ΑΘΗΝΑ 10440,
Τηλ/ φαξ: 210 8228795, 210 8224481
e-mail: info@medsos.gr
www.medsos.gr

Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών
«ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2007»


Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS καλεί το διάστημα από τις 12 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου 2007, τους μαθητές, τους φορείς και τους πολίτες κάθε ηλικίας να συμμετάσχουν στην πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών των ακτών, του βυθού και άλλων φυσικών περιοχών, που συντονίζει για 12η χρονιά φέτος στην Ελλάδα. Σημαντική είναι και φέτος η συμβολή της Ελευθεροτυπίας, που ως συνδιοργανωτής της εκστρατείας θα αναλάβει όλη την επικοινωνιακή κάλυψη ενώ θα προσφέρει μέσα από το περιοδικό ΓΕΩ σακούλες με σήμα της εκστρατείας προσκαλώντας όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στους εθελοντικούς καθαρισμούς. Και αυτή τη φορά η εκστρατεία αποτελεί τμήμα της παμμεσογειακής πρωτοβουλίας "Καθαρίστε τη Μεσόγειο" που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε 21 χώρες το διάστημα 25-27/5/2007, με συντονιστή την ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente. Στη διάρκεια της περυσινής εκστρατείας, 11000 εθελοντές από 226 φορείς και σχολεία καθάρισαν 163 παραλίες, από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη και από το Ιόνιο μέχρι τη Χίο. Φέτος με τη δική σας συμμετοχή ευελπιστούμε να επεκταθεί η προσπάθεια σε ακόμα περισσότερες περιοχές και η συμμετοχή να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Γιατί μια εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών; Για να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι πολίτες σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον από την παρουσία των σκουπιδιών. Για να συνειδητοποιήσουμε την οικολογική αξία της παράκτιας ζώνης, τις πιέσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τις δράσεις που μπορούμε να προωθήσουμε για την προστασία και βιώσιμη διαχείρισή της. Για να εκφράσουμε με τη δραστηριότητα μας αυτή ως πολίτες την προσωπική μας δέσμευση να αποτελέσουμε μέρος της λύσης του περιβαλλοντικού προβλήματος, να συμβάλλουμε στην προστασία του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της Μεσογείου καθώς και στη δημιουργία ενός κοινού, ειρηνικού και βιώσιμου μέλλοντος, με την καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ κοινωνιών με διαφορετικές κουλτούρες. Για να τονίσουμε με την κοινή μας εθελοντική συνεισφορά ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια προσωπικά υπεύθυνη στάση που ενδυναμώνει το ρόλο και τα δικαιώματά μας ως πολίτες.

Φέτος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση:
– Στην καταγραφή και ανακύκλωση των απορριμμάτων. Προτείνουμε σε όποιες περιοχές υπάρχει δυνατότητα, να μαζεύονται σε χωριστή σακούλα τα υλικά συσκευασίας (π.χ. χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, μεικτές συσκευασίες και γυαλί), να καταγράφονται οι ποσότητες και τέλος σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή να παραδίδονται στα τοπικά κέντρα ανακύκλωσης. Τα υλικά που δεν ανακυκλώνονται θα μπαίνουν σε διαφορετική σακούλα (διαφορετικού χρώματος) για να οδηγηθούν σε χώρο ταφής. Στη φετινή εκστρατεία συνεργάζεται και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΗΣΗΣ ΚΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, ο φορέας που έχει την ευθύνη να προωθήσει –σε συνεργασία με τους ΟΤΑ- την ανακύκλωση των συσκευασιών, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία
– Στην συζήτηση των θεμάτων που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος και τις επιπτώσεις στην παράκτια ζώνη (περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές).
– Στην προστασία του πλούτου των ακτών και της θάλασσας

Σε ποιους απευθύνεται αυτή η εκστρατεία; Σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, σε ενεργούς πολίτες, σε περιβαλλοντικές ΜΚΟ και συλλόγους, σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, σε τουριστικές κι άλλες επιχειρήσεις. Σας καλούμε να διοργανώσετε έναν εθελοντικό καθαρισμό στην περιοχή σας. Μαζέψτε φωτογραφικό υλικό και στατιστικά στοιχεία από τους καθαρισμούς και συντονιστείτε με το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για τη μέγιστη προβολή και επέκταση των δράσεων. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν ταχυδρομικώς έντυπο ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια και αφίσες) με οδηγίες για αποτελεσματικούς και οικολογικά ορθούς καθαρισμούς, για τα θέματα του πλούτου των ακτών, της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στην παράκτια ζώνη και της ανάγκης ανακύκλωσης.

Παράλληλες δραστηριότητες ευαισθητοποίησης: Παράλληλα με τον εθελοντικό καθαρισμό διοργανώστε δραστηριότητες που θα συμβάλουν στην κατανόηση των τοπικών περιβαλλοντικών προβλημάτων και ιδιαιτεροτήτων και στην ευαισθητοποίηση περισσότερων πολιτών παρουσιάζοντας και τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς σας (π.χ. μια ημερίδα, μια εκδήλωση, ένα θεατρικό δρώμενο) αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις (π.χ. μια συναυλία), που θα προβάλουν παράλληλα τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής σας και της Μεσογείου.

Δηλώσεις συμμετοχής για τους καθαρισμούς: Τα σχολεία, οι Δήμοι, τα ξενοδοχεία και οι άλλοι φορείς που θα διοργανώσουν ένα εθελοντικό καθαρισμό στην περιοχή τους καλούνται να στείλουν συμπληρωμένη τη φόρμα συμμετοχής άμεσα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@medsos.gr, ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S., Μαμάη 3, Αθήνα 10440, ή με FAX στο 210 8224481/2108228795 /2108253435.

Για να μας βοηθήσετε να καταγράψουμε με ακρίβεια το φυσικό πλούτο και τα προβλήματα των περιοχών παρέμβασης, σας παρακαλούμε να μας στείλετε συμπληρωμένο το φύλλο παρατήρησης ακτών που περιλαμβάνεται στο ενημερωτικό υλικό που θα σας αποσταλεί, καθώς και φωτογραφίες και υλικό από τη διαλογή κι ανακύκλωση των υλικών που θα συλλεχθούν. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Aννυ Μητροπούλου ή τον Μιχάλη Θεοδωρόπουλο, στο τηλ/FAX 2108228795, 2108253435 ή στο info@medsos.gr.
Ευχαριστούμε την εταιρία ταχυμεταφορών ΤΝΤ που προσφέρθηκε να μεταφέρει τα δέματα με το πληροφοριακό υλικό και τις σακούλες στους συμμετέχοντες αλλά την εταιρία JohnsonDiversey για την εκτύπωση των ενημερωτικών φυλλαδίων.

Φόρμα Συμμετοχής
Εκστρατεία Καθαρίστε τη Μεσόγειο
Δράσεις εθελοντικών καθαρισμών των ακτών
12 Μαΐου-10 Ιουνίου 2007

Παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα με κεφαλαία γράμματα και στείλτε τη στην ηλ. διεύθυνση info@medsos.gr ή με φαξ στο 210-8228795, 2108253435.

Οργάνωση/ Φορέας:………………………………………………………..
Διεύθυνση:………………………………………………………………….
Τ.Κ.:……………………………….
Πόλη:……………………………………..
Τηλέφωνο:……………….
Φαξ:………………………….
Ηλεκτρονική διεύθυνση (email):…………………………………….
Ιστοσελίδα:………………………………………………………..
¶τομο επικοινωνίας:………………………………
Τοποθεσία καθαρισμού (π.χ. ονομασία παραλίας):…………………… …
Πιθανή ημερομηνία υλοποίησης: …………………..
Περιγραφή δράσεων:……………………………
Εκτιμώμενη συμμετοχή (π.χ. αριθμός εθελοντών):……………………….
Προτάσεις/ αιτήματα:……………………………………………….
Έχετε οργανώσει/ ξανασυμμετάσχει σε εθελοντικό καθαρισμό: ΝΑΙ ΟΧΙ
Θα διοργανώσετε κάποια παράλληλη δραστηριότητα; (παρακαλούμε περιγράψτε):…………………..………………………..

Θα σας παρακαλούσαμε να μοιραστείτε μαζί μας το φωτογραφικό ή άλλο υλικό (ζωγραφιές, φυλλάδια, εργασίες μαθητών) που θα παραχθεί με αφορμή τους καθαρισμούς, αλλά και να μας στείλετε συμπληρωμένο το φύλλο παρατήρησης ακτών και στοιχεία για την ανακύκλωση υλικών που συλλέχθηκαν με βάση τις φόρμες και τo ενημερωτικό υλικό που θα σας αποσταλεί.

Ευχαριστούμε προκαταβολικά για τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον σας
ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top